Σε λιγότερο από τέσσερις μήνες λήγει η προθεσμία διόρθωσης των πρώτων εγγραφών του Κτηματολογίου.
Πρόκειται συγκεκριμένα για 297 ΟΤΑ, όπου η πίστωση χρόνου εκπνέει στις 31 Δεκεμβρίου. Μέχρι σήμερα, ο Φορέας μετρά συνολικά 338.712 «ορφανά», με τα 135.612 να έχουν περισσότερους από έναν συνδικαιούχους.
Όπως εξηγούν πηγές στον Ελεύθερο Τύπο, πολλά από τα… αγνώστου ανήκουν στο Δημόσιο και την Εκκλησία, ενώ σημαντικό ποσοστό κατέχουν και οι ομογενείς. Μάλιστα, εκτιμάται πως 8 στα 10 ανήκουν στο κράτος που όλα αυτά τα χρόνια δεν επέδειξε καμία συνέπεια και δεν προχώρησε στη δήλωση της περιουσίας του.
Γεωγραφικά, πάντως, εντοπίζονται κυρίως σε ορεινές περιοχές όπου δεν είχαν ιδιαίτερες αξιώσεις οι ιδιοκτήτες τους, ενώ με δεδομένο ότι τα προγράμματα κτηματογράφησης έχουν ολοκληρωθεί εδώ και πολλά χρόνια, ελάχιστοι ήταν εκείνοι που επικοινώνησαν με το Κτηματολόγιο έτσι ώστε να εξεταστούν οι εναλλακτικές τους.
Έτερο πρόβλημα «αδιαφορίας» που εντοπίζει το Κτηματολόγιο είναι οι δασικοί χάρτες, καθώς μερίδα πολιτών εκτιμά ότι πρόκειται για γεωτεμάχια που είναι «δασικά» και έτσι δεν προχωρούν στο στάδιο διεκδίκησης καθώς πιστεύουν πως εντέλει θα καταλήξουν στο Δημόσιο λόγω της θέσης στην οποία βρίσκονται.
Δήμοι στα… κόκκινα
Μεταξύ των δήμων που η προθεσμία εκπνέει στις 31 Δεκεμβρίου, περιλαμβάνονται περιοχές στην πρωτεύουσα, όπως η Ηλιούπολη, η Νίκαια, το Μαρούσι, ο Βύρωνας, η Καισαριανή, η Ελευσίνα, τα Μελίσσια, αλλά και περιοχές στον Πειραιά, όπως η Δραπετσώνα και το Κερατσίνι, καθώς και διάσπαρτοι ΟΤΑ σε όλη τη χώρα.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχει στη διάθεση του ο «Ε.Τ.», σε συνολικά 422 ΟΤΑ υπάρχουν «ορφανά» κτίσματα και γεωτεμάχια, με τις πιστώσεις χρόνου να λήγουν σταδιακά έως το 2027.
Σημειώνεται ότι όσον αφορά τα προγράμματα κτηματογράφησης της περιόδου 1997-1999 ο χαρακτηρισμός «Αγνώστου Ιδιοκτήτη» αποδίδεται σε ένα ακίνητο εφόσον δεν δηλώθηκε για 15 χρόνια, ενώ για τα προγράμματα από το 2008 και μετά ως «ορφανά» χαρακτηρίζονται όσα δεν έχουν δηλωθεί 8 χρόνια μετά την έναρξη της λειτουργίας του Κτηματολογικού Γραφείου σε κάθε περιοχή.
Στα… σημαντικά, αν οι εν λόγω ιδιοκτήτες δεν εκμεταλλευτούν αυτή τη φορά την ευκαιρία που τους δόθηκε με προηγούμενη νομοθέτηση, μετά το πέρας της προθεσμίας θα έχουν το δικαίωμα δικαστικής προσφυγής αλλά µόνο για να διεκδικήσουν αποζημίωση και όχι για την επιστροφή της κυριότητας του ακινήτου.
Κλιμακωτά πρόστιμα
Αντίστροφα όμως μετρά ο χρόνος και για την ενεργοποίηση των κλιμακωτών προστίμων, όπως έχει διαμηνύσει το υπουργείο Περιβάλλοντος, για όσους πολίτες δεν συμμετείχαν στη διαδικασία συλλογής δηλώσεων που έτρεχε το προηγούμενο διάστημα.
Μάλιστα, έως και 2.000 ευρώ θα στοιχίσει στους ιδιοκτήτες η ασυνέπειά τους, δεδομένου ότι στις αρχές του νέου έτους θα γίνει η ενεργοποίηση των κλιμακωτών προστίμων. Ετσι, όσοι δεν έχουν καταθέσει τη δήλωση της ακίνητης περιουσίας τους έχουν περίπου 4 μήνες περιθώριο για να το πράξουν γιατί σε διαφορετική περίπτωση ο πέλεκυς θα ξεκινάει από τα 300 ευρώ και θα αυξάνεται ανάλογα την αξία του ακινήτου αλλά και το χρόνο καθυστέρησης.
Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη, η ενεργοποίηση των προστίμων θα γίνει αμέσως μετά την έκδοση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης, η οποία θα ακολουθήσει την ψήφιση του χωροταξικού νομοσχεδίου που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε δημόσια διαβούλευση, ενώ όπως είχε διευκρινίσει «δεν πρόκειται να αιφνιδιάσουμε κανέναν ιδιοκτήτη».
Όσον αφορά τα κλιμακωτά πρόστιμα που θα τεθούν σε ισχύ εντός Ιανουαρίου, αν οι πολίτες ακόμα και με την επιβολή τους δεν είναι συνεπείς, αυτά μετά την πάροδο της προθεσμίας καταβολής, «το οφειλόμενο ποσό βεβαιώνεται από τον νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου Ελληνικό Κτηματολόγιο και εισπράττεται αναγκαστικώς κατά τις διατάξεις του ΚΕΔΕ, ανεξαρτήτως αν είναι μικρότερο από το τυχόν εκάστοτε προβλεπόμενο για την εφαρμογή του ΚΕΔΕ κατώτατο ποσό», σημειώνεται χαρακτηριστικά στο σχέδιο νόμου.
Διαφημιστική καμπάνια
Αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω της χαμηλής συμμετοχής που παρατηρείται σε κάποιες περιοχές, το Κτηματολόγιο εντός των επόμενων 24ώρων θα προχωρήσει σε διαφημιστική καμπάνια προκειμένου οι πολίτες να συμμετάσχουν στην διαδικασία.
«Όλο το καλοκαίρι οι επικοινωνιολόγοι του Κτηματολογίου προετοίμασαν ένα πολύπλευρο επικοινωνιακό πρόγραμμα 100 ημερών, το οποίο ξεκινάει σε λίγα… 24ωρα και περιλαμβάνει διαφήμιση σε 100 ιστοσελίδες πανελλήνιου και περιφερειακού ενδιαφέροντος, χρήσιμα infographics, χρηστικά video για όλες τις φάσεις της κτηματογράφησης και στρατηγική εξωστρέφειας στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ιδίως στις πρωινές ειδησεογραφικές εκπομπές) αλλά και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου μέσα σε μόλις οκτώ μήνες «ζωής» και με μηδενική διαφήμιση, ο λογαριασμός του Ελληνικού Κτηματολογίου στο Facebook σημειώνει αξιοσημείωτες επιδόσεις, καθώς τον ακολουθούν σχεδόν 2.000 άτομα, η απήχηση των αναρτήσεών του ενίοτε ξεπερνά τους 10.000 πολίτες και έχει πολύ γρήγορη απόκριση σε μηνύματα των πολιτών με μέσο χρόνο 11 λεπτά», τονίζουν από τον Φορέα.
Ανάρτηση Αθήνας
Σε ρυθμούς ανάρτησης βρίσκεται η Αθήνα, αφού την 1η Οκτωβρίου εκπνέει η προθεσμία δήλωσης της ακίνητης περιουσίας. Μέχρι σήμερα, περί τους 16.242 πολίτες επισκέφτηκαν το Γραφείο Κτηματογράφησης προκειμένου να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία τους. Από αυτούς, οι 6.893 έκαναν αιτήσεις διόρθωσης κτηματολογικών στοιχείων/ενστάσεις και οι 3.768 αιτήσεις πρόδηλου σφάλματος. Πιστοποιητικό κτηματογραφούμενου ακινήτου παρέλαβαν 13.155 ιδιοκτήτες.
Υπενθυμίζεται ότι η ανάρτηση αφορά τα στοιχεία που είχαν αρχικώς δηλώσει το 2008 οι πολίτες, τσέκαραν στη φάση της προανάρτησης και είναι η τελευταία ευκαιρία των ιδιοκτητών να επικαιροποιήσουν στο Κτηματολόγιο τις περιουσίες τους. Συγκεκριμένα, όσοι δεν προχώρησαν σε καμία ενέργεια θα έχουν τώρα τη δυνατότητα να το κάνουν, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα φανούν στο μέλλον ως «Αγνώστου Ιδιοκτήτη Ακίνητα».
Πρόκειται συγκεκριμένα για την τελευταία φάση της κτηματογράφησης, κατά την οποία οι πολίτες ελέγχουν για την ορθότητα των στοιχείων της ατομικής τους ιδιοκτησίας.
Η συμμετοχή των ιδιοκτητών είναι κομβικής σημασίας καθώς είναι το τελευταίο στάδιο πριν καταγραφεί οριστικά η ατομική τους ιδιοκτησία στο Κτηματολόγιο.
Έτσι, με λίγα… κλικ και μέσα σε ελάχιστα λεπτά αποφεύγεται μια άσκοπη ταλαιπωρία και ολοκληρώνεται με επιτυχία η δήλωση της ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο χωρίς άλλες καθυστερήσεις. Σε διαφορετική περίπτωση, τυχόν διορθώσεις σφαλμάτων μελλοντικά θα μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο μέσα από δικαστικές περιπέτειες που κοστίζουν χρόνο, χρήμα και ταλαιπωρία.
Στο διαδικαστικό κομμάτι, για να συμμετέχουν οι ιδιοκτήτες στη διαδικασία της ανάρτησης είναι απαραίτητο πρώτα να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους στην ιστοσελίδα www.ktimatologio.gr.
Αφού γίνει αυτό, θα πρέπει να επισκεφθούν το σύνδεσμο: http://www.ktimanet.gr/CitizenWebApp/InfoAnartisi_Page.aspx όπου:
• Θα δουν το απόσπασμα του Κτηματολογικού Πίνακα και του Κτηματολογικού Διαγράμματος με τις καταχωρισμένες πληροφορίες που αφορούν τις ιδιοκτησίες τους
• Θα ελέγξουν την ορθότητά τους
• Εάν συμφωνούν, δεν κάνουν καμία ενέργεια, αφού η καταγραφή είναι σωστή.
• Εφόσον δεν συμφωνούν με κάποια από τα στοιχεία αυτά, έχουν δικαίωμα εντός δύο μηνών από την έναρξη της ανάρτησης (και τεσσάρων εάν είστε κάτοικος εξωτερικού) να υποβάλουν Αίτηση διόρθωσης κτηματολογικών στοιχείων, ηλεκτρονικά μέσω του «E- ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ/Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες», στο www.ktimatologio.gr ή στο Γραφείο Κτηματογράφησης κατόπιν ραντεβού.
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του ανάδοχου σχήματος, η ανάρτηση αφορά 542.988 φυσικά και 8.002 νομικά πρόσωπα, με το πλήθος των ακινήτων να είναι 729.223 και τα γεωτεμάχια 65.367. Μέχρι τις 25 Νοεμβρίου, τα δικαιώματα που δηλώθηκαν είναι 1.582.064, ενώ οι δηλώσεις ανέρχονται στις 876.529.
Πάντως, όπως προκύπτει από τον Φορέα, μόλις 1 στους 5 μπήκε στη φάση της προανάρτησης να ελέγξει τα δεδομένα που είχαν καταγραφεί πριν από 12 χρόνια, πράγμα που σημαίνει πως είναι περισσότερο από απαραίτητη η συμμετοχή του κοινού.