Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2024

Κουρτς: Τέλος στη «φαντασίωση» της Τουρκίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Να υπάρξει ένα τέλος στη «φαντασίωση» για ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αντί της ένταξης να υπογραφεί με την Άγκυρα μία «Συμφωνία γειτονίας», ζήτησε ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών και Ενσωμάτωσης,Σεμπάστιαν Κουρτς, σε σημερινή συνέντευξή του εφ’ όλης της ύλης στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση, επιβεβαιώνοντας έγγραφο που είχε διαρρεύσει στα μέσα της εβδομάδας με τις προτάσεις του ενόψει της αυστριακής Προεδρίας στην ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2018.

Η Τουρκία έχει υπερβεί την «κόκκινη γραμμή» εδώ και πολύ καιρό, ανέφερε ο επικεφαλής της αυστριακής διπλωματίας, παραπέμποντας στις «βίαιες πρακτικές» της Άγκυρας εναντίον αντιπάλων της τουρκικής κυβέρνησης μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου, όπως επίσης και στις «προκλήσεις» σε σχέση με προεκλογικές εμφανίσεις Τούρκων πολιτικών σε χώρες-μέλη της ΕΕ ενόψει του τουρκικού δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου.

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς διευκρίνισε στη συνέντευξή του πως η αντιπαράθεση ανάμεσα στην Αυστρία και στην Τουρκία – που έχει οδηγήσει και σε ένα μπλοκάρισμα από μέρους της συνεργασίας στο ΝΑΤΟ – δεν είναι ένα αυστριακό πρόβλημα, αλλά ένα πρόβλημα της ΕΕ, ενώ άφησε ανοικτό το ερώτημα εάν μια σκλήρυνση της στάσης απέναντι στην Τουρκία αυξάνει τον κίνδυνο τρομοκρατίας, σημειώνοντας πως «δεν υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές» και πως ακόμη και εάν υπάρχει πίεση, κανείς δεν επιτρέπεται να εγκαταλείπει τις θέσεις του.

Σε σχέση με τις προεκλογικές εμφανίσεις Τούρκων πολιτικών στην Αυστρία (σ.σ. που είχαν ματαιωθεί τις προηγούμενες ημέρες σε μία σειρά αυστριακών πόλεων από τις τοπικές αρχές), ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών επισήμανε πως υπάρχει συμφωνία στην αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών και συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος – από το οποίο προέρχεται και ο ίδιος – ως προς την απαγόρευσή τους.

Έχοντας προφανώς κατά νου την κριτική που του ασκήθηκε για τη δική του συμμετοχή στο παρελθόν σε προεκλογική συγκέντρωση του Νίκολα Γκρουέφσκι στα Σκόπια, ο Σεμπάστιαν Κουρτς αποφάνθηκε ότι από την απαγόρευση θα εξαιρείται η υποστήριξη από ξένους πολιτικούς στον αυστριακό προεκλογικό αγώνα. Ανέφερε ως παράδειγμα την υποστήριξη από έναν πολιτικό του κόμματος του Ερντογάν ΑΚΡ σε έναν αυστριακό πολιτικό στη διάρκεια του αυστριακού προεκλογικού αγώνα, κάτι που – όπως είπε- θα τύχει μεν κριτικής από την αυστριακή κυβέρνηση, αλλά και που κανένας σ’ αυτή δεν θα προτείνει την απαγόρευσή του.

Σημειώνεται πως στο «στρατηγικό έγγραφο» με τις προτάσεις του για την αυστριακή Προεδρία στην ΕΕ, το δεύτερο εξάμηνο του 2018, που δημοσίευσε στα μέσα της εβδομάδας το Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ), ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών και Ενσωμάτωσης λέει για μία ακόμη φορά «όχι» σε μία ένταξη της Τουρκίας, «αυτής της Τουρκίας», στην ΕΕ, αντιπροτείνοντας ταυτόχρονα μία «συμφωνία γειτονίας».

«Είναι καιρός να αποσαφηνίσει η Ευρώπη τη σχέση με την Τουρκία», τονίζει ο ίδιος, σημειώνοντας πως σε αντίθεση με τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, «η Τουρκία απομακρύνεται εδώ και χρόνια από την ΕΕ», και η αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος έχει επιταχύνει ακόμη περισσότερο αυτή τη διαδικασία, έχοντας «δραματικές επιπτώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα, στο κράτος δικαίου και στη δημοκρατία».

Στο έγγραφο γίνεται αναφορά και στις «απαράδεκτες προκλήσεις σε σχέση με τις προεκλογικές εμφανίσεις σε χώρες-μέλη της ΕΕ», ενόψει του δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου για αναθεώρηση του τουρκικού συντάγματος προς ενίσχυση των υπερεξουσιών του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και την εγκαθίδρυση ενός πανίσχυρου προεδρικού καθεστώτος του.

Ταυτόχρονα στο έγγραφο σημειώνεται πως ωστόσο η Τουρκία παραμένει ένας σημαντικός περιφερειακός και οικονομικός παράγοντας και πως τόσο η ίδια όσο και η ΕΕ έχουν «συμφέρον για το κατά δυνατόν στενές και εποικοδομητικές σχέσεις, ισότιμα και σε όλα τα επίπεδα».

Στις προτάσεις του ο Σεμπάστιαν Κουρτς τονίζει πως πιο σκόπιμη από μία εμμονή στην εκδοχή της ένταξης είναι η ρεαλιστική προσέγγιση με μία «νέα ευρωπαϊκη-τουρκική συμφωνία γειτονίας», στην οποία δεν θα γίνεται αναφορά ούτε στην εκδοχή ένταξης ούτε στην ελεύθερη κίνηση προσώπων στο πλαίσιο μιας εσωτερικής αγοράς.
Βάση για τη συμφωνία θα πρέπει να είναι μία εκσυγχρονισμένη Τελωνειακή Ένωση, ενώ θα μπορούσε να προβλέπεται και μία συνεργασία στην Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας, όπως επίσης στους τομείς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών, συμπεριλαμβανομένης και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

ΠΗΓΗ: Newsbomb.gr



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ