Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2024

Κωστής Χατζηδάκης: «Οι επικουρικές συντάξεις των νέων μπορεί να είναι αυξημένες έως και 68%»

Στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση που αφορά τη Νέα Γενιά αναφέρθηκε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης εξηγώντας ότι οι επικουρικές συντάξεις των νέων μπορεί να είναι αυξημένες από 43% έως και 68%.

«Η Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση για τη Νέα Γενιά είναι ουσιαστικά η εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος μόνο στις επικουρικές συντάξεις και μόνο για τους νέους. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι ο νέος ασφαλισμένος θα είναι πλέον άμεσα συνδεδεμένος με τη σύνταξή του» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Όπως εξηγεί, «ο νέος ασφαλισμένος δεν θα δίνει πια όλες του τις εισφορές σε έναν μεγάλο “κορβανά” για όλους, χωρίς καμία επαφή και κανέναν έλεγχο, όπως συμβαίνει σήμερα. Αλλά, αντί αυτού, θα έχει έναν δικό του προσωπικό λογαριασμό, έναν προσωπικό “κουμπαρά”, όπου θα συγκεντρώνονται και θα επενδύονται οι ασφαλιστικές του εισφορές για την επικουρική του σύνταξη, έτσι ώστε να πάρει από εκεί στο τέλος την επικουρική του».

Μιλώντας για τους λόγους που είναι αναγκαία η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση ανέφερε: «Προωθούμε αυτή τη μεταρρύθμιση για τέσσερις κυρίως λόγους: Πρώτον, διότι το διανεμητικό σύστημα, που ισχύει σήμερα στην Ελλάδα, (στο οποίο οι σημερινοί εργαζόμενοι πληρώνουν με τις εισφορές τους για τις συντάξεις των σημερινών συνταξιούχων) λειτουργεί αποτελεσματικά, όταν έχουμε πολλούς εργαζόμενους και λίγους συνταξιούχους. Κάτι που σήμερα πλέον δεν ισχύει.

Δεύτερον, το εισάγουμε, διότι με αυτό τον τρόπο οι νέοι ασφαλισμένοι θα αποκτήσουν έλεγχο πάνω στη σύνταξή τους και το ύψος της.

Τρίτον, θα αναπτυχθεί με το νέο σύστημα των ατομικών λογαριασμών η ιδέα της αποταμίευσης και με αυτό τον τρόπο θα γίνουν παραπάνω επενδύσεις και θα ενισχυθεί τελικά η ίδια η οικονομική ανάπτυξη.

Και, τέταρτον, διότι όπως έχει δείξει η διεθνής εμπειρία, μέσω της καλύτερης επένδυσης των αποταμιεύσεων του νέου ασφαλισμένου, οι συντάξεις που θα δοθούν τελικά θα είναι μεγαλύτερες. Σύμφωνα μάλιστα με αντίστοιχα εγχειρήματα σε άλλες προηγμένες χώρες της Ευρώπης, οι επικουρικές συντάξεις των νέων μπορεί να είναι αυξημένες από 43% έως και 68%. Δεδομένου αυτού, αναρωτιέμαι λοιπόν για ποιον λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ στρέφεται εναντίον ενός συστήματος που μπορεί να δώσει καλύτερες συντάξεις στους νέους. Είναι σύγχρονη αντιπολίτευση αυτή; Ή μήπως είναι αντιπολίτευση που προδίδει την πλήρη αποσύνδεση του ΣΥΡΙΖΑ από τις ανάγκες της νέας γενιάς;»

Τονίζει δε ότι η διεθνής εμπειρία από χώρες που εφαρμόζουν αυτό το σύστημα, όπως είναι οι περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δείχνει ότι το σύστημα αυτό, με τις αναγκαίες κρατικές εγγυήσεις, λειτουργεί πιο σύγχρονα και αποτελεσματικά και οδηγεί σε μεγαλύτερες συντάξεις.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νάσος Ηλιόπουλος ακαταδίωκτο: Η κυβέρνηση παραδέχεται τον κίνδυνο να χαθούν συντάξεις και εισφορές

Νέο Ασφαλιστικό: Σύγκρουση για το ακαταδίωκτο – Το κόστος μετάβασης – Οι επιπτώσεις στις σημερινές συντάξεις

 


Πότε θα μπει σε εφαρμογή το νέο σύστημα
Ο κ. Χατζηδάκης επισημαίνει επίσης ότι το νέο σύστημα θα μπει σε εφαρμογή από 01.01.2022 και αφορά ουσιαστικά δύο κατηγορίες ασφαλισμένων: Υποχρεωτικά όσους εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας και, εφόσον το επιλέξουν, τους νέους εργαζόμενους, ηλικίας μέχρι 35 ετών.

Μάλιστα, ο υπουργός Εργασίας διαβεβαιώνει ότι στο νομοσχέδιο υπάρχει ένα σύστημα διπλής εγγύησης: «Η πρώτη εγγύηση είναι ότι δεν επηρεάζονται οι συντάξεις των νυν συνταξιούχων και των παλαιών ασφαλισμένων που δεν θα ενταχθούν στο νέο σύστημα. Και η δεύτερη εγγύηση είναι ότι, ακόμα και στην απίθανη περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά με τις επενδύσεις των αποταμιεύσεων των νέων ασφαλισμένων που θα ενταχθούν στο σύστημα, το κράτος θα εγγυάται ότι η σύνταξή τους δεν θα είναι σε καμία περίπτωση χαμηλότερη από τις εισφορές που κατέβαλαν, συν τον πληθωρισμό».

Σχετικά με την κριτική που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Χατζηδάκης απαντά ότι οι ισχυρισμοί του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι παρά fake news. «Ο ΣΥΡΙΖΑ, για να εξαπατήσει τον κόσμο, παραπέμπει στα αποτυχημένα παραδείγματα λατινοαμερικανικών χωρών, όπως η Βενεζουέλα, αφρικανικών χωρών, όπως η Γκάνα και χωρών του πρώην ανατολικού μπλοκ, όπως η Ρουμανία. Οι χώρες αυτές έκαναν κάτι που δεν κάνουμε εμείς: Ιδιωτικοποίησαν πλήρως την υποχρεωτική κοινωνική τους ασφάλιση. Εμείς αντιθέτως εισάγουμε κεφαλαιοποιητικά στοιχεία στην κοινωνική ασφάλιση, διατηρώντας το δημόσιο χαρακτήρα της, όπως κάνουν η Σουηδία, η Ολλανδία, η Δανία. Για άλλη μια φορά, ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει το “άσπρο-μαύρο”, προσπαθώντας να μπερδέψει και τον κόσμο!» τονίζει ο υπουργός Εργασίας.

Παράλληλα, ο κ. Χατζηδάκης περιγράφει τις πρωτοβουλίες του υπουργείου, με στόχο τη μείωση των εκκρεμών συντάξεων, αλλά και τη βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών από τον e-ΕΦΚΑ. Μεταξύ άλλων, υπογραμμίζει ότι, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, οι εκκρεμείς συντάξεις μειώθηκαν για έβδομο συνεχόμενο μήνα, παρά την αύξηση των νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης, ενώ εκτιμά ότι, μέσα στο φθινόπωρο, θα καταγραφεί σημαντική αποκλιμάκωση των εκκρεμών συντάξεων. «Και ακόμα νωρίτερα από αυτό θα δει ο ασφαλισμένος σημαντική βελτίωση στον τρόπο και την ταχύτητα εξυπηρέτησής του από τον e-ΕΦΚΑ, μέσα από τη συνεχή επέκταση των ψηφιακών υπηρεσιών, αλλά και το νέο τηλεφωνικό κέντρο, που αναμένεται να λειτουργήσει σύντομα» προσθέτει ο υπουργός Εργασίας.



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ