Η Ρωσία συμφώνησε στην αναβολή μερικών δόσεων για το χρέος της Κούβας που τελεί υπό κομμουνιστική διακυβέρνηση μέχρι το 2027, όπως ανακοίνωσε χθες η ρωσική Κάτω Βουλή.
Η εξέλιξη αυτή, καταγράφηκε μερικές ημέρες μετά την ανακοίνωση των δύο χωρών ότι θα εμβαθύνουν τους δεσμούς τους, με δεδομένη την κλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία.
Τα δάνεια, με οικονομικό ύψος 2,03 δισεκατομμυρίων ευρώ χορηγήθηκαν στην Κούβα από τη Ρωσία μεταξύ του 2006 και του 2019, ενώ χρησιμοποιήθηκαν για την παροχή εγγυήσεων στην παραγωγή ενέργειας, στις υποδομές επεξεργασίας μετάλλων και μεταφορών, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ρωσικής Κάτω Βουλής.
Χθες, Ρώσοι βουλευτές, επικύρωσαν μία συμφωνία που αρχικά υπογράφτηκε από τους Κουβανούς ομολόγους τους στην Αβάνα το 2021, αναφορικά με την τροποποίηση των όρων της δανειοδότησης, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.
Η Κούβα την προηγούμενη εβδομάδα εξέφρασε την υποστήριξή της στη Ρωσία για την αντιπαράθεση με τις δυνάμεις της Δύσης για την Ουκρανία, μετά από μία επίσκεψη του Ρώσου πρωθυπουργού Γιούρι Μπορίσοφ. Η Κούβα κατηγόρησε τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, ότι στοχοποιούν τη Μόσχα με αυτό που χαρακτήρισε ως “πόλεμο προπαγάνδας” και την επιβολή κυρώσεων.
Η απόφαση της Ρωσίας για τη χαλάρωση των δανειοδοτικών όρων έρχεται σε μία περίοδο κατά την οποία, η Κούβα μάχεται με μία σοβαρή κοινωνική και οικονομική κρίση που προκαλεί σημαντικές ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων, μετά από τις διαδηλώσεις που έγιναν την προηγούμενη χρονιά για τις οποίες, πιστεύεται ότι ήταν οι μεγαλύτερες από την επανάσταση του Φιντέλ Κάστρο το 1959.
Από την επανάσταση, οι δύο χώρες έχουν μία μακρά ιστορία οικονομικής και στρατιωτικής συνεργασίας, παρά το γεγονός ότι κατά τις τελευταίες δεκαετίες οι δεσμοί αυτοί έχουν εξασθενήσει.
Ωστόσο, η Ρωσία συνέχισε να διαθέτει ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά και να χορηγεί δάνεια στην Κούβα.
Κατά την τελευταία δεκαετία, η Κούβα προχώρησε σε αναδιάρθρωση του χρέους της με την Κίνα, τη Γερμανία και το Μεξικό, όπως επίσης, με Ιάπωνες διαχειριστές εμπορικού χρέους.
Τον Οκτώβριο, η Κούβα επέτυχε μία συμφωνία με τη Λέσχη Πιστωτών του Παρισιού, προκειμένου να αναβάλει την καταβολή μιας ετήσιας δόσης χρέους που είχε προγραμματιστεί να καταβληθεί το Νοέμβριο, με παράταση καταβολής, για αργότερα μέσα στη χρονιά.
Ο πρόεδρος της Δούμας Βιατσεσλάβ Βολοντίν αναμένεται να επισκεφτεί την Κούβα και τη Νικαράγουα στις 23-24 Φεβρουαρίου.
Διαβάστε επίσης
Γενικός Γραμματέας OHE: “Οι αρχές του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ δεν είναι μενού α λα καρτ”
Τι σημαίνει το «πάγωμα» του Nord Stream 2 για Ρωσία και Ευρώπη