Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2024

Κύπρος: Τον Μάρτιο τα αποτελέσματα στο κοίτασμα «Γλαύκος»

Τα αποτελέσματα της επιβεβαιωτικής γεώτρησης στο κοίτασμα «Γλαύκος» της κυπριακής ΑΟΖ από την κοινοπραξία Exxon Mobil – Qatar Petroleum δεν πρέπει να αναμένονται πριν τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο του 2022, δήλωσε η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Νατάσα Πηλείδου, τονίζοντας πως η γεώτρηση θα προχωρήσει απρόσκοπτα και οι όποιες τουρκικές προκλήσεις θα αντιμετωπιστούν μέσα από τη διπλωματία.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση των πεπραγμένων του Υπουργείου της, η κ. Πηλείδου είπε πως η κοινοπραξία ENI/TOTAL αναμένεται να προχωρήσει σε ερευνητικές δραστηριότητες στο πρώτο μισό του 2022, ενώ στις αρχές του επόμενου έτους αναμένονται εισηγήσεις από τους αδειούχους της «Αφροδίτης» για ενδεχόμενες συνέργειες με Ισραήλ ή Αίγυπτο σε σχέση με την ανάπτυξη του κοιτάσματος.

Αναφορικά με το κοίτασμα «Γλαύκος» στο τεμάχιο 10, στο οποίο η ερευνητική γεώτρηση ανέδειξε μια αρχική ποσότητα φυσικού αερίου μεταξύ 5 και 8 τρισεκατομμυρίων ποδών (tcf), η κ. Πηλείδου είπε πως «σίγουρα πριν το Φεβρουάριο με Μάρτιο του 2022 δεν αναμένουμε αποτελέσματα όσον αφορά τις ποσότητες», προσθέτοντας πως η διαδικασία θα πάρει δύο με τρεις μήνες.

Όσον αφορά τους σχεδιασμούς για την αξιοποίηση του κοιτάσματος, η κ. Πηλείδου είπε πως «σίγουρα ανάλογα με την ποσότητα υπάρχουν διάφορα σενάρια στο τραπέζι, τα οποία θα εξεταστούν», με το σενάριο προς τερματικό στην Αίγυπτο να «θεωρείται το επικρατέστερο, βάσει των ποσοτήτων που έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα και που αναμένονται βάσει και των αρχικών εκτιμήσεων».

Το γεωτρητικό πρόγραμμα θα προχωρήσει απρόσκοπτα
Ερωτηθείσα για τις τουρκικές αντιδράσεις, η Υπουργός Ενέργειας είπε πως σίγουρα οι προκλήσεις από την Τουρκία είναι ένα γεγονός το οποίο βλέπουμε εδώ και πάρα πολλά χρόνια κατά της Κύπρου και πρόσθεσε ότι γίνονται όλες οι ενέργειες και σε επίπεδο του Προέδρου της Δημοκρατίας και σε επίπεδο του ΥΠΕΞ.

«Και θεωρούμε ότι το γεωτρητικό πρόγραμμα θα προχωρήσει απρόσκοπτα και οι όποιες τουρκικές προκλήσεις θα αντιμετωπιστούν μέσα από τη διπλωματία και μέσα από τα εργαλεία που μας δίνει το διεθνές δίκαιο», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση αν η κοινοπραξία του τεμαχίου 10 φαίνεται να επηρεάζεται από τις τουρκικές αντιδράσεις, η Υπουργός Ενέργειας επανέλαβε ότι βρίσκεται στα τελικά στάδια η προετοιμασία η οποία έχει γίνει σε λεπτομερέστατο επίπεδο από πλευράς και των τεχνικών προδιαγραφών και σχεδιασμών αλλά και της άφιξης του προσωπικού που θα εργαστεί στο γεωτρύπανο και ευρύτερα. «Θεωρώ ότι πλέον δεν τίθεται θέμα αναβολής της γεώτρησης», συμπλήρωσε.

Σε σχέση με το κοίτασμα «Αφροδίτη», η κ. Πηλείδου είπε ότι είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τους αδειούχους του κοιτάσματος. Προχωρούν με την μελέτη των οικονομικών και τεχνικών στοιχείων τα οποία έχουν κληρονομήσει από τον προηγούμενο διαχειριστή (Noble Energy). Υπενθυμίζεται τον Ιούλιο του 2020 η Chevron εξαγόρασε την Noble.

«Και εντός των πρώτων μηνών του 2022», συνέχισε, «αναμένουμε να έχουμε συγκεκριμένες εισηγήσεις από την εταιρεία όσον αφορά το κατά πόσον θα μπορέσουν να εξευρεθούν κάποιες συνέργειες με τις αναπτύξεις που γίνονται είτε στο Ισραήλ είτε στην Αίγυπτο, ούτως ώστε να προχωρήσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα η ανάπτυξη του τεμαχίου».

Σε ερώτηση αν θεωρείται οριστικό ότι το φυσικό αέριο της «Αφροδίτης» θα διοχετευθεί σε τερματικό της Αιγύπτου, η κ. Πηλείδου είπε πως αυτό θα εξαρτηθεί από τις μελέτες για το εάν υπάρχουν ευκαιρίες παράλληλης ανάπτυξης είτε με δραστηριότητες στο Ισραήλ είτε στην Αίγυπτο. «Μπορεί να αλλάξει αυτό το σενάριο, όμως κατά πάσα πιθανότητα η τελική κατάληξη θα είναι στην Αίγυπτο», είπε.

Αναφορικά με τις συζητήσεις με την κοινοπραξία ΕΝΙ/TOTAL για νέα γεώτρηση στο τεμάχιο 6, η Υπουργός Ενέργειας είπε πως «ναι, υπάρχει σχεδιασμός για σίγουρα το πρώτο μισό του 2022 και ενδεχομένως το πρώτο τρίμηνο του 2022 όπου θεωρούμε ότι θα προχωρήσουν κανονικά με το συγκεκριμένο τεμάχιο».

Διαβάστε ακόμη 

Πάνω από 9 δισ. δολάρια περιμένει η Κύπρος από το κοίτασμα «Αφροδίτη», γι’αυτό λυσσάει ο Ερντογάν

«Ακτινογραφία» στα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Ελλάδα



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ