Στη συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, συζητήθηκε το Κυπριακό, οι έκνομες ενέργειες Τουρκίας σε ΑΟΖ και Αμμόχωστο, ο επόμενος πολυετής προϋπολογισμός της ΕΕ και ο φάκελος της Κομισιόν για το χαλούμι.
Σύμφωνα τον Κύπριο κυβερνητικό εκπρόσωπο Κυριάκο Κούσιο, «στο πλαίσιο της συνάντησης συζητήθηκε το υπό διαπραγμάτευση Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ 2021-2027) και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έθεσε τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις ανησυχίες της καθόσον αφορά τα κονδύλια τα οποία θα παραχωρηθούν στην Κυπριακή Δημοκρατία και ιδιαίτερα στα θέματα της πολιτικής συνοχής, της κοινής αγροτικής πολιτικής (ΚΑΠ) και του μεταναστευτικού, όπου εξήγησε στην κ.Φον Ντερ Λάιεν, ότι λόγω της μεγάλης ροής των προσφύγων και των αιτούμενων ασύλου στην Κύπρο, οι συνθήκες επιβάλουν την αύξηση των κονδυλίων τα οποία θα λάβει η Κύπρος από την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Σημείωσε δε ότι ο Πρόεδρος «έθεσε επίσης επιμέρους θέματα, όπως του φακέλου για το χαλούμι και η κ. Φον Ντερ Λάιεν αντιμετώπισε θετικά τα αιτήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και παράλληλα έδωσε οδηγίες να επισπευσθεί η εξέταση του φακέλου για το χαλούμι».
Ο κ. Αναστασιάδης ενημέρωσε την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας τόσο στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, όσο και στην περίκλειστη ζώνη και περιοχή της Αμμοχώστου, εξηγώντας ότι ενέργειες σαν αυτές δεν πρέπει να μην αντιμετωπίζονται από την ΕΕ, και ζήτησε τη στήριξη της ΕΕ στο θέμα αυτό, με τρόπο που η Τουρκία να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να μείνουν οι ενέργειές της χωρίς κυρώσεις.
Κατά τον κ. Κούσιο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατέστησε σαφές ότι δεν θα πρέπει να αναμένεται από την Κύπρο να έχει ευέλικτη στάση στα θέματα που αφορούν τις σχέσεις της Τουρκίας – ΕΕ, καθώς επίσης και τα κονδύλια τα οποία η ΕΕ παραχωρεί τόσο στην Τουρκία, όσο και στους Τουρκοκυπρίους.
«Στόχος» υποστήριξε «δεν είναι η αποκοπή των κονδυλίων, αλλά θα πρέπει τόσο η Τουρκία, όσο και κάποιοι των Τουρκοκυπρίων να αντιληφθούν ότι ενέργειες σαν αυτές συνεπάγονται κόστος».
Όπως είπε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος «η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έδειξε και σε αυτό το θέμα απόλυτη κατανόηση και έχουμε διαβεβαιώσεις ότι θα υπάρξει στενή συνεργασία, με την Κομισιόν και την ίδια την Πρόεδρο της Επιτροπής, ενώ παράλληλα θα υπάρξουν και ενέργειες εκ μέρους όλων των Κρατών Μελών της ΕΕ».