Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2024

Κυπριακή ΑΟΖ: Το «πλάνο» Ερντογάν για τα ενεργειακά και οι «εξωγενείς» παράγοντες

Με τον «Πορθητή» να παραμένει για περίπου ένα μήνα στην κυπριακή ΑΟΖ, η Τουρκία εξετάζει τις επόμενες κινήσεις της προκειμένου να «θεμελιωθούν» οι διεκδικήσεις της στην περιοχή αυτή της Ανατολικής Μεσογείου, προσπαθώντας να αποφύγει «τετελεσμένα».

Με τα ενεργειακά ζητήματα και τις προοπτικές που έχουν, να αποτελούν αξονικό στοιχείο των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, ο Πρόεδρος Ερντογάν «κοιτάζει» το ενδεχόμενο αποκλιμάκωσης των εντάσεων σε συνδυασμό με διαπραγματεύσεις, προσπαθώντας να αξιοποιήσει την χρονική συγκυρία και τις «ευκαιρίες» που προκύπτουν μέσα σε αυτήν.

Το πλάνο Ερντογάν και οι διπλωματικές «μεθοδεύσεις»

Το πλάνο του Τούρκου Προέδρου θα μπορούσε να «ξεδιπλωθεί» αρχικά με πάγωμα όλων των ερευνών από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας και ταυτόχρονα αποχώρηση του τουρκικού γεωτρύπανου «Πορθητής» και ερευνητικού σκάφους «Μπαρμπαρός» από τη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου.

Στη συνέχεια, να προωθηθεί η έναρξη συζητήσεων με στόχο την εμπλοκή του «ψευδοκράτους» στη διαχείριση των ενεργειακών, στη βάση και της διαχρονικής τουρκικής θέσης για συνεκμετάλλευση του φυσικού αερίου και συναπόφαση από τώρα, χωρίς συμφωνία στο Κυπριακό.

Όπως αναφέρουν συναφείς πληροφορίες του «Φιλελεύθερου», η Λευκωσία δεν αποδέχεται να συμπεριληφθεί στην ατζέντα των συζητήσεων το θέμα του φυσικού αερίου, πλην όμως είναι σαφές πως μπορεί τούτο να μεθοδευθεί και να επιβληθεί.

Δεν είναι τυχαίο που παρασκηνιακά αναφέρεται από διάφορους πως η ένταση στην κυπριακή ΑΟΖ μπορεί να εκτονωθεί με διάλογο. Πίσω, βέβαια, από τέτοιες «αθώες» υποδείξεις είναι η προώθηση των τουρκικών επιδιώξεων και εμπλοκή της κατοχικής δύναμης στα ενεργειακά της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Την ίδια ώρα, όπως αναφέρουν ενημερωμένες πηγές, τα Κατεχόμενα «εκπέμπουν» μια νευρικότητα αναφορικά με τα ενεργειακά και αυτό δεν μπορεί να υποβαθμιστεί, καθώς ο Ερντογάν παραμένει αστάθμητος παράγοντα, ενώ είναι απρόβλεπτη και η αντίδραση της Άγκυρας.

Ο «παράγοντας» UNFICYP

Στη μεγάλη εικόνα των παρασκηνιακών διεργασιών φαίνεται να εντάσσεται και το θέμα της UNFICYP, οι συζητήσεις για την οποία θα συμπέσουν με εξελίξεις και στα ενεργειακά. Γι’ αυτό και είναι προφανές πως δημιουργούνται συνθήκες για διαμόρφωση ενός ασφυκτικού κλοιού πιέσεων για την Κυπριακή Δημοκρατία.

Στη Λευκωσία αναζητούν εργαλεία αποτροπής. Φαίνεται πως το πεδίο της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσφέρεται παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν. Πέραν από τη φραστική στήριξη, η Λευκωσία αναμένει και τις αποφάσεις στις συνόδους αυτού του μήνα για πρακτικά μέτρα.

Είναι σαφές πως εμπόδιο στους σχεδιασμούς της Λευκωσίας είναι η Βρετανία, η οποία διαδραματίζει αρνητικό ρόλο και στο θέμα της UNFICYP, ενώ κρίσιμος θα είναι ο Ιούνιος όταν η Ε.Ε. θα συζητήσει το Brexit.

Οι εξωγενείς παράγοντες

Η ενίσχυση από πλευράς της Άγκυρας της επιθετικής ρητορικής, η συνεχιζόμενη παρουσία της στην περιοχή, η επιβολή τετελεσμένων, τεντώνουν επικίνδυνα το σχοινί. Οι διαρροές πως δήθεν θα εγκαταστήσει τους S-400 απέναντι από την Κύπρο, στις ακτές της στην Ανατολική Μεσόγειο, εντάσσονται στο παιχνίδι του εκφοβισμού, όπως και οι καθημερινές απειλητικές δηλώσεις που γίνονται.

Την ίδια ώρα, πολλά ενδεχομένως να κριθούν στη συνάντηση Τραμπ και Ερντογάν, στην Ιαπωνία, που θα πραγματοποιηθεί 28 ή 29 Ιουνίου.

Είναι προφανές πως καταβάλλεται, παρά τις όποιες δυσκολίες υπάρχουν, προσπάθεια να βρεθεί τρόπος ομαλοποίησης των σχέσεών τους. Σε μια τέτοια περίπτωση σαφώς και τούτο δεν θα εξυπηρετεί την Κύπρο.

Ο ρόλος των εκλογών σε Ελλάδα-Τουρκία-Ισραήλ

Οι εκλογές στην Ελλάδα, έστω κι εάν η προεκλογική περίοδος, είναι σύντομη, δημιουργεί εκ των πραγμάτων ένα «κενό εξουσίας» στην Αθήνα, που δεν αποκλείεται να αξιοποιήσουν οι Τούρκοι. Είναι σαφές πως στην Ελλάδα η προσοχή θα είναι εξ ολοκλήρου στραμμένη στις εκλογές, τόσο από την Κυβέρνηση όσο και από την αντιπολίτευση και τούτο προφανώς και δεν θα περάσει απαρατήρητο από την Άγκυρα.

Με λιγότερη σημασία σε σχέση με την Κύπρο, αλλά σημαντικό για την ευρύτερη εικόνα στην περιοχή είναι και το γεγονός ότι μια άλλη χώρα-παίκτης, το Ισραήλ θα είναι σε προεκλογική περίοδο μέχρι και τον Σεπτέμβριο.

Υπενθυμίζεται επίσης και  η επαναληπτική εκλογή στην Κωνσταντινούπολη, που χρονικά τοποθετείται στις 23 Ιουνίου, γεγονός που προσφέρεται για την πρόκληση εντάσεων.

Συνεπώς διάφορα γεγονότα και συγκυρίες ενδεχομένως να επηρεάσουν τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την κυπριακή ΑΟΖ και πρωτίστως θα επηρεάσουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τη στάση και τη συμπεριφορά της Τουρκίας.

Πηγή: Κυπριακή εφημερίδα Philenews



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ