Χθές Τετάρτη 4 Μαρτίου τέσσερα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσαν στο έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων ότι θα ανοίξουν τις πόρτες τους στα ασυνόδευτα παιδιά από την Ελλάδα σύμφωνα με δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργου Κουμουτσάκου, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου. Μαζί με τον κ. Κουμουτσάκοσυμμετείχε και ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Ο κ. Κουμουτσάκος επισημαίνει ότι «εδώ και πολύ καιρό δεν υπήρχε η βούληση κρατών μελών να πάρουν στο έδαφός τους ασυνόδευτα παιδιά» και η κίνηση των τεσσάρων χωρών αποτελεί «ένδειξη αλληλεγγύης, ενώ με αυτήν ξεκινάει μια δυναμική».
Σχετικά με το μήνυμα που προκύπτει από το Συμβούλιο που έγινε στις Βρυξέλλες, ο κ. Κουμουτσάκος υπογραμμίζει ότι «η αλληλεγγύη προς την Ελλάδα ήταν συνολική και ισχυρή», ενώ την ίδια ώρα το Συμβούλιο καταδίκασε την τουρκική πολιτική «για την απαράδεκτη πρακτική της να εκμεταλλεύεται τους μετανάστες για πολιτικούς λόγους».
Το κοινό ανακοινωθέν
Η Ευρωπαϊκή Ένωση «απορρίπτει κατηγορηματικά τη χρήση της μεταναστευτικής πίεσης για πολιτικούς σκοπούς», αναφέρουν οι υπουργοί Εσωτερικών των «27» στο κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν, μετά την έκτακτη συνεδρίασή τους χθες το απόγευμα στις Βρυξέλλες.
Το Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, το οποίο συνήλθε εκτάκτως απόψε στις Βρυξέλλες, ενέκρινε ομόφωνα το σχέδιο των έξι σημείων για την υποστήριξη της Ελλάδας σε σχέση με τις πιέσεις που δέχεται στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία και ταυτόχρονα εξέφρασε την πλήρη αλληλεγγύη των 27 σε Κύπρο και Βουλγαρία, «οι οποίες μπορεί να επηρεαστούν παρομοίως».
Όπως σημειώνεται «ομόφωνα η Σύνοδος των υπουργών Εσωτερικών εξέφρασε τη στήριξη και την αλληλεγγύη προς την Ελλάδα η οποία πέραν από την προάσπιση των εθνικών συνόρων, ανταποκρίθηκε και στον ρόλο της ως θεματοφύλακας των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης» ενώ κάποιες χώρες προθυμοποιήθηκαν να μετεγκαταστήσουν στις χώρες τους ασυνόδευτα παιδιά από την Ελλάδα.
Οι «27» καλούν την Τουρκία «να εφαρμόσει πλήρως τους όρους της συμφωνίας» του 2016 που επιτεύχθηκε μεταξύ Άγκυρας και ΕΕ μετά τη μεταναστευτική κρίση του 2015.
Προσπαθώντας να εξασφαλίσει τη στήριξη των δυτικών χωρών στον πόλεμό της στη Συρία, η Τουρκία άνοιξε την περασμένη εβδομάδα τα σύνορά της για τους μετανάστες που βρίσκονται στο έδαφός της.
Νωρίτερα χθες, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι η Ευρώπη πρέπει να στηρίξει τις τουρκικές πρωτοβουλίες στο συριακό, αν θέλει να βάλει τέλος στη μεταναστευτική κρίση.
Για τους Ευρωπαίους ωστόσο, οι οποίοι επανέλαβαν τη στήριξή τους στην Ελλάδα, «η κατάσταση στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ δεν είναι αποδεκτή».