της ΑΝΝΑΣ ΚΑΡΑΒΟΚΥΡΗ
«Κάθε νέα κυβέρνηση δικαιούται να έχει μια περίοδο ανοχής», δηλώνει στη συνέντευξή του στην «ΜΠΑΜ στο ρεπορτάζ» ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, επισημαίνοντας όμως πως η κυβέρνηση της ΝΔ γεννάει ανασφάλεια κι αναξιοπιστία. Ο ίδιος απαντά στις αιτιάσεις περί ΠΑΣΟΚοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ και αναλύει την επόμενη ημέρα για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Κατά τη γνώμη σας ποια είναι η επόμενη μέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ;
Η συγκρότηση ενός μαζικού, δημοκρατικού, ευρωπαϊκού, αριστερού κόμματος που θα απαντάει στις σημερινές αγωνίες της κοινωνικής πλειοψηφίας και στις σύγχρονες προκλήσεις, οι οποίες αναδύονται στη νέα πολιτική και οικονομική πραγματικότητα σε Ελλάδα και Ευρώπη. Αυτό είναι το στοίχημα της επόμενης περιόδου.
Με τα αποτελέσματα των εκλογών οι Έλληνες προοδευτικοί πολίτες μάς ανέθεσαν ένα διπλό πολιτικό καθήκον και μια μεγάλη πολιτική ευθύνη. Ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση οφείλει να υπερασπιστεί τα κεκτημένα της κυβερνητικής του τετραετίας όπως αυτά καταγράφηκαν στη συγκεκριμένη κοινωνική πραγματικότητα, στην αγορά εργασίας, στο κοινωνικό κράτος, στα δικαιώματα, στην εξωτερική πολιτική αλλά και να φέρουμε στην επιφάνεια νέες ιδέες διακυβέρνησης και νέα προγραμματικά σχέδια.
Από την άλλη, έχουμε μια μεγάλη ευκαιρία να χτίσουμε μια νέα μεγάλη κοινωνική συμμαχία, να οργανώσουμε με καλύτερους και ευνοϊκότερους όρους τη δημοκρατική και κοινωνική αναδιάταξη, απέναντι στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε και ως παράταξη και ως κοινωνία και χώρα.
Πολλοί εκτιμούν πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει να μετατραπεί σε ΠΑΣΟΚ. Τι απαντάτε;
Η πιο αυτονόητη απάντηση και πραγματική απορία είναι, γιατί; Να σοβαρευτούμε επιτέλους. Όταν το ίδιο το ΠΑΣΟΚ έχει κάνει τόσες δράσεις και τόσες μεταμορφώσεις για να γίνει σήμερα ΚΙΝΑΛ, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ να θέλει να γίνει ΠΑΣΟΚ; Είναι μια κριτική που αφενός θέλει να απαξιώσει ιστορικά τα θετικά των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, και αφετέρου, επιπλέον να φορτώσει στον ΣΥΡΙΖΑ τα αρνητικά της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, της συστημικότητας και του πελατειακού κράτους που αυτό υποστήριξε.
Είμαστε ένα κόμμα της ευρύτατης Αριστεράς, με προέλευση και ραχοκοκαλιά τις ιδέες της ριζοσπαστικής και ανανεωτικής Αριστεράς, εκφράζοντας παράλληλα κι ένα σημαντικό μέρος της σοσιαλδημοκρατίας και των ανθρώπων της κεντροαριστεράς και της οικολογίας.
Ως αξιωματική αντιπολίτευση θα επιδιώξετε συμμαχίες με τα άλλα κόμματα, όπως ΚΚΕ, ΚΙΝΑΛ, Ελληνική Λύση, ΜέΡΑ25;
Το βλέπω λογικό και αυτονόητο… Το κοινοβούλιο είναι ο καλύτερος χώρος για να διαπιστωθούν πολιτικές και προγραμματικές συγκλίσεις ιδίως με τα κόμματα που έχουν αναφορά στην Αριστερά και στην ευρεία Προοδευτική Παράταξη. Ήδη η κυβέρνηση της ΝΔ έχει καταφέρει, πριν καλά-καλά κλείσουν δύο μήνες με πολιτικές και διαδικαστικές ακροβασίες, να ενώσει αρκετές φορές ακόμα και όλη την ετερόκλητη αντιπολίτευση στην οποία αναφέρεστε. Κορυφαία στιγμή ήταν όταν ο υπουργός Εργασίας κ. Βρούτσης πέρασε δύο κατάπτυστες τροπολογίες που απορρυθμίζουν την αγορά εργασίας, φέρνουν τους εργαζόμενους με τη πλάτη στον τοίχο και «κλείνουν το μάτι» στην εργοδοτική αυθαιρεσία, αποχώρησαν διαμαρτυρόμενοι από την συνεδρίαση ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ 25, ΚΙΝΑΛ, Ελληνική Λύση για τη διαδικασία και το περιεχόμενο των άθλιων τροπολογιών Βρούτση. Έμειναν μόνοι τους και ψήφισαν αυτά που τους παρήγγειλε ο ΣΕΒ.
Θα ψηφίζατε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας ένα πρόσωπο που προέρχεται από την Κεντροαριστερά;
Έχουμε τοποθετηθεί και έχουμε καταθέσει δημόσια πρόταση για το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Η ΝΔ έχει τον πρώτο λόγο μετά το αποτέλεσμα των εκλογών και δεν έχω ακούσει κάποια δημόσια τοποθέτηση, μόνο κάποιες αλληλοσυγκρουόμενες διαρροές.
Πώς κρίνεται τις πρώτες ημέρες διακυβέρνησης της ΝΔ;
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ξεκίνησε τη θητεία της με τον χειρότερο δυνατό τρόπο. Ούτε δύο μήνες στο τιμόνι του τόπου κι έχουμε μια σειρά από επιλογές και προτάσεις που γεννούν βαθύ προβληματισμό. Η πρώτη έχει να κάνει με την ξεκάθαρη προσπάθεια κομματικοποίησης του κράτους. Η ραγδαία αύξηση των μετακλητών στα γραφεία υπουργών και υφυπουργών και στην προεδρία της κυβέρνησης με βασικό προσόν το απολυτήριο Λυκείου. Η επικοινωνιακή ομπρέλα αναπτύσσεται και αφορά και στις ίδιες τις κυβερνητικές δηλώσεις και πρωτοβουλίες, αλλά και σε ζητήματα που βρίσκονται στον πυρήνα της ρεβανσιστικής πολιτικής που θέλει να αναπτύξει η νέα κυβέρνηση. Η επιλογή του κ. Ζούλα στην ΕΡΤ είναι στον αντίποδα των προεκλογικών δεσμεύσεων για αποκομματικοποίηση. Ο δε διορισμός του κ.Ταχιάου στην Αττικό Μετρό επίσης δείχνει την βούληση του περιβάλλοντος Μητσοτάκη να τακτοποιήσει κολλητούς και φίλους.
Η κυβέρνηση έφερε 200 εκατομμύρια ευρώ περαιτέρω ελάφρυνση στον ΕΝΦΙΑ. Το ψηφίσαμε, βεβαίως τα 100 εκατ. αφορούν πολύ μεγάλες περιουσίες αντί να δοθεί όλη η ελάφρυνση σε μεσαίους και αδύναμους συμπολίτες μας. Πριν τυπωθούν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, η κυβέρνηση, καλλιεργώντας κλίμα καταστροφολογίας και πανικού, φέρνει 500 εκατ. ευρώ επιβαρύνσεις που θα πλήξουν μεταξύ άλλων μεσαία και φτωχά νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις με δικαιολογία τη σωτηρία της ΔΕΗ. Να η έμπρακτη αγάπη της ΝΔ στα μεσαία στρώματα!
Κάθε νέα κυβέρνηση δικαιούται να έχει μια περίοδο ανοχής. Οι βασικές επιλογές της κυβέρνησης θα αποτυπωθούν και στο προσχέδιο του προϋπολογισμού το φθινόπωρο. Σε κάθε περίπτωση, με τα μέχρι στιγμής πεπραγμένα της, η κυβέρνηση Μητσοτάκη γεννά ανασφάλεια και αναξιοπιστία και στην Ελλάδα και διεθνώς, δυστυχώς.