Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Κύκλωμα πωλούσε πτυχιακές μέσω Facebook με «ταρίφα» από 2.000 έως 12.000 ευρώ

Διδακτορικό – διατριβή: 12.000 ευρώ. Μάστερ – μεταπτυχιακά: 6.000 – 8.000 ευρώ. Πτυχιακή – διπλωματική: 2.000 – 3.000 ευρώ. Αυτό ήταν το τιμολόγιο των πανεπιστημιακών και διπλωματικών εργασιών που μπορούσαν να αγοράσουν οι “κακοί” φοιτητές μέσω προφίλ στο Facebook, το οποίο διαχειριζόταν ο 47χρονος έξυπνος – άνεργος, όπως τον χαρακτήρισαν αξιωματικοί της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

[quote_text color=”#000000″ text_color=”#ffffff”]Τα χρήματα που έχουν εξοικονομηθεί από το κύκλωμα τα τελευταία δύο χρόνια δραστηριότητάς του φαίνεται να κυμαίνονται μεταξύ 5 και 10 εκατομμύρια ευρώ, όπως υποστηρίζουν αξιωματικοί της αρμόδιας υπηρεσίας, εκτιμώντας ότι 1.000 – 2.000 φοιτητές αγόρασαν εργασίες από αυτό.[/quote_text]

Διατριβές… copy paste

Ο κατηγορούμενος είχε στρατολογήσει τουλάχιστον 25 – 30 τελειόφοιτους φοιτητές διαφόρων σχολών, οι οποίοι ανακάτευαν τα copy paste που είχαν συλλέξει με άγνωστο τρόπο άλλοι 70 – 80 φοιτητές – “δορυφόροι” της παράνομης ομάδας σε διάφορες πανεπιστημιακές σχολές.

Αυτό το σημείο αποτελεί αντικείμενο ξεχωριστής αστυνομικής έρευνας, πώς δηλαδή οι φοιτητές κατάφερναν να αποσπούν εργασίες άλλων φοιτητών, να τις αντιγράφουν, να ανακατεύουν τα κομμάτια τους, προκειμένου να μη γίνεται αντιληπτή η αντιγραφή, και να φτιάχνουν μια νέα εργασία προς παράδοση.

Οι αξιωματικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εκτιμούν ότι αυτό μπορεί να έχει γίνει με δύο τρόπους, είτε μέσα από τα γραφεία των καθηγητών είτε από τις βάσεις των αρχειακών δεδομένων των πανεπιστημίων που ήταν καταχωρισμένες οι εργασίες.

Οι ίδιοι αξιωματικοί σημειώνουν ότι είναι κοινό μυστικό στις πανεπιστημιακές σχολές η δράση τέτοιων κυκλωμάτων.

«Εργολαβία» στο Facebook

Οι αστυνομικοί εντόπισαν το προφίλ στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, μέσω του οποίου οι διαχειριστές του αναλάμβαναν την εκπόνηση και επιμέλεια πανεπιστημιακών εργασιών έναντι αμοιβής.

Σύμφωνα με το προφίλ, οι διαχειριστές είχαν δημιουργήσει ιστοσελίδα, όπου πραγματοποιείτο η συγγραφή πανεπιστημιακών εργασιών, κατά τη διάρκεια των εξαμήνων, καθώς και πτυχιακών και μεταπτυχιακών διπλωματικών εργασιών για διάφορους τίτλους σπουδών.

Αυτές οι διαπιστώσεις μεταβιβάστηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και εκδόθηκε παραγγελία για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.

Από την ψηφιακή ανάλυση που πραγματοποίησε η Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προέκυψε ότι διαχειριστής ήταν ο 47χρονος, ενώ σε έρευνα που έγινε σπίτι του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο βιβλιάρια καταθέσεων και τρεις σελίδες με κινήσεις τραπεζικού λογαριασμού, με τα δικά του στοιχεία, εσωτερικός σκληρός δίσκος, ντοσιέ με χειρόγραφες σημειώσεις και εκτυπώσεις.

Επιπλέον στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του βρέθηκαν αποθηκευμένα λογιστικά φύλλα, από τα οποία προέκυψε ότι συνεργαζόταν τουλάχιστον με 108 άτομα, τους οποίους χρησιμοποιούσε ως κλέφτες και συντάκτες των εργασιών.

[quote_text color=”#000000″ text_color=”#ffffff”]Όπως διαπιστώθηκε, είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εκπόνηση πανεπιστημιακών, πτυχιακών και μεταπτυχιακών διπλωματικών εργασιών, τις οποίες και παρέλαβαν 200 άτομα.[/quote_text]

Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι ο αριθμός αυτός είναι τουλάχιστον 10πλάσιος όπως και τα κέρδη. Ο ακριβής αριθμός πελατών και κέρδους θα προκύψει στα εγκληματολογικά εργαστήρια, όταν οι αστυνομικοί ανοίξουν κάποιο υλικό που ήταν “κλειδωμένο”.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ