Από παραιτήσεις και καθαιρέσεις καλά πάμε, νομική επίπτωση θα έχει κανείς για τις φονικές φωτιές της 23ης Ιουλίου;
Μετά την παραίτηση (απόλυση) του Νίκου Τόσκα, η κυβέρνηση αποφάσισε έκτακτο ΚΥΣΕΑ προκειμένου να παραδώσουν τις έδρες τους οι αρχηγοί της αστυνομίας και της πυροσβεστικής, οι αντιστράτηγοι Κ. Τσουβαλάς και Σ. Τερζούδης αντίστοιχα.
Νέος αρχηγός στην ΕΛΑΣ ορίστηκε ο Αριστείδης Ανδρικόπουλος και στην Πυροσβεστική ο Βασίλης Ματθαιόπουλος.
Αυτός είναι ο νέος αρχηγός της Αστυνομίας αντιστράτηγος Αριστείδης Ανδρικόπουλος
Γεννήθηκε στην Πάτρα, το έτος 1960.
Αποφοίτησε από το 1ο Λύκειο Αρένων Πατρών το έτος 1978.
Κατατάχθηκε στο Σώμα της πρώην Αστυνομίας Πόλεων, το έτος 1982 και αποφοίτησε από τη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας, το έτος 1988.
Παρακολούθησε το Τμήμα Επαγγελματικής Μετεκπαίδευσης Επιτελών Στελεχών της Αστυνομικής Ακαδημίας το έτος 2000.
Υπηρέτησε ως Αξιωματικός σε μάχιμες Υπηρεσίες στις Γενικές Περιφερειακές Αστυνομικές Διευθύνσεις Δυτικής Ελλάδος, Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων.
Τον Απρίλιο του 2014 προήχθη στο Βαθμό του Υποστρατήγου και τοποθετήθηκε στην Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ιονίων Νήσων.
Τον Αύγουστο του 2014 έως το 2015, τοποθετήθηκε ως Αναπληρωτής Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Αττικής και το Μάρτιο του 2015 έως το 2016, ως Γενικός Περιφερειακός Διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Ελλάδος.
Έχει διατελέσει επί δώδεκα έτη Πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Αστυνομίας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ως Α΄ Αντιπρόεδρος στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας (Π.Ο.ΑΞΙ.Α.), καθώς και σε άλλα αξιώματα αυτής. Το 2002 εκλέχθηκε ως Αναπληρωτής Γενικού Γραμματέα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αστυνομικών (C.E.S.P.).
Την 17/02/2016 προήχθη στο βαθμό του Αντιστρατήγου και τοποθετήθηκε Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος.
Την 21/01/2017 τοποθετήθηκε στη θέση του Υπαρχηγού του Σώματος.
Είναι έγγαμος και πατέρας δύο τέκνων, που έχουν αποφοιτήσει από Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της χώρας.
Αυτός είναι ο νέος αρχηγός της Πυροσβεστικής
Ο Αντιστράτηγος ΠΣ Κωνσταντίνος Ματθαιόπουλος γεννήθηκε το 1966 στην Καμενίτσα Γορτυνίας της Αρκαδίας. Είναι παντρεμένος και πατέρας τριών παιδιών.
Κατετάγη στο Πυροσβεστικό Σώμα το έτος 1987 και αποφοίτησε από τη Σχολή Αξιωματικών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας το 1992 με το βαθμό του Ανθυποπυραγού. Το 2006 φοίτησε στη Σχολή Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης της Πυροσβεστικής Ακαδημίας.
Κατά τη διάρκεια της θητείας του υπηρέτησε στο 2ο Πυροσβεστικό Σταθμό Αθηνών, 2ο Πυροσβεστικό Σταθμό Πειραιά, στο Ανακριτικό Τμήμα της Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Πειραιά, στην 1η Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών, στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Βυτίνας, στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Τρίπολης και επί σειρά ετών στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Κιάτου.
Το 2011 τοποθετήθηκε ως Διοικητής στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Ζακύνθου.
Tο 2012 τοποθετήθηκε ως Πύραρχος Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Κορινθίας.
Το 2015 προήχθη στο βαθμό του Αρχιπυράρχου και τοποθετήθηκε ως Διοικητής της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτικής Ελλάδας.
Το 2017 προήχθη στο βαθμό του Υποστρατήγου και του ανατέθηκαν καθήκοντα Συντονιστή Επιχειρήσεων Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων.
Το 2018 προήχθη στο βαθμό του Αντιστρατήγου αναλαμβάνοντας τα καθήκοντα του Υπαρχηγού Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος.
Ευρισκόμενος πάντοτε στην πρώτη γραμμή των επιχειρήσεων έχει λάβει μέρος, διαχειριστεί και συντονίσει πλήθος πυροσβεστικών επιχειρήσεων, αστικών, δασικών πυρκαγιών, εξειδικευμένων διασώσεων και συμβάντων μεγάλης έκτασης. Ειδικότερα κατά τα τελευταία έτη:
Ως Αρχιπύραρχος στις μεγάλες πυρκαγιές στην Αχαΐα, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία, το καλοκαίρι του 2015 και του 2016.
Ως Υποστράτηγος-Συντονιστής Επιχειρήσεων τέθηκε επικεφαλής στις μεγάλες πυρκαγιές της Ζακύνθου, Ζευγολατιού και Σοφικού Κορινθίας, στην Άρλα Αχαΐας, στο Κρανίδι Αργολίδας και στις πυρκαγιές της Λακωνίας κατά την αντιπυρική περίοδο του 2017.
Προήχθη σε όλους τους βαθμούς κατ’ επιλογή και τιμήθηκε με διάφορα μετάλλια, παράσημα και διαμνημονεύσεις, μεταξύ άλλων, με τον ανώτερο Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικα, τον Ανώτερο Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής, το Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικα και το Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Τιμής.
Η Ελληνική Αστυνομία σίγουρα επιχειρησιακά έσφαλε, με τα στελέχη του σώματος που βρέθηκαν στη Ραφήνα την ημέρα εκείνη να δίνουν λάθος και ολέθριες κατευθύνσεις σε πολλούς ανθρώπους. Ομοίως, το πυροσβεστικό σώμα ολιγώρησε όταν η πυρκαγιά ξεκίνησε και παρά τους δυνατούς και αντίθετους ανέμους, δεν υπήρξε η οξυδέρκεια για να αντιμετωπιστεί.
Τι μένει τώρα; Να πληρώσουν το τίμημα κι άλλοι άνθρωποι, όπως η Ρένα Δούρου, ο Ηλίας Ψινάκης, ο καταπατητής ιδιοκτήτης του οικοπέδου στο Κόκκινο Λιμανάκι κτλ.
Κοντά στην έξοδο και ο Γ. Καπάκης
Βέβαιη θα πρέπει να θεωρείται και η απομάκρυνση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Καπάκη, καθώς το κλίμα έχει βαρύνει πάρα πολύ μετά τις αστοχίες που του χρεώνουν για την διαχείριση της κρίσης με τους 90 έως τώρα νεκρούς. Διόλου τυχαίο άλλωστε δεν αποτελεί το γεγονός, πως ο Γιάννης Καπάκης, ήταν από τα τελευταία άτομα που μπήκαν στην αίθουσα «Παύλος Μπακογιάννης» το μεσημέρι του Σαββάτου για την παράδοση παραλαβή από τον Νίκο Τόσκα, στον Πάνο Σκουρλέτη, θέλοντας προφανώς να αποφύγει συζητήσεις και άβολες ερωτήσεις για το θέμα των χειρισμών του.