Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024

Κριτική στην Kυβέρνηση κατά την Πανδικαστική συγκέντρωση

Έντονη κριτική ασκήθηκε κατά την πανδικαστική συγκέντρωση, που πραγματοποίησαν όλες οι δικαστικές Ενώσεις στην παγωμένη, λόγω ελλείψεως θέρμανσης αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, του Εφετείου Αθηνών.

Οι δικαστές που προσήλθαν δεν ξεπέρασαν τους 350 και ένας από τους βασικούς άξονες αναφοράς του μεγαλύτερου μέρους των ομιλητών ήταν η μείωση των αποδοχών των δικαστών κατά περίπου 60%. Έγινε, δε, σύγκριση με τις αποδοχές των βουλευτών και σημειώθηκε ότι οι δικαστές δεν απαλλάσσονται, όπως οι βουλευτές, από τις δαπάνες μετακίνησης, διαμονής, κ.λπ.

Ειδικότερα, η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Βασιλική Θάνου, έκανε λόγο για «αναχρονιστικές συνθήκες εργασίας στα δικαστήρια» και για «ελλείψεις». Επιπλέον, έκανε ειδική αναφορά για «παντελή έλλειψη μέτρων ασφαλείας στους δικαστικούς χώρους».

Όπως είπε η κ. Θάνου, η πανδικαστική συγκέντρωση είχε τρεις στόχους:

«1) να αναδειχθούν τα προβλήματα της Δικαιοσύνης,

2) να γίνει γνωστό στους πολίτες κάτω από ποιες αναχρονιστικές συνθήκες και κάτω από πόσο βαρύ φόρτο εργασίας ασκούν τα καθήκοντα τους οι Έλληνες δικαστές και

3) να θέσουν την κυβέρνηση προ των ευθυνών της, αλλά και να κρούσουν έντονα την καμπάνα ότι αν συνεχίσει να αδιαφορεί για τα σοβαρά προβλήματα της Δικαιοσύνης, πολύ σύντομα η κατάσταση στη λειτουργία της θα είναι μη αναστρέψιμη».

Επίσης, η κ. Θάνου επισήμανε ότι στο Πρωτοδικείο Αθηνών, το 2008, οι υποθέσεις στην ανάκριση ανέρχονταν σε 4.500 και το 2012 έφθασαν τις 8.500, δηλαδή σημείωσαν αύξηση σχεδόν 100%, ενώ οι εφέτες χρεώνονται περισσότερες από 40 υποθέσεις στα τριμελή κακουργημάτων και πάνω από 25 στα πενταμελή, τη στιγμή που -όπως σημειώθηκε- στις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες είναι αδιανόητο να χρεώνεται δικαστής με περισσότερες από οκτώ υποθέσεις.

Εξάλλου, η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων απηύθυνε ερώτημα προς την εκτελεστική εξουσία και τους πολίτες, «πώς με τέτοιες αναχρονιστικές συνθήκες εργασίας, με τέτοιες ελλείψεις υποδομών, με τόσα κενά οργανικών θέσεων δικαστικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων και με τόσο φόρτο εργασίας, θα εξασφαλίσει η κυβέρνηση στους πολίτες ταχεία απονομή Δικαιοσύνης».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας, Ιωάννης Γράβαρης, υποστήριξε:

«Η Δικαιοσύνη λειτουργεί προβληματικά στη χώρα μας». Προσέθεσε: «Είναι προφανές ότι ασχέτως προθέσεων, η Ιστορία μάς καλεί να αναμετρηθούμε με ένα καινούργιο είδος Δικαιοσύνης, κατά τη γνώμη μου, αντίθετο με το Σύνταγμα. Στην αναμέτρηση αυτή, όσο κι αν το έργο είναι δύσκολο, η απάντηση είναι απλή: πρέπει να υπερασπιστούμε το Σύνταγμα. Πώς θα γίνει αυτό, είναι μια άλλη ιστορία, πού δεν χωράει σε μία συγκέντρωση. Κι όσο για την έκβαση αυτού του αγώνα, του παλαιού και του νέου, τίποτα δεν μπορεί να προεξοφληθεί, ο χρόνος θα το δείξει».

Η πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών, Ειρήνη Γιανναδάκη, σημείωσε ότι «μόνον όσοι εθελοτυφλούν, δεν αναγνωρίζουν ότι τα κακώς κείμενα της ελληνικής Δικαιοσύνης είναι πολλά και ότι διαδοχικές κυβερνήσεις δεν πέτυχαν να τα θεραπεύσουν» και υποστήριξε:

«Η Δικαιοσύνη στη χώρα μας δομείται με πρόχειρα, πυροσβεστικού χαρακτήρα μέτρα, όταν το πρόβλημα λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις».

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν οι βουλευτές, του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Κωνσταντοπούλου, και του ΚΚΕ, Αχιλλέας Κανταρτζής.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ