Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2025

Κριτήριο τα «κρούσματα των εορτών» για τη διάρκεια του αυστηρού lockdown

Καθοριστικό θεωρείται το επιδημιολογικό αποτύπωμα της εορταστικής περιόδου για τη διάρκεια του αυστηρού lockdown στη χώρα μας.
Στη σκιά των επιδημιολογικών δεδομένων που διαμορφώνει η αυξημένη κινητικότητα των εορτών ανοίγουν αύριο τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά σχολεία και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί σε όλη τη χώρα, ενώ παραμένει άγνωστο πότε θα δοθεί το «πράσινο» φως για να επανέλθουν οι εμπορικές δραστηριότητες. Μέσα στην εβδομάδα πάντως, θα τεθεί επί τάπητος και το ζήτημα της επανόδου στην δια ζώσης εκπαίδευση των μαθητών της Γ’ Λυκείου

Ήδη, το lockdown έχει παραταθεί μέχρι τις 18 Ιανουαρίου και παρά τις έντονες αντιδράσεις των εμπόρων που βλέπουν ότι τα καταστήματά τους παραμένουν κλιεστά και στην περίοδο των χειμερινών εκπτώσεων, οι ειδικοί είναι έντονα επιφυλακτικοί με το άνοιγμα του λιανεμπορίου και σημειώνουν ότι πρέπει να υπάρξει μεγάλη προσοχή, ενώ αναμένουν αυξημένα κρούσματα την επόμενη εβδομάδα, συνέπεια της αυξημένης κινητικότητας των εορτών. «Καμπανάκι» προς αυτή την κατεύθυνση είναι και τα 800 κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν χθες. Μάλιστα, ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι 290 κρούσματα εντοπίστηκαν στην Αττική, όπου ιδιαίτερα οι περιοχές του κέντρου της Αθήνας, αλλά και τα Δυτικά εμφανίζονται ιδιαίτερα επιβαρυμένες. Ενδεικτική του φόβου των επιστημόνων για το τί αφήνουν πίσω τους οι γιορτές είναι η εκτίμηση του καθηγητή του ΑΠΘ κ.Σαρηγιάννη ότι αν ανοίξουν σχολεία και λιανεμπόριο θα ξαναφτάσουμε στα 2.000 κρούσματα την ημέρα.

Στην ανάγκη να γίνουν λίγα και αργά βήματα έδωσε έμφαση ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων Χαράλαμπος Γώγος, που ανέφερε ότι «το λιανεμπόριο δεν θα ανοίξει ακόμα», ενώ υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχουν εισηγήσεις για συγκεκριμένες ημερομηνίες». «Τίποτα δεν έχει αποφασιστεί για τη μεθεπόμενη εβδομάδα. Αλλάζει πολύ εύκολα η επιδημιολογική εικόνα», ξεκαθάρισε στον ΣΚΑΪ.

Ένα από τα θέματα που βρίσκονται στο τραπέζι για επανεξέταση είναι το άνοιγμα της Γ’ Λυκείου, με το ζήτημα, όπως διευκρίνισε ο κ. Γώγος, να αναμένεται να συζητηθεί την άλλη εβδομάδα.

«Παράταση στο lockdown για να δούμε τα αποτελέσματα των γιορτών»

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο ομότιμος καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και μέλος Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Τάκης Παναγιωτόπουλος.

«Πρέπει να δούμε τη συνέπεια των συνευρέσεων στις γιορτές και αυτό είναι ένας λόγος που έκανε την επιτροπή εμπειρογνωμόνων να προτείνει την παράταση της εβδομάδας, παρότι δεν είναι αυτή που είχε εισηγηθεί την πρώτη εβδομάδα μετά τις γιορτές», δήλωσε στον ΘΕΜΑ 104,6.

Ο καθηγητής σημείωσε ότι η πτωτική τάση θα ήταν μεγαλύτερη «αν δεν υπήρχε η δραστηριότητα των Χριστουγέννων, αλλά αυτό είναι λίγο θεωρητικό», ενώ παραδέχθηκε ότι οι επιστήμονες ήθελαν να δουν ταχύτερη μείωση, με δεδομένο ότι τα μέτρα είναι σε ισχύ εδώ και δύο μήνες.

«Έχουμε δώσει μία υπερβολική έμφαση στις εισηγήσεις της επιτροπής πολλές φορές με πολύ διασταλτικό τρόπο. Η κυβέρνηση δικαιούται απολύτως να λαμβάνει αποφάσεις, έχει την πιο πλήρη εικόνα των πραγμάτων διότι δεν είναι μόνο τα ιατρικά και επιδημιολογικά δεδομένα» υπογράμμισε.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ν. Χαρδαλιάς: Έχει εμβολιαστεί το 0,33% του πληθυσμού της χώρας – Θα φθάσουμε τα 17.500 εμβόλια την ημέρα

 

Αλεξία Σβώλου: Γόρδιος δεσμός το πλήρες άνοιγμα των σχολείων

 


«Νωρίς για το άνοιγμα Γυμνασίων, Λυκείων και λιανεμπορίου»

Από την πλευρά του, ο ομότιμος καθηγητής εσωτερικής παθολογίας και μολυσματικών ασθενειών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και μέλος της ειδικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Αχιλλέας Γκίκας υποστήριξε ότι είναι νωρίς για να συζητηθεί το άνοιγμα των σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και του λιανεμπορίου, που «θα αργήσει 1-2 εβδομάδες ακόμη να απελευθερωθεί».

Στόχος είναι το σταδιακό άνοιγμα των δραστηριοτήτων, προκειμένου να μην επιβαρυνθεί απότομα το επιδημιολογικό φορτίο. «Όλη η φροντίδα είναι να μην έρθουμε αντιμέτωποι με ένα τρίτο κύμα», δήλωσε στον ΘΕΜΑ 104,6 εκτιμώντας ότι «δεν θα φτάσουμε ξανά τα 3.000 κρούσματα. Δεν νομίζω ότι θα φτάσουμε σε τέτοια ύψη πάλι γιατί αν ξαναφτάσουμε θα έχουμε πολύ μεγαλύτερες επιπτώσεις. Το σύστημα δεν σηκώνει ξανά τόσο μεγάλη πίεση γιατί είναι ήδη τραυματισμένο».

Αισιοδοξία για τους επόμενους μήνες

Κι αν οι επιστήμονες εκφράζουν ανησυχία για την περίοδο μετά τις γιορτές, η στάση τους για τους επόμενους μήνες είναι πιο αισιόδοξη, με δεδομένη και την επιχείρηση των εμβολιασμών.

«Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι και με μία ήπια κάλυψη του εμβολιασμού, 40-50%, που θα έχουμε πετύχει το καλοκαίρι, θα δούμε μεγάλη ύφεση της επιδημίας. Τα μέτρα ατομικής προστασίας θα τα ξεφορτωθούμε, όταν δούμε τα νούμερα να πέφτουν δραματικά. Ίσως από τον Μάιο και μετά», δήλωσε ο επίκουρος καθηγητής του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης, που ανέφερε ότι βρισκόμαστε στη συρρίκνωση του δεύτερου κύματος.

«Το γεγονός ότι παραμένουν κλειστές κάποιες δραστηριότητες, οι οποίες σχετίστηκαν με εκθετική αύξηση μέσα Οκτωβρίου -Νοέμβριου, ίσως μας επιτρέψει να πούμε ότι η επιδημία μπορεί να κινηθεί σε σταθεροποιητικά επίπεδα και να μην δούμε τρίτο κύμα. Η εικόνα της πανδημίας, αυτή τη στιγμή είναι σε φάση βελτίωσης», λέει χαρακτηριστικά.

Πάντως ο κ. Μαγιορκίνης εκτίμησε ότι ο εμβολιασμός στην Ελλάδα δεν θα ολοκληρωθεί για όλον τον πληθυσμό πριν το καλοκαίρι.

Στο ζήτημα των εμβολιασμών αναφέρθηκε και ο κ. Γκίκας, λέγοντας ότι «μέχρι το τέλος του μήνα θα ομαλοποιηθεί η εισροή εμβολίων και σιγά – σιγά θα έχουμε κάλυψη του πληθυσμού. Με φοβίζει η καθυστέρηση της παραλαβής».

Πηγή: Protothema.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ