Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Κούβελας για εμβόλιο: Στις αρχές του 2021 μπορεί να ξεκινήσει η παραγωγή του

Σημαντικά νέα για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού αναμένονται σήμερα, Δευτέρα 20 Ιουλίου, από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Συγκεκριμένα, έχει εξαγγελθεί πως θα γίνουν γνωστά τα στοιχεία από την πρώτη φάση της κλινικής δοκιμής του εμβολίου που εξελίσσουν το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για την Covid-19, το οποίο βρίσκεται στη Φάση 3 όσον αφορά τις δοκιμές σε ανθρώπους.

Ο καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας, Δημήτρης Κούβελας, μίλησε σε πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Mega, προβαίνοντας πρώτα σε μια διευκρίνηση. «Κυκλοφόρησε πάρα πολύ, πως είπα ότι δεν πρόκειται να δημιουργηθεί εμβόλιο. Δεν είπα αυτό ακριβώς. Το νόημα ήταν πως είναι πολύ δύσκολο να αναπτυχθεί το εμβόλιο», για να υπογραμμίσει ότι ο κόσμος πρέπει να επικεντρωθεί στα υπάρχοντα μέτρα.

Όπως πρόσθεσε, «ποτέ τα φάρμακα δεν είναι πανάκια. Ένα επιτυχημένο προϊόν, είναι αυτό που στην πλειοψηφία δουλεύει, όχι σε όλους. Από τη φύση τους δεν μπορούν να δουλέψουν σε όλο τον πληθυσμό». Και έκανε ξεκάθαρο πως τα εμβόλια δοκιμάζονται σε υγιείς ανθρώπους και όχι σε ευπαθείς ομάδες, με αποτέλεσμα να μην γνωρίζουμε κατά πόσο, παρ’ όλες τις δοκιμές, μπορεί να φανεί χρήσιμο σε όλους.

Επισήμανε ότι δεν είναι δεδομένο ότι το εμβόλιο θα δουλέψει σε όλον τον πληθυσμό της Γης. Επίσης, στάθηκε και στο κόστος του. «Η φαρμακοβιομηχανία τιμολογεί χωρίς λογική», υπογράμμισε ο κ. Κούβελας.

Μόλις ολοκληρωθεί η Φάση 3, ένα εμβόλιο μπορεί να πάρει άδεια. Ωστόσο, ο καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας εμφανίστηκε κάθετα αντίθετος στο γεγονός ότι δημοσιοποιούνται οι Φάσεις της έρευνας.

«Οι τρεις μήνες είναι το μικρότερο χρονικό διάστημα για να ελεγχθεί ένα τέτοιο προϊόν, καθώς προκύπτουν πολλά ερωτήματα προς την εταιρεία, αν όλα πάνε καλά, χρειάζονται ακόμα δύο μήνες για να γίνει η τελική συνεννόηση με την εταιρεία παραγωγής και μετά χρειάζεται η άδεια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», ήταν τα λόγια του.

Στις αρχές του 2021, λοιπόν μπορεί να ξεκινήσει η παραγωγή, σύμφωνα με τον κ. Κούβελα, «ενώ για να παραχθούν αρκετές ποσότητες εμβολίου και να ελεγχθούν, χρειάζεται ένας χρόνος» υπογράμμισε.

Τέλος, ο καθηγητής είπε ότι στον εαυτό του μάλλον δεν θα έκανε το εμβόλιο, όπως και στα παιδιά του, αλλά θα το έκανε στον πατέρα του, εννοώντας ότι αφορά τις ευπαθείς ομάδες.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ