O Κύπριος υπουργός Οικονομικών με σημερινές δηλώσεις του ανέφερε πως ολοκληρώθηκε με επιτυχία η αξιολόγηση της εφαρμογής του μνημονίου από τη Τρόικα και επιβεβαιώθηκε η πρόοδος σε όλους τους τομείς του προγράμματος, στη διόρθωση των δημοσίων οικονομικών, στην προώθηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων και στην εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος,
“Με αυτό τον τρόπο η Κύπρος ξανακερδίζει τη διεθνή αξιοπιστία της και την εμπιστοσύνη εκ μέρους των αγορών και των επενδυτών και δημιουργούνται την ίδια ώρα οι προϋποθέσεις για τη βιώσιμη και διατηρήσιμη ανάπτυξη”, επισήμανε ο κ. Γεωργιάδης.
έους”.
Επίσης, ανακοίνωσε ότι η εκταμίευση της δόσης, η οποία θα ξεπερνά συνολικά τα 600 εκατομμύρια ευρώ, θα γίνει τέλος Ιουνίου, ενώ προηγουμένως, στις 19 Ιουνίου, θα συνεδριάσει το Eurogroup.
Επιπλέον, ο κ. Γεωργιάδης εξήγγειλε ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα και με οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας θα έχει επαφή με όλα τα πολιτικά κόμματα για να ενημερώσει “για τις επόμενες κινήσεις που σχετίζονται, μεταξύ άλλων, και με τη σταδιακή επάνοδο της Κύπρου στις αγορές”.
Σημείωσε ότι η Τρόικα επιβεβαίωσε ότι “η ύφεση για το 2014 θα είναι κάπως χαμηλότερη των αρχικών εκτιμήσεων”, στο 4,2%, από 4,8% που προβλέπεται στο μνημόνιο και παραμένει κοινή εκτίμηση, όπως είπε ο κύπριος υπουργός οικονομικών, ότι “στο 2015 θα είμαστε σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η προσπάθεια τελείωσε”.
“Η κυπριακή οικονομία έχει αποδείξει ότι είναι πολύ πιο ανθεκτική από ότι πολλοί ανέμεναν και αυτό οφείλεται στους βασικούς παραγωγικούς τομείς του τόπου μας, στον τουρισμό, στις υπηρεσίες, στη ναυτιλία, οι οποίοι έχουν κρατήσει την ύφεση σε χαμηλότερα από τα αρχικά αναμενόμενα επίπεδα”, επισήμανε.
Παράλληλα, ο κ. Γεωργιάδης, είπε ότι “με την εφαρμογή του προγράμματος, οι κινήσεις της Κυβέρνησης για αύξηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, για διεύρυνση των προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και η πρόσφατη απόφαση για δραστηριοποίηση στην Κύπρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) δίνουν ανάσες οξυγόνου σε μια οικονομία που αντιμετωπίζει έλλειψη ρευστότητας”.