Το ταξίδι μπορεί να ξεκινούσε από τα παράλια της Τουρκίας, αλλά περνούσε από καταστήματα ρούχων στο κέντρο της Αθήνας και από… κουρεία όπου κάποιος έμπαινε «κάτοικος Μέσης Ανατολής» και έβγαινε «Ευρωπαίος πολίτης».
Του ΦΩΤΗ ΑΝΔΡΕΟΥ
Πώς μεταμορφώνονταν και λάμβαναν τα «χρυσά» εισιτήρια. Τι λένε οι συνήγοροί τους Ιωάννης Γλύκας και Γιώργος Νικολάου − Προφυλακίστηκαν οι τέσσερις από τους έξι συλληφθέντες!
Το κύκλωμα παράνομης διακίνησης μεταναστών ήθελε οι «πελάτες» του να έχουν την εξωτερική εμφάνιση ενός Ευρωπαίου ταξιδιώτη και όχι ενός ταλαιπωρημένου μετανάστη που είχε έρθει με χίλιους μύριους τρόπους μέχρι τα ελληνικά σύνορα με τη γειτονική Τουρκία.
Η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» φέρνει στη δημοσιότητα άγνωστες λεπτομέρειες της δράσης του παράνομου κυκλώματος, το οποίο εξάρθρωσε το Τμήμα Ασφαλείας του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος».
Πρώτη επαφή
Η πρώτη επαφή των μελών του κυκλώματος με τους υποψήφιους «πελάτες» γινόταν σε ένα καφέ της οδού Αχαρνών. Εκεί έρχονταν σε επαφή με τον φερόμενο αρχηγό και όταν κλεινόταν η συμφωνία του έστελναν μέσω διαδικτυακής εφαρμογής φωτογραφίες είτε για να τις βάλει σε διαβατήριο είτε για να βρει κάποιον που να μοιάζει ώστε να χρησιμοποιήσουν το ταξιδιωτικό του έγγραφο και να επιβιβαστούν στο αεροπλάνο. «Κατά τη διάρκεια των ερευνών που κάναμε στα σπίτια μελών του κυκλώματος βρήκαμε δεκάδες έγγραφα που είτε είχαν κλαπεί είτε ήταν στη διάθεσή τους για να τα διαθέσουν» λέει ένας από τους 10 αστυνομικούς της ειδικής ομάδας που ασχολήθηκαν με τη συγκεκριμένη υπόθεση.
Ένα από τα διαμερίσματα, στο κέντρο της Αθήνας, ήταν κομβικό για τη λειτουργία της εγκληματικής οργάνωσης. «Θέσαμε το διαμέρισμα υπό παρακολούθηση θέλοντας να αποκρυπτογραφήσουμε τις κινήσεις τους. Πολλοί αλλοδαποί έκαναν εκεί ολιγόλεπτα ραντεβού με κάποιο μέλος του κυκλώματος που τους περίμενε είτε εξωτερικά της πολυκατοικίας είτε στο ισόγειο για να κάνουν τις απαραίτητες συνεννοήσεις μεταξύ τους» λέει αστυνομικός της Ασφάλειας.
Επόμενο στάδιο ήταν η παραλαβή των ταξιδιωτικών εγγράφων από τους διακινητές. Ο κάθε πελάτης έδινε τα χρήματα σε έναν μεσάζοντα και όταν ολοκληρωνόταν η παράνομη μετακίνησή του τότε κατέληγαν στην τσέπη του αρχηγού. Η παράδοση των εγγράφων γινόταν το προηγούμενο βράδυ του ταξιδιού. «Το πάρε – δώσε γινόταν είτε λίγες ώρες πριν από την πτήση είτε χέρι με χέρι στην είσοδο της πολυκατοικίας» λέει αστυνομικός που παρακολούθησε για πολλές ώρες τη διαδρομή των «χρυσών εισιτηρίων» για την Ιταλία, τη Γερμανία ή κάποια άλλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα από τον περασμένο Απρίλιο μέχρι τις αρχές Ιουλίου.
Εξάρθρωση
Τα στελέχη του Τμήματος Ασφαλείας πέρασαν πολλές ώρες μελετώντας τις οθόνες του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος» και καταγράφοντας τον τρόπο που λειτουργούσαν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης. Στην εξάρθρωση και στην πιστοποίηση των στοιχείων χρησιμοποιήθηκε οπτικό υλικό που είχαν κρατήσει από παλαιότερες υποθέσεις, καθώς με αυτόν τον τρόπο κατάφεραν να ταυτοποιήσουν μέλη της εγκληματικής οργάνωσης τα οποία είχαν απασχολήσει τις Αρχές για παρόμοια αδικήματα. Μάλιστα, ένας από τους βασικούς συλληφθέντες είχε συλληφθεί όταν παρέλαβε ένα δέμα με ταξιδιωτικά έγγραφα που ήταν πλαστά.
Καθοδήγηση
Εξίσου αριστοτεχνικός ήταν ο τρόπος που κινούνταν στους χώρους του αεροδρομίου τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης. «Φρόντιζαν να καθοδηγούν τους ‘‘πελάτες’’ τους σε κάθε τους βήμα μέχρι να περάσουν τους σχετικούς ελέγχους και να επιβιβαστούν στο αεροπλάνο» λέει αστυνομικός.
Σύμφωνα με τα έγγραφα της δικογραφίας που υποβλήθηκαν στη Δικαιοσύνη, «έβγαζαν τα πλαστά έγγραφα στο όνομα υπαρκτών προσώπων, Ελλήνων ή αλλοδαπών. Στη συνέχεια έκαναν check in και μέσα στις τουαλέτες του αεροδρομίου έδιναν τις κάρτες επιβίβασης στους «πελάτες». Ο υποψήφιος μετανάστης περνούσε τις θύρες Σένγκεν και κατευθυνόταν στη γραμμή fast lane ώστε να έχει αυξημένες πιθανότητες να μην του γίνει αστυνομικός έλεγχος. Τους ειδοποιούσαν τα μέλη του κυκλώματος πότε ο αστυνομικός, που ήταν σε πολύ κοντινή απόσταση, είναι απασχολημένος ώστε να προχωρήσουν πιο γρήγορα. Στο τέλος, αν όλα πήγαιναν καλά και επιβιβάζονταν στο αεροσκάφος, ενημέρωναν τον αρχηγό της εγκληματικής οργάνωσης».
Ο υπαρχηγός
Ενώπιον του ανακριτή ο φερόμενος υπαρχηγός της οργάνωσης προσπάθησε να δώσει μια τελείως διαφορετική εκδοχή απ’ όσα του καταλόγιζαν οι Αρχές. «Αναφορικά με την παρουσία μου στο αεροδρόμιο ‘‘Ελ. Βενιζέλος’’ και τα τακτικά κατά καιρούς ταξίδια -ειδικά το διάστημα Μαΐου και Ιουνίου- ξεκαθαρίζω πως οφείλονται αποκλειστικά σε ευκαιρίες εποχικής εργασίας που αναζητώ την περίοδο αυτή σε διάφορα νησιά της Ελλάδας αλλά και στη Βόρεια Ελλάδα. Στη Σαντορίνη συγκεκριμένα είχα προτάσεις εργασίας σε δύο καταστήματα που ανήκουν σε ομοεθνείς μου, που προσφέρθηκαν να με βοηθήσουν. Επίσης ταξιδεύω συχνά μεταφέροντας διάφορα είδη ή αγαθά από την Αθήνα στα ανωτέρω καταστήματα, αντί αμοιβής βεβαίως…
Αναφορικά με το περιστατικό της 2ας/7/2022 στο αεροδρόμιο της Σαντορίνης δηλώνω καταρχήν ότι ουδεμία σχέση έχω με τον… με τον οποίο τυγχάνουμε απλώς συμπατριώτες και τυχαία συνταξιδιώτες εκείνη την ημέρα. Ο λόγος της επιστροφής μου αυθημερόν ήταν ότι ενώ συμφώνησα να εργαστώ ως λαντζιέρης στο νησί αντί συγκεκριμένης αμοιβής, αφιχθής μου ανακοινώθηκε από το άτομο που με παρέλαβε ότι άλλαξε η συμφωνία και θα λάμβανα τα μισά χρήματα, με αποτέλεσμα μετά από αρκετή διαμάχη και συζήτηση να αρνηθώ και να επιστρέψω στην Αθήνα».
Συνήγοροι
Οι συνήγοροι υπεράσπισης του «νούμερο 2» της οργάνωσης, Ιωάννης Γλύκας και Γιώργος Νικολάου, δήλωσαν ότι «οι ισχυρισμοί μας κατατείνουν στην έλλειψη σοβαρού και επαρκούς αποδεικτικού υλικού. Οι απλές εκτιμήσεις των Αρχών δεν μπορούν να αποτελούν αποδείξεις. Η ανακριτική διαδικασία θα φωτίσει όλες τις πτυχές της υπόθεσης. Η δε ακροαματική διαδικασία θα αναζητήσει αποδείξεις που σίγουρα δεν υπάρχουν». Από τους έξι συλληφθέντες, μετά τις απολογίες τους στον ανακριτή, οι τέσσερις προφυλακίστηκαν.