Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2024

Κριστιάν Αμανπούρ: Η ξεσκέπαστη «ναυαρχίδα» του CNN

Οι ακόλουθοι της Κριστιάν Αμανπούρ στο Instagram -και όχι μόνο- την αποθέωσαν τις τελευταίες μέρες για το «όχι» της στο αίτημα του Ιρανού προέδρου, Εμπραχίμ Ραΐσι, να φορέσει μαντίλα προκειμένου να της παραχωρήσει την προγραμματισμένη συνέντευξή του, με αποτέλεσμα εκείνος να αποχωρίσει.

Της΄ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΣ ΧΡΥΣΙΚΟΥ


Ποια είναι η 63χρονη Ιρανοβρετανή δημοσιογράφος που αρνήθηκε να φορέσει μαντίλα -όταν… απαιτήθηκε- στη συνέντευξη με τον Ιρανό πρόεδρο


Ενώ κάθισαν ενώπιος ενωπίω, στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Ιρανός πρόεδρος είπε στην κορυφαία δημοσιογράφο του CNN, μέσω συνεργάτη του, ότι δεν θα δεχθεί ερωτήσεις αν δεν φορέσει μαντίλα, σε «ένδειξη σεβασμού προς το πρόσωπό του».

Η διάσημη Ιρανοβρετανή δημοσιογράφος, και «μπαρουτοκαπνισμένη» λόγω των πολεμικών ανταποκρίσεων που έχει κάνει κατά τη διάρκεια της πλούσιας καριέρας της, αρνήθηκε και όπως εξήγησε μετά το συμβάν δεν δέχθηκε για λογαριασμό της και του CNN, αλλά και των γυναικών δημοσιογράφων παντού, γιατί η μαντίλα δεν είναι κάτι που απαιτείται.

Την ώρα που το Ιράν φλέγεται από τις ταραχές με αφορμή τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί από την αστυνομία ηθών γιατί δεν φορούσε σωστά τη μαντίλα της, πολλοί ερμήνευσαν και ως πρόφαση εκ μέρους του Ιρανού προέδρου την απαίτηση μαντίλας στην Αμανπούρ προκειμένου να αποφύγει το στενό «πρεσάρισμα» της δημοσιογράφου για την υπόθεση Αμινί.

Μάχιμη

Η Κριστιάν Αμανπούρ όμως δεν… χαρίζεται! Και αποτελεί πρότυπο για τους περισσότερους δημοσιογράφους στον κόσμο και κυρίως για τις γυναίκες. Η καριέρα της ζηλευτή, μάχιμη στα 63 χρόνια της δεν διστάζει ακόμα και σήμερα να αφήσει το στούντιο και να τρέξει στους απανταχού πληθυσμούς σε κίνδυνο…

Το περασμένο Μάρτιο έβγαλε ζωντανή ανταπόκριση από το κέντρο του Κιέβου παίρνοντας συνέντευξη από πρόσωπα του πολέμου μετά την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία. Θεωρείται η ναυαρχίδα του CNN. Με το ήρεμο ύφος της δεν διστάζει να στριμώξει και τον πιο δύσκολο συνομιλητή της τον οποίο «ανακρίνει» ζωντανά μπροστά στην κάμερα του μεγάλου αμερικανικού δικτύου.

Με την ίδια ψυχραιμία πέρσι το καλοκαίρι, κοιτάζοντας την κάμερα κατάματα, ανακοίνωσε ότι πάσχει από καρκίνο των ωοθηκών και έδωσε την προσωπική της μάχη. Η κοινοποίηση ενός τόσο ευαίσθητου προσωπικού δεδομένου της έγινε όπως είπε «για λόγους διαφάνειας» και κυρίως για να καλέσει «όλες τις γυναίκες να υποβληθούν σε εξετάσεις το συντομότερο δυνατόν».

«Για τους περισσότερους δημοσιογράφους, το ταξίδι στη Βόρεια Κορέα είναι σαν το ‘‘ιερό δισκοπότηρο’’ των αναθέσεων», είχε πει η κορυφαία ανταποκρίτρια αναφερόμενη στο πέρασμα στον 38ο παράλληλο στην ασιατική χερσόνησο. Ποιος δημοσιογράφος δεν θα ήθελε να ζήσει αυτό το ταξίδι; Γιατί όπως εξήγησε η ίδια: «Όχι επειδή είναι ένας ιδιαίτερα λαμπερός προορισμός με όμορφες παραλίες, νόστιμο φαγητό ή καλλιτεχνικά αριστουργήματα, αλλά επειδή είναι τόσο μυστηριώδης -κυριολεκτικά και μεταφορικά-, κλειστός στον πραγματικό κόσμο. Είναι τόσο απομονωμένο, που ονομάζεται ‘‘βασίλειο του ερημίτη’’. Έτσι, όταν το CNN μου ζήτησε να καλύψω το ιστορικό ταξίδι της Φιλαρμονικής της Νέας Υόρκης στην Πιονγκγιάνγκ στα τέλη Φεβρουαρίου, άδραξα την ευκαιρία. Ήθελα να γνωρίσω τους ανθρώπους, να δω την πόλη και να μάθω πώς είναι να ζεις σε μια χώρα όπου δεν έχεις Διαδίκτυο, ελευθερία ταξιδιού και ελευθερία έκφρασης. Οι Βορειοκορεάτες είναι ουσιαστικά αποκομμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο. Η χώρα είναι ένα αστυνομικό κράτος, που απαιτεί έντονο πατριωτισμό και πίστη στον ηγέτη, τον διαβόητο απομονωμένο ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν», είπε ανάμεσα στα άλλα περιγράφοντας τη μοναδική εμπειρία της στη Λαοκρατική Δημοκρατία της Κορέας.

Δεκάδες βραβεία

Έχει τιμηθεί για την προσφορά της στη δημοσιογραφία με δεκάδες βραβεία και τιμητικές διακρίσεις, μεταξύ άλλων και με το παράσημο του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας από την τότε βασίλισσα της Αγγλίας Ελισάβετ.

Γεννημένη στο Λονδίνο από μουσουλμάνο Ιρανό πατέρα και χριστιανή Αγγλίδα μητέρα, μετά τη γέννησή της η οικογένεια μετακόμισε στην Τεχεράνη και σε ηλικία 12 ετών η Κριστιάν επέστρεψε στη Μ. Βρετανία για να σπουδάσει, χωρίς να γνωρίζει τότε ότι το απαγορευτικό επιστροφής στην πατρική πατρίδα της που επέβαλε η Ισλαμική Επανάσταση ήταν το εισιτήριο για ένα λαμπρό μέλλον που ελάχιστες γυναίκες στον κόσμο έχουν την ευκαιρία να ζήσουν. Τον Αύγουστο του 1998, με μια απλή και ρομαντική τελετή παντρεύτηκε τον τότε εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζέιμς Ρούμπιν, στην ιστορική εκκλησία του Μπρατσιάνο, μια μικρή πόλη διάσημη για τη λίμνη και το παλάτι της, που απέχει μόλις 40 χιλιόμετρα από τη Ρώμη. Ο 38χρονος γαμπρός έφτασε από νωρίς στην εκκλησία και χρειάστηκε να περιμένει για λίγο την 40χρονη νύφη, που έφτασε ωστόσο στην ώρα της, ντυμένη με ένα μακρύ σατέν λευκό φόρεμα σε στυλ της δεκαετίας του ’40. Ο γάμος τους, από τον οποίο απέκτησαν έναν γιο, τον Ντάριους Ρούμπιν, έληξε το 2018.

Βαρύ βιογραφικό

Το βιογραφικό της στη Βικιπαίδεια απαριθμεί ανταποκρίσεις όπως στο Κουβέιτ κατά τη διάρκεια της ιρακινής εισβολής το 1990, καθώς και τον επακόλουθο πρώτο πόλεμο στον Περσικό Κόλπο, για λογαριασμό του CNN, ανταποκρίσεις της από το Σαράγεβο κατά τη διάρκεια του πολέμου (1992-1995), που οδήγησε στη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας, αποστολές στο Αφγανιστάν και στη Ρουάντα εν μέσω εμφύλιων συγκρούσεων σε μία από τις πιο πυκνοκατοικημένες χώρες της Αφρικής.

Ποιος δημοσιογράφος δεν θα θελε να πάρει συνεντεύξεις από προσωπικότητες και ηγέτες που πρωταγωνίστησαν στα μεγάλα γεγονότα που σημάδεψαν τον πλανήτη σαν και αυτές που έλαβε η κορυφαία Κριστιάν; Δαλάι Λάμα, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, Ζακ Σιράκ, Γιάσερ Αραφάτ, Μουαμάρ Καντάφι, Χασάν Ρουχανί, και πολλούς άλλους.

Ο… ιός

Λέγεται, ότι τα ταραγμένα χρόνια στο Ιράν τής κόλλησαν τον… ιό της δημοσιογραφίας και τότε δεσμεύτηκε μέσα της να μεταφέρει με μεγάλη ευαισθησία στο διεθνές κοινό όλα όσα συμβαίνουν στον πλανήτη. Δέσμευση που τηρεί περισσότερο από τρεις δεκαετίες από την πρώτη της νεανική… βουτιά στα βαθιά νερά της ενημέρωσης στα τέλη της δεκαετίας του ’80, όταν έπεφταν τα κουμμουνιστικά καθεστώτα στις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Κομισιόν ανακοίνωσε το 8ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας – Έρχεται πλαφόν στην τιμή πετρελαίου

Νόμπελ Λογοτεχνίας 2022: Απονέμεται στην Ανί Ερνό

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ