Τα πάρτι των Χριστουγέννων και όσες ατασθαλίες ( κακή χρήση μάσκας, συνωστισμός σε πλατείες και κεντρικές αρτηρίες) που έγιναν στα πλαίσια των εορτών έχουν ως αποτέλεσμα το ιιό φορτίο να μην υποχωρεί με αποτέλεσμα οι λοιμωξιολόγοι να προβληματίζονται καθώς δεν εισακούσθηκε από μια μερίδα συνανθρώπων μας η αγωνιώδης έκκλησή τους.
Έτσι φτάσαμε αισίως στο 2021 και ο κορωνοϊός, όχι μόνο είναι εδώ αλλά, συνεχίζει να απειλεί όλους μας χωρίς εξαιρέσεις ηλικίας ή υγείας. Ως εκ τούτου μπαίνει στο τραπέζι η παράταση του lockdown έως 7 Ιανουαρίου, καθώς οι επιστήμονες δηλώνουν ότι η επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας δεν είναι αυτή που θα επέτρεπε να συζητήσουμε άρση των περιοριστικών μέτρων.
Η Αττική συνεχίζει να παραμένει η «πρωταθλήτρια» των κρουσμάτων με 210 καταγεγραμμένα νέα περιστατικά χθες, με τα κεντρικά και δυτικά της Αθήνας να κρατούν και πάλι τα πρωτεία με 52 και 64 διαγνώσεις αντίστοιχα, βόρειο και νότιο τομέα να μοιράζονται από 21 κρούσματα, την ανατολική Αττική να σημειώνει 32 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις του ιού και τον Πειραιά 20. Η κατάσταση στην Αττική θα κρίνει και τις μετέπειτα αποφάσεις της κυβέρνησης και των λοιμωξιολόγων καθώς στην Περιφέρεια αυτή βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού στη χώρα.
Χαρακτηριστικό είναι ότι πλέον η Αττική έχει το τετραπλάσιο ιικό φορτίο από τη Θεσσαλονίκη, η οποία κατέγραψε 79 κρούσματα το περασμένο 24ωρο. Ωστόσο, υπάρχει κι εκεί ανησυχία, καθώς παρατηρείται σταθεροποίηση, σύμφωνα και με την ανάλυση των λυμάτων του πολεοδομικού συγκροτήματος της πόλης, η οποία δεν είναι κι ό,τι καλύτερο.
«Κάθε φορά που παρατηρούμε αυτή την επιβράδυνση στην αποκλιμάκωση του ιικού φορτίου και οριζοντίωση της καμπύλης επισημαίνουμε τον κίνδυνο να αντιστραφεί η θετική πορεία και να δούμε τις τιμές να ανεβαίνουν. Σήμερα το ιικό φορτίο παραμένει στο πορτοκαλί επίπεδο, έχει σταθεροποιηθεί σε νούμερα αντίστοιχα με εκείνα που είχαμε στα μέσα του Οκτώβρη. Όμως, τότε είχαμε μικρό αριθμό νοσηλευομένων στις ΜΕΘ, ενώ σήμερα και μετά από εκατοντάδες απώλειες συνανθρώπων μας, οι ΜΕΘ των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης έχουν ακόμη πολύ υψηλή πληρότητα», εξήγησε στο ΑΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επικεφαλής του ερευνητικού έργου, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου.
Σε συναγερμό η Βόρεια Ελλάδα
Ακόμη και σε αρκετές περιοχές της υπόλοιπης Ελλάδας, η κατάσταση θεωρείται κρίσιμη, με το βόρειο τμήμα της χώρας να συνεχίζει να δημιουργεί έντονη ανησυχία στους ειδικούς και να αντιμετωπίζει αρκετά σοβαρό πρόβλημα στα νοσοκομεία. Ενδεικτικά, σε Ροδόπη και Κοζάνη τα κρούσματα ξεπερνούν τα 30 (37 και 31 αντίστοιχα), ενώ Καβάλα, Σέρρες, Ξάνθη, Φλώρινα, Έβρος και Μαγνησία ακολουθούν επίσης με διψήφιο αριθμό κρουσμάτων. Επιπλέον, στο επίκεντρο της προσοχής βρέθηκε χθες και η Λακωνία με τα 21 κρούσματα, παρουσιάζοντας σημαντική αύξηση από τα μηδενικά περιστατικά που καταγράφηκαν στην περιοχή την ημέρα των Χριστουγέννων.
Οι περιοχές που «καίνε»
Παράλληλα, με ιδιαίτερο προβληματισμό αντιμετωπίζει η επιτροπή ειδικών για την πανδημία του κορωνοϊού 11 περιοχές της Ελλάδας, οι οποίες παραμένουν στο «κόκκινο». Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, πέραν της Δυτικής Αττικής και της Κοζάνης, περιοχές που παραμένουν σε αυστηρό lockdown, μια σειρά από περιφέρειες, δήμους και περιοχές βρίσκονται στα «κόκκινα». Ο κ. Χαρδαλιάς απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους των περιοχών αυτών να παραμείνουν εξαιρετικά προσεκτικοί και να συνεχίσουν να είναι συνεπείς στην τήρηση των μέτρων.
Οι 11 περιοχές είναι οι εξής:
Περιφερειακή ενότητα Φλώρινας
Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας
Δήμος Περιστερίου
Δήμος Ιλίου και Αχαρνών
Περιοχή Ζεφυρίου του Δήμου Φυλής
Κάλυμνος
Δήμος Ασπροπύργου
Δήμος Ελευσίνας
Κοζάνη
Δήμος Εορδαίας
Δήμος Βοΐου
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Γεωγραφική κατανομή: Μόνη πρώτη η Αττική με 210 κρούσματα – Στο 4,06% ο δείκτης θετικότητας
Μητροπολίτης Κοζάνης: “Να κάνετε το εμβόλιο για τον κορωνοϊό και αφήστε τους φανατικούς και τους δήθεν Χριστιανούς (video)