Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2025

Κύπρος: Αισιόδοξα μηνύματα για την εκταμίευση της δόσης

Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα από τις Βρυξέλλες ότι το άτυπο Eurogroup που συνεδριάζει την Παρασκευή στο Βίλνιους της Λιθουανίας θα εγκρίνει την εκταμίευση της δεύτερης δόσης από το Πρόγραμμα Στήριξης προς την Κύπρο, συνολικού ύψους 1.5 δισεκατομμυρίου ευρώ.

Όπως πληροφορείται η «Κ», η συνεδρίαση του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων του Eurogroup (EWG) την Πέμπτη εξελίχθηκε καλά και δεν αναμένονται απρόοπτα κατά τη συνάντηση των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης.

Στο μεταξύ, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία στελέχωσης της Ομάδας Υποστήριξης (Support Group) της Κομισιόν, η οποία θα συνδράμει στην πραγματοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στη χώρα, καθώς και στην επιτάχυνση της απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων. Επικεφαλής της Ομάδας των 12 ατόμων είναι η Ιρλανδή Μαίρη Μακάρθι. Σημειώνεται ότι το Support Group θα εποπτεύεται, όπως άλλωστε και η Ευρωπαϊκή αποστολή της Τρόικας στην Κύπρο, από το υψηλόβαθμο στέλεχος της Επιτροπής, Μάαρτεν Φερβέι.

Την ίδια στιγμή, εντείνονται οι προσπάθειες για περαιτέρω ενίσχυση της Κύπρου από τον νέο Πολυετή Ευρωπαϊκό Προϋπολογισμό. Κοινοτικοί αξιωματούχοι μετέφεραν στην «Κ» ότι η Λευκωσία έχει βάσιμες ελπίδες για αύξηση της κοινοτικής συμμετοχής στα συγχρηματοδοτούμενα έργα στο 95% της συνολικής δαπάνης, ενώ αντίθετα το αίτημα για επιπρόσθετα κονδύλια ύψους 300-400 εκατομμυρίων ευρώ για την προγραμματική περίοδο 2014-2020 δεν φαίνεται να προχωράει, λόγω περιορισμών στα αδιάθετα κονδύλια. Η πρόταση της Κομισιόν, σύμφωνα με τις τελευταίες ενδείξεις, είναι για πρόσθετη χρηματοδότηση 200 εκατομμυρίων ευρώ, κυρίως από τους κωδικούς των αγροτικών επιδοτήσεων, ενώ βάσιμες ελπίδες για επιπλέον κονδύλια μπορεί να έχει η Κύπρος και το 2016, όταν θα γίνει η ενδιάμεση αναθεώρηση του Πολυετούς Προϋπολογισμού.

Με βάση τα παραπάνω, διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι χάρη και στη θετική αξιολόγηση της Τρόικας, τον Ιούλιο, η Κύπρος ανακτά αργά, αλλά σταθερά, την χαμένη αξιοπιστία της στις Βρυξέλλες. Παρόλα αυτά, «βρισκόμαστε στην αρχή και όχι στο τέλος του δύσκολου δρόμου», εκτιμούν οι ίδιες πηγές και εφιστούν την προσοχή στο παράδειγμα προς αποφυγήν της Ελλάδας. Προς την κατεύθυνση της αποκατάστασης των γραμμών επικοινωνίας μεταξύ Βρυξελλών και Λευκωσίας κινείται άλλωστε και ο προγραμματισμός για επίσημη επίσκεψη του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρόμπουι, στην Κύπρο, τον Οκτώβριο, αλλά και η επικείμενη επίσκεψη του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη στις Βρυξέλλες, πριν από το τέλος του έτους (όχι όμως στο περιθώριο Συνόδου Κορυφής).

Σε κάθε περίπτωση, τα μεγάλα ερωτηματικά αναφορικά με την εξέλιξη της ύφεσης και της ανεργίας, αλλά και την πορεία ανάταξης της Τράπεζας Κύπρου, παραμένουν, αν και οι προβλέψεις της Τρόικας για την εξέλιξη των βασικών δημοσιονομικών μεγεθών θα παραμείνουν ως έχουν στην πρώτη αξιολόγηση του Προγράμματος Προσαρμογής.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την κατάσταση στη Συρία, Κυπριακές διπλωματικές πηγές διαψεύδουν δημοσιεύματα του ξένου τύπου, σύμφωνα με τα οποία η Λευκωσία τάχθηκε υπέρ στρατιωτικής παρέμβασης στη χώρα, χωρίς να έχει προηγηθεί απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Σε περίπτωση όμως που υπάρξει απόφαση του Σ.Α, τότε η Κύπρος θα υποστηρίξει τη στρατιωτική επέμβαση, ενώ είναι διατεθειμένη να συνδράμει στην εκκένωση Ευρωπαίων και άλλων πολιτών συμμαχικών κρατών από τη Συρία. Ωστόσο, οι ίδιοι παράγοντες τονίζουν ότι σε καμία περίπτωση η Κύπρος.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ