Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Κορυφή του παγόβουνου η «υπόθεση Γεωργούλη»

Πρώτα δεν μιλούσαμε γι’ αυτήν. Η βία κατά των γυναικών και των παιδιών έμενε συνήθως κρυμμένη πίσω από κλειστές πόρτες, καθώς οι περισσότεροι θύτες είτε εκβίαζαν τα θύματά τους είτε τα έκαναν να πιστεύουν ότι αυτά έφταιγαν για τα βίαια ξεσπάσματα των συντρόφων, συζύγων, εραστών ή φίλων τους.

Της ΑΛΕΞΙΑΣ ΣΒΩΛΟΥ


Τα κρούσματα έμφυλης βίας αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο και «τρώνε» σαν το σαράκι τις δομές της κοινωνίας!


Μετά ήρθε η πανδημία -που με όλες της τις ιδιαιτερότητες μάς έδωσε χρόνο να επεξεργαστούμε βαθιά στο μυαλό και στην καρδιά μας καταστάσεις και συναισθήματα- και οδήγησε στο κίνημα αποκάλυψης ιστοριών σεξουαλικής παρενόχλησης και βίας #MeToo. Ακολούθησε η αύξηση στην καταγραφή βίαιων περιστατικών λόγω των συνεπειών του εγκλεισμού και των άλλων επιπτώσεων του «τσουνάμι» COVID και οδηγηθήκαμε σε αριθμό-ρεκόρ συζυγοκτονιών μέσα σε μία χρονιά.

Η «υπόθεση Γεωργούλη» -εάν και εφόσον αποδειχτεί- θα έρθει να επιβεβαιώσει για ακόμη μία φορά αυτό που λέμε, ότι βλέπουμε μόνο την κορυφή του παγόβουνου, με τη βίαιη συμπεριφορά, που κυρίως εντοπίζεται στους άνδρες, να μην έχει ταξικά χαρακτηριστικά ούτε να… μπαίνει σε μορφωτικά ή εισοδηματικά καλούπια.

Κρούσματα

Η βία δεν εκδηλώνεται μόνο στις φτωχότερες κοινωνικές τάξεις ή στα… γκέτο των περιθωριακών ομάδων. Έτσι θέλαμε να πιστεύουμε, αλλά κάναμε λάθος.

Η βία καλά κρατεί ακόμα και στα γραφεία της Ευρωβουλής, στα σαλόνια της αριστοκρατίας και πρωτίστως εκεί που… φωτίζουν τα φώτα της ράμπας, με τα ονόματα αρκετών ηθοποιών να έχουν εμπλακεί σε ιστορίες βίαιης παρενόχλησης που όταν τις πρωτακούσαμε μας έμοιαζαν με σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Όμως η βία είναι εδώ, ρεαλιστική, ωμή, με τους ηθοποιούς πρωταγωνιστές των περιστατικών -που ήδη έχουν γίνει γνωστά- να μην ερμηνεύουν κάποιον κόντρα ρόλο, αλλά απλώς να αποκαλύπτουν το τέρας που κρύβουν μέσα τους.

Τεκμήριο αθωότητας

Το βασικό βέβαια σε κάθε νέα περίπτωση που βγαίνει στην επιφάνεια είναι να μην ξεχνάμε πως το τεκμήριο της αθωότητας αποτελεί τη βάση της κοινωνίας μας και γι’ αυτό πρέπει να αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να λειτουργήσει αναπόσπαστη.
Όμως, εξίσου σημαντικό είναι να γνωρίζουμε ποιες δομές και υπηρεσίες υπάρχουν στις οποίες μπορεί να καταφύγει οποιοδήποτε θύμα βίας- ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας- για να προστατευτεί, να ανασυντάξει τις δυνάμεις του, να καταγγείλει το περιστατικό και να ξαναπιάσει το νήμα της ζωής του από εκεί που το άφησε.

Γραμμές βοήθειας

Η πρώτη κίνηση σε τέτοια περιστατικά βίας είναι να ζητήσουμε βοήθεια, κάτι που μπορεί να γίνει γρήγορα κι εύκολα με ένα τηλεφώνημα.
Στην πατρίδα μας υπάρχουν τέσσερις τηλεφωνικοί αριθμοί που μπορεί να καλέσει ένα θύμα βίας. Η πρώτη είναι το 1056 του «Χαμόγελου του Παιδιού», έναν αριθμό που μπορεί να καλέσει όποιος γνωρίζει κάτι για ένα παιδί σε κίνδυνο.

Επίσης υπάρχει η «Εθνική Δωρεάν Γραμμή» 10306 για όλους τους πολίτες, την οποία δημιούργησε το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Φορέων Ψυχικής Υγείας «Αργώ» και όπου μπορεί να απευθυνθεί οποιοδήποτε θύμα βίας, δωρεάν όλο το 24ωρο.
Από τη Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων λειτουργεί η «γραμμή SOS» 15900 που απευθύνεται σε γυναίκες-θύματα βίας. Είναι πανελλαδικής εμβέλειας και 24ωρης λειτουργίας, όπως και η γραμμή 10306. Τέλος, υπάρχει η Εθνική Γραμμή Παιδικής Προστασίας 1107, στην οποία μπορούν να καλέσουν ακόμα και ανώνυμα όσοι γνωρίζουν κάτι για ένα παιδί σε κίνδυνο. Επίσης έχει ενεργοποιηθεί η εφαρμογή Panic button στα κινητά τηλέφωνα ώστε οι γυναίκες-θύματα βίας να απομακρύνονται άμεσα από το κακοποιητικό περιβάλλον.

Η συμβολή της ΕΛ.ΑΣ.

Τα θύματα βίας μπορούν επίσης να ζητήσουν τη βοήθεια της Ελληνικής Αστυνομίας, κατ’ αρχάς με την αποστολή ενός SMS – έκκληση βοηθείας στο 100, όπως εξηγεί η αστυνόμος Β’ Ιωάννα Ροτζιώκου, με πτυχίο από το Τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και Μεταπτυχιακό από το Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Στα αστυνομικά τμήματα έχουν δημιουργηθεί 18 Γραφεία για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας τα οποία είναι στελεχωμένα με γυναίκες αστυνομικούς, ώστε οι γυναίκες-θύματα να ανοίγονται ευκολότερα.

Υπάρχουν επίσης στην επικράτεια 44 Συμβουλευτικά Κέντρα που παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες ψυχολογικής και κοινωνικής στήριξης και νομικής και εργασιακής συμβουλευτικής και 19 Ξενώνες Φιλοξενίας για κακοποιημένες γυναίκες, που φεύγουν από ένα κακοποιητικό περιβάλλον, έχοντας μαζί τους τα παιδιά τους. Καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής των γυναικών στους ξενώνες (έως και 6 μήνες) τους παρέχεται το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Επίσης έχει προβλεφθεί η ένταξη άνεργων θυμάτων βίας στο πρόγραμμα απασχόλησης ευπαθών ομάδων και η αύξηση της μοριοδότησης κατά 40% στο πρόγραμμα 2ης επιχειρηματικής ευκαιρίας.

βίας

Νέες δομές

Επιπλέον για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας και της κακοποίησης, το Χαρτοφυλάκιο της Ψυχικής Υγείας του υπουργείου Υγείας δημιουργεί, με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης κι Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0, τα πρώτα δύο Κέντρα Υποστήριξης της Οικογένειας στην Ελλάδα, το πρώτο στην Αττική (Περιστέρι) και το δεύτερο στη Θεσσαλονίκη, όπως εξηγεί η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη. Επίσης δημιουργούνται δύο Κέντρα Ημέρας για κακοποιημένα παιδιά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με τη συνεργασία του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, ενώ θα δημιουργηθούν και τέσσερα Κέντρα Ημέρας για τους εργαζομένους, καθώς υπάρχει βία και στην εργασία. Όλες οι δομές παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες στους πολίτες.
Επίσης, έχουν αυστηροποιηθεί οι ποινές για τους θύτες, κάτι που λειτουργεί αποτρεπτικά και βοηθά να διαδοθεί το μήνυμα στην κοινωνία ότι η άσκηση βίας δεν θα περνά ατιμώρητη!

 

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Θρήνος στη Φθιώτιδα: Πέθανε ξαφνικά 49χρονη μητέρα

Μύκονος: Μετά τα τσουχτερά πρόστιμα γκρεμίζουν μόνοι τους τα αυθαίρετα

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ