Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2024

Κώστας Καραγκούνης: «Στόχος µας η αυτοδύναμη κυβέρνηση»

Στο τέλος της τετραετίας θα γίνουν οι εκλογές υποστηρίζει ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραγκούνης, σε συνέντευξή του στην «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ». Ακόμα τονίζει ότι ο στόχος της Νέας Δημοκρατίας είναι η αυτοδυναμία. Παράλληλα μιλά για την πανδημία και την οικονομία, τονίζοντας ότι για την οικονομία βλέπει τα πράγματα να εξελίσσονται αισιόδοξα.

Συνέντευξη στον ΠΑΝΤΕΛΗ ΠΕΡΙΒΟΛΑΡΗ


Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας δηλώνει στην «ΜΠΑΜ» ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Κώστας Καραγκούνης


Η πολιτική ατζέντα καθορίστηκε για το διάστημα που διανύουμε από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Η αντιπολίτευση λέει ότι είναι προεκλογικού χαρακτήρα. Εσείς τι λέτε;

Οι εξαγγελίες αυτές είναι απαραίτητες για να στηριχθούν τα ευάλωτα νοικοκυριά και η μεσαία τάξη, σε μια δύσκολη οικονομική περίοδο όπου ο πληθωρισμός και η ακρίβεια μας χτυπάνε πολύ έντονα την πόρτα. Και αν θέλετε την άποψή μου, το υπονόησε ο πρωθυπουργός στη ∆ΕΘ, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας και της οικονομίας πιθανόν να υπάρξει αναπροσαρμογή και ενίσχυση των μέτρων ώστε να στηριχθούν ακόμη περισσότερο οι πολίτες.

Αν το ερώτημά σας αφορά πιθανές πρόωρες εκλογές, σας διαβεβαιώ ότι ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει ότι αυτή η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία. Γι’ αυτό και το λέει τόσο καθαρά. Και έχει όλους τους λόγους να το κάνει. Πρώτα απ’ όλα διαθέτει μια πολύ ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία που του δίνει τη δυνατότητα να εφαρμόζει το πρόγραμμα για το οποίο εξελέγη, προχωρώντας γρήγορα τις μεταρρυθμίσεις και τις αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος. Δεύτερον, έχει μια αξιωματική αντιπολίτευση που δεν μπορεί να συνέλθει μετά τις εκλογές, δεν έχει στρατηγική, δεν έχει μπούσουλα, δεν πείθει τους πολίτες, έχοντας έναν αρχηγό που εκφράζει την απόλυτη πολιτική ένδεια ενός ολόκληρου χώρου. Το έχω πει πολλές φορές. Είναι εύλογο να σκεφτεί κανείς ότι το μεγάλο μερίδιο της ευθύνης για τη δημοσκοπική φτώχεια της αντιπολίτευσης, που δεν κατόρθωσε να κερδίσει πόντο ακόμα και μέσα σε τέτοιες δύσκολες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες όπως αυτές που επέβαλε η πανδημία, το φέρει η ηγεσία της και προσωπικά ο κύριος Τσίπρας. Τρίτον, έχει μια κυβέρνηση που μέχρι τώρα απέδειξε ότι μπορεί να τα βγάλει πέρα στα δύσκολα, αντιμετώπισε μεγάλες κρίσεις με επιτυχία και απολαύει της εμπιστοσύνης των πολιτών. Είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι έχει δομήσει δυνατές συμμαχίες τόσο στην ευρύτερη περιοχή μας όσο και με τους ισχυρούς του πλανήτη και η αναβάθμιση αυτή αντικατοπτρίζεται έντονα στην αξιοπιστία της χώρας και στην εμπιστοσύνη που μας δείχνουν οι αγορές. Και τέταρτον, έχει μπροστά του να αντιμετωπίσει μεγάλες προκλήσεις τόσο στο υγειονομικό όσο και στο οικονομικό πεδίο, που θα ήταν αδιανόητο μέσα σε τέτοιες συνθήκες να οδηγείτο η χώρα σε πρόωρες εκλογές.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι εξάντλησε κάθε περιθώριο συναίνεσης. Εσείς τι λέτε. Χρειάζεται ο τόπος συναίνεση, κυβερνήσεις συνεργασίας ή μία αυτοδύναμη κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές;

 Εμείς στη Νέα Δημοκρατία διαχρονικά πιστεύουμε στις αυτοδύναμες κυβερνήσεις. Γι’ αυτό άλλωστε αμέσως μετά τις εκλογές αλλάξαμε τον εκλογικό νόμο. Ζήσαμε τις κυβερνήσεις συνεργασίας και αυτό που καταλαβαίνει ο κόσμος είναι ότι για να προχωρήσουν γρήγορα οι τομές και οι μεταρρυθμίσεις χρειάζεται αποφασιστικότητα και ενιαία φωνή. ∆ιότι, όπως λέει και ο θυμόσοφος λαός, «όπου λαλούν πολλοί κοκόροι αργεί να ξημερώσει». Από την άλλη, το ότι είμαστε υπέρμαχοι των αυτοδύναμων κυβερνήσεων δεν σημαίνει ότι δεν επιζητούμε τη συναίνεση τουλάχιστον σε κάποιους βασικούς τομείς και λειτουργίες του κράτους. Τρανό παράδειγμα το τελευταίο που ζήσαμε με την υπόθεση Αποστολάκη και την πολιτική προστασία. Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές όλοι μιλούσαν για την ανάγκη να υπάρξει για τη θέση αυτή πρόσωπο υπερκομματικό και κοινής αποδοχής. Και όταν εμείς επιλέξαμε ένα τέτοιο πρόσωπο, ο ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για αποστασία. Εμείς αποδείξαμε ότι επιζητούμε τη συναίνεση όπου χρειάζεται, ενώ αυτοί που δήθεν είναι υπέρμαχοι αυτής, δεν τη θέλουν πραγματικά. Αυτοί οφείλουν να απολογηθούν πολιτικά, όχι εμείς.

Υπάρχει μία μερίδα του Τύπου που λέει ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας είναι ανάστατη γιατί ο πρωθυπουργός χρησιμοποίησε και σε αυτόν τον ανασχηματισμό εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα και μακριά από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας. Ισχύει κάτι τέτοιο;

Μπορεί να σας φανεί τυποποιημένη η απάντησή μου, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Την ευθύνη της επιλογής των υπουργών την έχει αποκλειστικά ο πρωθυπουργός, ο οποίος φέρει και την ευθύνη των επιλογών του. Και αν δείτε την πορεία των δύο ετών, με τη δημοσκοπική τουλάχιστον υπεροχή που απολαμβάνει αυτή η κυβέρνηση, οι επιλογές του πρωθυπουργού κρίνονται εκ των πραγμάτων επιτυχημένες.

Τι σας λέει ο κόσμος στον δρόμο; Ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματά του και τι κάνει η κυβέρνηση γι’ αυτά;

 ∆εν θα σας πω κάτι καινούργιο. Οι πολίτες ανησυχούν για την πανδημία και τις εξελίξεις στην οικονομία. Για τη μεν πανδημία η κυβέρνηση επιμένει στην αυστηρή τήρηση των μέτρων, στην εντατικοποίηση του προγράμματος εμβολιασμού αλλά και στην ενημέρωση των πολιτών για το τι αντιμετωπίζουμε και το τι έχουμε ακόμη να αντιμετωπίσουμε. Για δε την οικονομία, παρά τη δύσκολη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και θα επηρεάσει άμεσα τη ζωή μας, οι προβλέψεις για ισχυρή ανάπτυξη, το χαμηλό κόστος δανεισμού της χώρας και τα μέτρα ενίσχυσης που αποφάσισε πρόσφατα η κυβέρνηση αφήνουν μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας.

Οι εμβολιασμοί έχουν επιβραδυνθεί. Μήπως θα πρέπει να υπάρξει νέα καμπάνια της κυβέρνησης για να πειστούν όσοι έχουν αμφιβολίες;

 Θα υπάρξει νέα καμπάνια γιατί, όπως σας είπα και πριν, η κυβέρνηση επενδύει στην ενημέρωση και την πειθώ. Το ζήτημα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού έχει διχάσει πολλές χώρες του κόσμου, και η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Αν μάλιστα λάβουμε υπόψη τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, κοντά στο 40% του ελληνικού λαού είναι εναντίον της υποχρεωτικότητας. Το τελευταίο οφείλει όλους να μας προβληματίσει. Η χώρα μας δεν έχει εφαρμόσει μέχρι στιγμής καθολική υποχρεωτικότητα και, κατά την άποψή μου, σωστά έπραξε αξιολογώντας και τις πρόσφατες αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός στη ∆ΕΘ δήλωσε ότι δεν σκέφτεται αυτήν τη στιγμή να επεκτείνει την υποχρεωτικότητα. Περιμένουμε τις εξελίξεις στην πανδημία, τις εξελίξεις στην επιστήμη, σεβόμαστε τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, ακούμε τους ειδικούς και πάνω απ’ όλα έχουμε χρέος να ενημερώσουμε τους πολίτες για να αποφασίσουν οι ίδιοι τι είναι καλό για τους εαυτούς τους και τις οικογένειές τους.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΜΠΑΜ” που κυκλοφορεί

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μέτρα στα σχολεία: «Παράθυρο» για αναθεώρηση στα πρωτοκόλλα

Ν. Κεραμέως: “υπάρχει διάταξη που καλύπτει πλήρως τους εκπαιδευτικούς που εφαρμόζουν τους κανόνες”

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ