«Δώρα» στην οικονομία ετοιμάζει να εξαγγείλει από τη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Του Γιώργου Μανουσακάκη
Την πίτα των 32 δισ. ευρώ που δίνει η Ευρωπαϊκή Ενωση ετοιμάζεται να μοιράσει στην Οικονομία ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός παρά τις εισηγήσεις των συνεργατών του για ανασχηματισμό και πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο έχει αποφασίσει να προχωρήσει το κυβερνητικό έργο μοιράζοντας τα κοινοτικά κονδύλια στους κλάδους της Οικονομίας που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό καθώς και στην ανάπτυξη. Οι κυβερνητικές εξαγγελίες, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου, θα είναι σε δύο δόσεις. Οι πρώτες εξαγγελίες θα γίνουν μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες και θα αφορούν άμεσα μέτρα για τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία και θα προβλέπουν ευνοϊκές οικονομικές ρυθμίσεις με ορίζοντα μέχρι και τα δύο έτη. Το δεύτερο πακέτο των μέτρων που θα αφορούν την ανάπτυξη της χώρας θα ανακοινωθούν τον Σεπτέμβριο από το βήμα της ΔΕΘ και μέσα σε αυτό θα περιλαμβάνονται και φοροελαφρύνσεις.
Οι πρόωρες εκλογές
Η εισήγηση που έχει κατατεθεί στον πρωθυπουργό στηρίζεται στη λογική που θέλει, βάσει των δημοσκοπήσεων, τη Νέα Δημοκρατία να προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με περισσότερες από 18 μονάδες, γεγονός που σημαίνει ότι ενδέχεται να εκλεγεί και αυτοδύναμη, παρά την απλή αναλογική που ισχύει για αυτές τις εθνικές εκλογές. Μάλιστα, η εισήγηση αυτή ενισχύεται ακόμη περισσότερο με το επιχείρημα που έρχεται από τις δημοσκοπήσεις που εμφανίζουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει 70% αποδοχή από την κοινή γνώμη για τους χειρισμούς του στην αντιμετώπιση της πανδημίας και στις προκλήσεις στον Εβρο. Οι ίδιες εισηγήσεις επισημαίνουν στον πρωθυπουργό ότι οι εκλογές το φθινόπωρο θα βοηθήσουν τη Νέα Δημοκρατία να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση με μεγαλύτερη ευχέρεια και μην εκτεθεί στην κοινή γνώμη λόγω των προεκλογικών της δεσμεύσεων. Επιπλέον, θεωρούν ότι οι πρόωρες εκλογές θα δώσουν ένα δυνατό πολιτικό «χτύπημα» στον ΣΥΡΙΖΑ και στον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος δεν θα μπορεί να συνέλθει εύκολα ειδικά αυτή την εποχή με τα τόσα εσωκομματικά προβλήματα που έχει.
Ο ανασχηματισμός
Οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού ζητούν να γίνει ανασχηματισμός μέσα στον Ιούλιο και αφού έχει κλείσει η Νέα Δημοκρατία έναν χρόνο κυβέρνηση και το σημαντικότερο, τότε, θα έχουν αρθεί όλα τα περιοριστικά μέτρα που επέβαλε στην χώρα ο κορωνοϊός προς την κοινωνία και την Οικονομία. Να σημειωθεί ότι το τελευταίο μέτρο θα είναι το άνοιγμα του Τουρισμού με τα εποχικά ξενοδοχεία το αργότερο την 1η Ιουλίου. Επιπλέον, εκείνη την εποχή θα έχουν κλείσει τα σχολεία, ενώ θα τελειώνουν και οι Πανελλαδικές. Τα επιχειρήματα που επικαλούνται οι συνεργάτες του πρωθυπουργού για τον ανασχηματισμό είναι ότι μέσα στην κρίση διαπιστώθηκαν κάποιες ….υπουργικές παραφωνίες οι οποίες χάλασαν την καλή εικόνα της κυβέρνησης. Μάλιστα, κάποιοι συνεργάτες του πρωθυπουργού θεωρούν επιβεβλημένο τον ανασχηματισμό προκειμένου να μην υπάρχουν σκιές στη νέα προσπάθεια που ξεκινά ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την επανεκκίνηση της Οικονομίας μετά την κρίση του κορωνοϊού. Επιπλέον, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, υπάρχουν και πρόσωπα στον στενό πυρήνα του Κυριάκου Μητσοτάκη που θέλουν και οι ίδιοι να αλλάξουν υπουργικό πόστο.
Η απάντηση Μητσοτάκη
Ο πρωθυπουργός δείχνει πολύ διστακτικός στο θέμα των εκλογών αλλά από το μυαλό του υπάρχει το ενδεχόμενο του ανασχηματισμού καθώς υπάρχουν αρκετοί υπουργοί και υφυπουργοί με κίτρινες κάρτες. Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο πρωθυπουργός στην παρούσα φάση έχει σχεδιάσει το δικό του πλάνο στο οποίο δεν προβλέπονται εκλογές μέσα στο 2020. Αλλωστε, όπως αναφέρει το πανάρχαιο ρητό της πολιτικής «Εκλογές και ανασχηματισμός δεν ανακοινώνονται απλά γίνονται».
Ειδικότερα, ο κ. Μητσοτάκης περιμένει να σταθεροποιηθεί η κατάσταση σχετικά με την οικονομική βοήθεια που θα προσφέρει η ΕΕ προς την Ελλάδα και με την μορφή που θα την προσφέρει. Αυτό που δεν θέλει ο πρωθυπουργός είναι δάνεια με δεσμευτικούς όρους, δηλαδή νέο μνημόνιο, σενάριο όμως που δεν φαίνεται να γίνεται πράξη λόγω των πολλών αντιδράσεων από Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτιμά ότι η κατάσταση στην Οικονομία, από τη στιγμή που η ευρωπαϊκή βοήθεια ανέρχεται στα 32 δισ. ευρώ, είναι διαχειρίσιμη ώστε η φετινή αναμενόμενη ύφεση να μετατραπεί σε ανάπτυξη σε ποσοστό άνω του 4% το 2021. Μάλιστα, όπως αναφέρουν ότι οι ίδιες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται για τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο όπου αντί να προκηρύξει εκλογές θα ανακοινώσει νέο οικονομικό πακέτο ελάφρυνσης της Οικονομίας που θα εφαρμοστεί από το 2021 και θα προβλέπει μέτρα για όλους τους φορολογούμενους αλλά και τις επιχειρήσεις. Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, το νέο πακέτο για την Οικονομία που θα ανακοινώσει το πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ θα στηρίζεται στις προεκλογικές εξαγγελίες της ΝΔ και όχι μόνο, αφού θα στοχεύει κυρίως στην ανάπτυξη της χώρας με σεβαστά κίνητρα που δεν θα έχουν να κάνουν μόνο με τη φορολογία αλλά και με ζητήματα χρήσεων γης και επιτάχυνσης της διαδικασίας της κάθε επένδυσης.
*Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί