Η Ευρώπη βιώνει «ένα κύμα αντισημιτισμού» που προκαλείται εν μέρει από τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή, δήλωσε η κορυφαία υπηρεσία της ΕΕ για τα δικαιώματα, καθώς δημοσίευσε έρευνα που διαπίστωσε ότι σχεδόν όλοι οι ερωτηθέντες αναφέρθηκαν σε αντιεβραϊκές προκαταλήψεις.
Η έρευνα του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ διαπίστωσε ότι το 96% των ερωτηθέντων είχε βιώσει αντισημιτισμό το τελευταίο διάστημα – η έρευνα διεξήχθη μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουνίου 2023 – δηλαδή πριν την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ και τον πόλεμο στη Γάζα. Συνολικά το 84% θεωρεί ότι ο αντισημιτισμός είναι «πολύ μεγάλο» ή «αρκετά μεγάλο πρόβλημα» στη χώρα τους, ενώ λιγότεροι από ένας στους πέντε (18%) πιστεύει ότι οι κυβερνήσεις το χειρίζονταν αποτελεσματικά.
Αν και η έρευνα – με 8.000 Εβραίους ηλικίας άνω των 16 ετών – ολοκληρώθηκε πριν από τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου που οδήγησαν σε άγρια αντίποινα στη Γάζα, η υπηρεσία με έδρα τη Βιέννη συνέλεξε επίσης δεδομένα από 12 εβραϊκές οργανώσεις-ομπρέλα. Ορισμένες από αυτές τις οργανώσεις έχουν αναφέρει αύξηση 400% στις αντισημιτικές επιθέσεις από τον Οκτώβριο του 2023.
«Η Ευρώπη είναι μάρτυρας ενός κύματος αντισημιτισμού, εν μέρει λόγω της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή», δήλωσε ο διευθυντής του οργανισμού, Σίρπα Ραούτιο. «Αυτό περιορίζει σοβαρά την ικανότητα των Εβραίων να ζουν με ασφάλεια και αξιοπρέπεια. Πρέπει να βασιστούμε στους υπάρχοντες νόμους και στρατηγικές για να προστατεύσουμε τις κοινότητες από κάθε μορφή μίσους και μισαλλοδοξίας, τόσο στο διαδίκτυο όσο και εκτός διαδικτύου».
Η έρευνα ήταν η τρίτη του είδους της που πραγματοποιήθηκε από τον οργανισμό από το 2013 και βρήκε μόνο οριακές ενδείξεις προόδου σε ορισμένους τομείς.
Τέσσερις στους πέντε (80%) δήλωσαν ότι ο αντισημιτισμός είχε αυξηθεί τα τελευταία πέντε χρόνια στη χώρα τους, ενώ το 64% των ερωτηθέντων που αντιμετώπισαν αντισημιτισμό δήλωσαν ότι τον βίωναν «διαρκώς». Περισσότεροι από εννέα στους 10 περιέγραψαν τον αντισημιτισμό στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως «πολύ μεγάλο» πρόβλημα.
Έξι στους 10 ανθρώπους δήλωσαν ότι ανησυχούν για την ασφάλεια της οικογένειάς τους, ενώ ένας παρόμοιος αριθμός (62%) είπε ότι η αραβο-ισραηλινή σύγκρουση επηρέασε το αίσθημα ασφάλειας.
Η έρευνα κάλυψε 13 χώρες της ΕΕ, όπου ζει το 96% του εβραϊκού πληθυσμού της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Πολωνίας και της Ισπανίας.
Τον πρώτο μήνα μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου «αυξήθηκαν εκρηκτικά» οι αντισημιτικές ενέργειες στη Γαλλία, είχε δηλώσει τότε ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Νταρμανίν, αναφέροντας 1.000 τέτοια περιστατικά.
Από τις 7 Οκτωβρίου, η Γερμανία έχει επίσης δει μια αύξηση της αντιεβραϊκής βίας, με τον επίτροπο αντισημιτισμού της χώρας να προειδοποιεί ότι κινδύνευε να μεταφέρει τη χώρα «πίσω στην πιο φρικτή εποχή της».
Ο οργανισμός της ΕΕ προτρέπει τις κυβερνήσεις να χρηματοδοτήσουν τις ανάγκες ασφάλειας και προστασίας των εβραϊκών κοινοτήτων, συμπεριλαμβανομένων των σχολείων, των συναγωγών και των κοινοτικών κέντρων. Ζητά επίσης την πλήρη χρήση της νομοθεσίας της ΕΕ που ρυθμίζει το Διαδίκτυο, τον Νόμο για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες, για την κατάργηση του αντισημιτικού περιεχομένου στο διαδίκτυο, καθώς και την εντατικοποίηση των προσπαθειών για τη δίωξη των αντισημιτικών εγκλημάτων μίσους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Γαλλία: Διαδηλώσεις κατά του αντισημιτισμού – Ένταση σε Παρίσι και Μασσαλία