- Ιδιαίτερα καταγγελτικός ο Γιώργος Κουμουτσάκος στη Βουλή, μίλησε για κρυφή διπλωματία μεταξύ του υπουργείου Εξωτερικών και των Σκοπίων
- Κάλεσε τον Υπουργό των Εξωτερικών να αλλάξει αντίληψη που υποσκάπτει τη δυνατότητα συνεννόησης στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής
- Θεωρεί πως ο Νίκος Κοτζιάς υποσκάπτει από το πουθενά το θέμα των “Τσάμηδων”
Για μυστική διπλωματία μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά και των ομολόγων του της ΠΓΔΜ έκανε λόγο ο Γιώργος Κουμουτσάκος, τόσο στο θέμα της ονομασίας του σλάβικου κράτους, όσο και στις σχέσεις της Ελλάδας με την Αλβανία!
Ο Γιώργος Κουμουτσάκος κατέθεσε ερώτηση προς τον Νίκο Κοτζιά, σχετικά με τις συνομιλίες Ελλάδας – Αλβανίας για διμερή θέματα και σύμφωνα με τον ίδιο, αφορμή αποτέλεσε η χθεσινή ανακοίνωση του ΥΠΕΞ που ανέφερε ότι στις συζητήσεις του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με την αλβανική πλευρά σχετικά με τα γνωστά θέματα σημειώνεται μια «ουσιαστική πρόοδο προς την κατεύθυνση εξεύρεσης βιώσιμων λύσεων».
Ο κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, καλεί τον κ. Νίκο Κοτζιά να του αναφέρει ποια είναι αυτά τα «γνωστά θέματα» που συζητά με τον ομόλογό του και εάν σε αυτό το πλαίσιο των επίσημων συνομιλιών, συζητείται έμμεσα ή άμεσα το δήθεν θέμα των «Τσάμηδων», όπως έχει δηλώσει ο Αλβανός Υπουργός Εξωτερικών κ. Μπουσάτι. Μια δήλωση που έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας.
«Εξωτερική πολιτική με τη λογική της κρυψίνοιας»
Ο τομεάρχης της ΝΔ σε δήλωσή που έκανε σχετικά με την μυστική διπλωματία του ΥΠΕΞ αναφέρει ότι «όπως βλέπουμε, πέραν του ζητήματος των Σκοπίων, το Υπουργείο των Εξωτερικών συνεχίζει και στις ελληνο-αλβανικές σχέσεις να αντιμετωπίζει σημαντικά ζητήματα εξωτερικής πολιτικής με τη λογική της κρυψίνοιας και της μυστικής διπλωματίας. Απέναντι σε σαφείς και επίσημες δηλώσεις επιλέγει να απαντά μέσω «κύκλων» και όχι με θεσμικά επίσημες τοποθετήσεις. Την ώρα που η αλβανική πλευρά επιμένει να θέτει ανύπαρκτα θέματα, το ελληνικό Υπουργείο των Εξωτερικών αφήνει ουσιαστικά αναπάντητη την αλβανική προκλητικότητα».
Κάλεσε τον Υπουργό των Εξωτερικών «να αλλάξει αυτήν την παρωχημένη αντίληψη που υποσκάπτει τη δυνατότητα σύγκλισης και συνεννόησης στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, εξασθενώντας έτσι τελικά την ελληνική θέση».