Ξανάσμιξαν! Οι τρεις από τους τέσσερις πυλώνες της ΑΕΚ βρίσκονται από το πρωί της Τρίτης 12 Δεκεμβρίου για άλλη μία φορά παρέα. Το έγραψε και ο Γιώργος Νεστορίδης, αφού ευχήθηκε «καλό ταξίδι, Μπαμπά» και υπογράμμισε «έδωσες άνιση μάχη». Ακόμα είπε στον πατέρα του ότι «σε περιμένει ο Μίμης… και ο Στέλιος…».
Του ΣΤΑΥΡΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Ο Κώστας Νεστορίδης, ο μεγαλύτερος σκόρερ των ελληνικών γηπέδων, έφυγε από τη ζωή υπερήφανος για την αιώνια αγάπη του κόσμου της ΑΕΚ και με την ικανοποίηση του ότι πάτησε πρώτος στο χορτάρι του νέου γηπέδου στη Νέα Φιλαδέλφεια
Την ημέρα του Αγίου Σπυρίδωνος, ο «Νέστορας» του ελληνικού ποδοσφαίρου πήγε να βρει τους συμπαίκτες του, τον Μίμη Παπαϊωάννου και τον Στέλιο Σεραφείδη. Τον «βλάχο» που του έκανε το… μεγαλύτερο χουνέρι, διότι έφυγε από τη ζωή στις 15 Μαρτίου, την ημέρα των γενεθλίων του Νεστορίδη. Του τα «μαύρισε» ο Μίμης, αλλά ο «Νέστορας» θα τον αγκαλιάσει όπως όταν τον υποδέχθηκε στην ΑΕΚ. Από κοντά, βέβαια, και ο «γάτος».
Αλλά δεν θα μείνουν οι τρεις τους. Ο Νεστορίδης θα βρει και τον «φοιτητή». Έτσι αποκαλούσε τον Σάββα Θεοδωρίδη όταν ήταν αντίπαλοι, αλλά ο ένας αγαπούσε και σεβόταν τον άλλον. Κι ας έγινε ο κυρ Σάββας αποδέκτης μίας από τις μεγαλύτερες πλάκες στα ελληνικά γήπεδα. Τότε που ο Νεστορίδης του είπε «εκεί θα σ’ το βάλω, φοιτητή», και όντως την επόμενη ημέρα έστειλε την μπάλα στο σημείο που είχε προαναγγείλει. Διαμαρτυρήθηκαν οι συμπαίκτες του Θεοδωρίδη και τα ΜΜΕ για οφσάιντ, αλλά το γκολ μέτρησε, η ΑΕΚ νίκησε 1-0 και ο Βαγγέλης Περπινιάδης σκάρωσε ένα από τα σουξέ του. «Και σαν τον Νεστορίδη κανένας δεν θα βγει, να λέει πως η μπάλα εκεί θα καρφωθεί…», έλεγε ο στίχος που χιλιοτραγουδήθηκε κι ας πούλησε μόνο 25.000 αντίτυπα.
Η χρυσή τριάδα
Εκεί, λοιπόν, στην παλιοπαρέα θα επιδιώξουν να κάνουν και άλλες πλάκες στον Θεοδωρίδη. Αλλά η χρυσή τριάδα της ΑΕΚ θα αναζητήσει και άλλους φίλους. Όπως τον Στέλιο Καζαντζίδη. Νερό στο όνομά του έπιναν! Πέρα από τον Πόντο, την προσφυγιά και την ΑΕΚ, τους τρεις συμπαίκτες ένωνε και ο κορυφαίος βάρδος του ελληνικού τραγουδιού. Θα σμίξουν και θα επιχειρήσουν να θυμηθούν τις βραδιές που τραγούδησαν τις μεγάλες επιτυχίες του Καζαντζίδη. Που γέλασαν στα γλέντια, μα έκλαψαν και από τους πονεμένους στίχους.
Ούτως ή άλλως ο Κώστας Νεστορίδης, όπως και οι συμπαίκτες του, είχε βιώσει την προσφυγιά, τη φτώχεια, την ανέχεια. Το ποδόσφαιρο και η ΑΕΚ τούς έβγαλαν στον «αφρό» και γι’ αυτό την αγάπησαν με όλη τη δύναμη της ψυχής τους. Ήταν το κοινό σημείο αναφοράς τους. Η «Ένωση» που τους έδεσε και μεταξύ τους, αλλά κυρίως με τον κόσμο.
«Όσο ζω, θα έρχομαι να βλέπω την ΑΕΚ», έλεγε σε κάθε ευκαιρία ο Νεστορίδης. Λόγια που είχαν βγει και από το στόμα των άλλων μεγάλων και αθάνατων μορφών του «Δικεφάλου».
Το ξεκίνημα στη Δράμα
Γεννημένος στις 15 Μαρτίου 1930 στη Δράμα, από γονείς πρόσφυγες, ο Κώστας Νεστορίδης πέρασε δύσκολα παιδικά χρόνια. Πάλευαν ο κυρ Γιώργος και η Κυριακή Νεστορίδη, αλλά προκοπή δεν έβλεπαν. Μέχρι που κατέβηκε στην Αθήνα ο μεγάλος γιος τους, ο Χρήστος, κι έπειτα ακολούθησε όλη η οικογένεια. Βρήκε μία κάμαρα στην Καλλιθέα, εκεί στον Άγιο Νικόλαο. Εκεί ρίζωσε ο Νεστορίδης. Κι ας βρέθηκε εν μέσω πολέμου στην Πρέβεζα με τη μητέρα του, που έψαχνε για ένα κομμάτι ψωμί που θα τη βοηθούσε να θρέψει τα παιδιά της. Στην πόλη της Ηπείρου είδαν οι Ιταλοί κατακτητές το 12χρονο αγόρι να κάνει μαγικά με την μπάλα και θέλησαν να τον πάρουν στην πατρίδα τους. Η μάνα του ούτε που το συζήτησε. Αρνητικά απάντησε και στους Άγγλους που διαπίστωσαν το ταλέντο του Κώστα Νεστορίδη όταν απελευθερώθηκε η Ελλάδα και όλη η οικογένεια μαζεύτηκε στην Καλλιθέα.
Ο μικρός ξεχώριζε. Το 1946 έβγαλε δελτίο στην Ελευθερία Μοσχάτου. Αμέσως τον πολιόρκησαν από τον Ολυμπιακό. Έτοιμη ήταν η μεταγραφή, αλλά η μοίρα αλλού τον είχε ταγμένο. Το 1948 μεταγράφηκε στον Πανιώνιο και άρχισε να απογειώνει τη φήμη του. Μέχρι που μπήκε στην ομάδα της Αεροπορίας για να μπορεί να εξασφαλίσει ένα πιάτο φαγητό. Έμεινε πέντε χρόνια λόγω του ταλέντου του και κόντρα στους κανονισμούς της εποχής. Ήταν η λύτρωσή του, διότι έως τότε ο μικρός Κώστας έκανε δουλειές του ποδαριού. Από τον λούστρο με το κασελάκι –μια και τον είχαν αποβάλει από το σχολείο– έως λαθρεμπόριο τσιγάρων.
Το 1952 άρχισε η πολιορκία του Πανιωνίου από τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό. Αλλά ο Νεστορίδης είχε ήδη επιλέξει την ΑΕΚ. Τα μίλησε και τα συμφώνησε με τον Δημήτρη Σεβαστάκη. Αν και τον άφησαν ενάμιση χρόνο εκτός αγώνων λόγω των κανονισμών, ο «Νέστορας» δεν το έβαλε κάτω και δικαιώθηκε για την επιλογή του.
Απαράμιλλη τεχνική
Η ντρίμπλα του ήταν ασύλληπτη για εκείνη την εποχή. Έσπαγε… άλατα, που έλεγαν και οι παλιοί. Όσο για το σουτ, αν υπήρχε η τηλεόραση, τότε οι… μπανάνες δεν θα απέδιδαν τον χαρακτηρισμό στους Λατινοαμερικάνους, αλλά στον Νεστορίδη και στα φάλτσα που θύμιζαν μπιλιάρδο.
Ήδη είχε γνωρίσει στη Νέα Σμύρνη την Ελένη. Τη γυναίκα της ζωής του. Στα 24 βάδιζε ο θρύλος της ΑΕΚ, 16 ετών ήταν η ανήλικη μοδίστρα. Ερωτεύθηκαν με την πρώτη ματιά. Έγιναν ζευγάρι, παντρεύτηκαν και έκαναν τρία παιδιά: τον Αντώνη, τον Γιώργο και το στερνοπούλι, τον Παναγιώτη. Αυτόν που χάθηκε το 2010 από εσωτερική αιμορραγία στους πνεύμονες και ουσιαστικά έδωσε το καίριο πλήγμα στην υγεία του Κώστα Νεστορίδη. Του κόστισε η απώλεια, διότι ο μικρότερος γιος γεννήθηκε όταν ο «Νέστορας» κρέμασε τα ποδοσφαιρικά παπούτσια του και έτσι αφιέρωσε στον Παναγιώτη περισσότερο χρόνο σε σύγκριση με τα δύο μεγαλύτερα παιδιά του.
Με τη φανέλα του Πανιωνίου ο Νεστορίδης αγωνίστηκε σε 63 αγώνες και σημείωσε 26 γκολ. Στην ΑΕΚ έπαιξε 178 ματς με απολογισμό 206 γκολ! Από το 1958 έως και το 1963 έβγαινε πρώτος σκόρερ στην Ελλάδα.
Λόγος να αγαπήσουν την ΑΕΚ
«Εγώ από εσένα έγινα ΑΕΚ» του είπε πέρυσι ο Δημήτρης Μελισσανίδης. Ίσως και να έλεγε αλήθεια. Πολλά παιδάκια, άλλωστε, αγάπησαν την «Ένωση» μαγεμένα απ’ όσα έκανε ο Νεστορίδης.
Από τη μεγάλη αγάπη του αποχώρησε το 1966 και πήγε στην Αυστραλία. Έπαιξε ένα χρόνο στην Ελλάς Μελβούρνης. Σε 41 συμμετοχές σκόραρε 33 φορές και κατέκτησε το πρωτάθλημα αλλά και τον τίτλο του πρώτου σκόρερ.
Επέστρεψε στην Ελλάδα, έκανε ένα μικρό πέρασμα από τον τότε ισχυρό Βύζαντα Μεγάρων δίπλα στον Σάκη Κουβά και κάποιες συμμετοχές στη Β΄ Εθνική με τον Αίαντα Σαλαμίνας. Ακολούθησε η προπονητική καριέρα του, αλλά χωρίς τις ίδιες δάφνες με την ποδοσφαιρική.
Όποτε, όμως, τον χρειαζόταν η ΑΕΚ, ο «Νέστορας» φώναζε «παρών». Δεν τον ένοιαζε εάν τσαλακωνόταν. Αρκεί να βοηθούσε την ομάδα της καρδιάς του. Αρκεί να έδειχνε την αγάπη του. Ή, καλύτερα, να ανταπέδιδε στον κόσμο την αγάπη που εισέπραττε. Ως γνήσιος Πόντιος, άλλωστε, ο Νεστορίδης ήταν ευσυγκίνητος. Κι αυτή η γνησιότητά του τον έκανε παράδειγμα προς μίμηση και αγαπητό σε όλες τις ομάδες.
Η αποθέωση από περίπου 35.000 φίλους της «Ένωσης» στα εγκαίνια της «Αγιάς Σοφιάς» ήταν απλώς άλλη μία αναγνώριση της τεράστιας προσφοράς του στην ομάδα. Όταν ο γιος του Γιώργος έσπρωξε το καροτσάκι και μπήκε στον χώρο που κάποτε πότιζε με τον ιδρώτα του και το αίμα του, οι περιοχές γύρω από τη Νέα Φιλαδέλφεια δονήθηκαν από το σύνθημα «Νεστορίδης, οέ, οέ, οέ, οέ». Κι εκείνος, με λυγμούς, σήκωσε το κασκόλ της ΑΕΚ και έστειλε άλλο ένα μήνυμα αφοσίωσης. Το είχε, άλλωστε, υποσχεθεί. «Πρώτα θα μπω στο γήπεδο και έπειτα θα πεθάνω», έλεγε όσο έβαζαν εμπόδια στην κατασκευή της «Αγιάς Σοφιάς». Παρά την πολύχρονη ταλαιπωρία του, από τον κορωνοϊό, από ατυχήματα και από τα 92 χρόνια του, ως Πόντιος κράτησε τον λόγο του!
Το ίδιο έπραξε και την ημέρα των 93ων γενεθλίων του, όταν έμαθε το μαύρο μαντάτο για τον θάνατο του Μίμη Παπαϊωάννου. «Καλή αντάμωση», ευχήθηκε και ήδη έφυγε για να δείξει και στον Παράδεισο πως «και σαν τον Νεστορίδη κανένας δεν θα βγει…».
ΝΙΚΟΣ ΚΑΤΣΑΡΟΣ: «Ο Νεστορίδης ήταν μοναδικός»!
Την αυτοβιογραφία του Κώστα Νεστορίδη με τίτλο «Ο μάγος της μπάλας» έγραψε ο Νίκος Κατσαρός. Θαυμαστής του «Νέστορα» από τα παιδιά του χρόνια, ο μετέπειτα δάσκαλος της δημοσιογραφίας για όλους εμάς τους νεότερους γνώριζε τον μύθο της ΑΕΚ καλύτερα από τον καθέναν.
«Τι να πω για τον Κώστα; Τι μπορεί να πει κάποιος για τον Νεστορίδη; Από πού να αρχίσεις και πού να τελειώσεις; Κατά καιρούς όλοι μας κάνουμε συγκρίσεις μεταξύ των ποδοσφαιριστών. Ε, για τον Νεστορίδη έλεγα και θα συνεχίζω να το λέω ότι ήταν μοναδικός. Ούτε όσο έπαιζε είδα κάποιον άλλον να κάνει όσα έκανε εκείνος, ούτε και μετά από την απόσυρσή του είδα παρόμοια πράγματα. Πήγα για πρώτη φορά στο Παγκόσμιο Κύπελλο ως απεσταλμένος της ‘‘Απογευματινής’’ το 1966 και έπιασα τον εαυτό μου να ψάχνει σε όλους εκείνους τους τεράστιους παίκτες κάποιον να κάνει όσα και ο Νεστορίδης. Ε, δεν βρήκα», μας είπε ο Νίκος Κατσαρός και εξήγησε πώς κατάφερε ο άλλοτε δαιμόνιος επιθετικός να σκοράρει από κόρνερ και με τα δύο πόδια.
«Το καλό μου πόδι ήταν το δεξί, αλλά μικρός πήγαινα σε μια αποθήκη και σημάδευα με την μπάλα μια πόρτα. Μόνο όταν σούταρα με το δεξί έβρισκα στόχο. Έτσι άρχισα να σουτάρω με το αριστερό μέχρι να πετύχω το ίδιο», μας αποκάλυψε ο έμπειρος δημοσιογράφος για τον Κώστα Νεστορίδη και έπειτα αναφέρθηκε σε ένα περιστατικό με τον Γιάννη Δίντσικο. Σε μια προπόνηση της ΑΕΚ, με τον Κώστα Νεστορίδη στον πάγκο, ο παίκτης έκανε μια άστοχη σέντρα. «Γιατί, ρε παιδί μου, έκανες σέντρα από εκεί;» τον ρώτησε ο Νεστορίδης. «Κύριε Κώστα, δεν μπορούσα να κάνω κάτι άλλο. Είχα τρεις παίκτες μπροστά μου», απάντησε ο Δίντσικος. «Και τι έγινε; Ας έκανες ντρίμπλα», του είπε ο «Νέστορας». Αυτός ήταν ο Νεστορίδης! Καλλιτέχνης της μπάλας!
[postgallery]
Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σελίν Ντιόν: «Δεν έχει πλέον τον έλεγχο των μυών της» – Τι αποκάλυψε η αδελφή της
Πέθανε ο Νίκος Φλωρινιώτης