Λύση σε ένα πρόβλημα 35 ετών δόθηκε με τη δημοσίευση της πρόσκλησης του Ειδικού Διαχειριστή της ΛΑΡΚΟ για την εκδήλωση ενδιαφέροντος διαγωνισμών εκποίησης των περιουσιακών στοιχείων.
Έως το τέλος του μήνα θα γίνει η εκκίνησή τους από το ΤΑΙΠΕΔ.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση Υπουργείου του Περιβάλλοντος και Ενέργειας πρόσκληση αφορά:
1. Παραχωρήσεις Μεταλλευτικών Δικαιωμάτων επί των Μεταλλείων Ευβοίας, Φθιώτιδας (περιοχή Άγιος Ιωάννης) και Καστοριά.
3. Κινητός και λοιπός εξοπλισμός
4. Αγροτεμάχια στην περιοχή του Μεταλλείου Λάρυμνας (Φθιώτιδα), στον Άγιο Ιωάννη και στη Λιάβδα Λάρυμνας, καθώς και στην Εύβοια.
Σε αυτή την Α΄ Φάση του διαγωνισμού, ο σκοπός είναι να προεπιλεγούν οι ενδιαφερόμενοι που πληρούν τα τεχνικά και οικονομικά κριτήρια που έχουν καθοριστεί, με γνώμονα την συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων αξιόπιστων επενδυτικών σχημάτων. Κατόπιν οι προεπιλεγέντες ενδιαφερόμενοι που θα προκριθούν στη Β’ Φάση θα κληθούν να υποβάλλουν δεσμευτικές προσφορές σύμφωνα με τη διαδικασία και τους όρους που θα προσδιορίζονται και εξειδικεύονται στην Πρόσκληση Υποβολής Δεσμευτικών Προσφορών.
Έως το τέλος του μήνα αναμένεται να ξεκινήσει από το ΤΑΙΠΕΔ –που λειτουργεί για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου- και ο διαγωνισμός για τα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου με βασικό αντικείμενο την μακροχρόνια παραχώρηση του Μεταλλευτικού Συγκροτήματος της Λάρυμνας.
Τα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Οικονομικών, το ΤΑΙΠΕΔ και ο Ειδικός Διαχειριστής βρίσκονται σε στενή συνεργασία ώστε να διεξαχθούν παράλληλα οι δυο διαγωνισμοί, με στόχο η όλη διαδικασία να συντελέσει σε ένα καλύτερο αποτέλεσμα και στη συνέχιση της δραστηριότητας. Επιδίωξη είναι η διαδικασία να προχωρήσει γρήγορα και οι δεσμευτικές προσφορές να έχουν υποβληθεί εντός του α’ εξαμήνου του 2021.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε σχετικά: «Η εκκίνηση της διαγωνιστικής διαδικασίας για τη ΛΑΡΚΟ επιβεβαιώνει την ισχυρή μας βούληση να δοθεί μια λύση σε ένα πρόβλημα 35 ετών. Η ΛΑΡΚΟ ήταν μια «καυτή πατάτα» που κανείς δεν ήθελε να αγγίξει, καθώς η εταιρεία συσσώρευε συνεχώς χρέη προς τους πάντες (ΔΕΗ, ταμεία, προμηθευτές κ.α.), ήταν εκτεθειμένη σε βαριά πρόστιμα -περιβαλλοντικά και όχι μόνο- και έπρεπε να επιστρέψει παράνομες κρατικές ενισχύσεις τέτοιου ύψους που καθιστούσαν μη βιώσιμη τη συνέχιση της λειτουργίας της με το σημερινό μοντέλο.
Η λύση που προωθούμε έχει χαρακτηριστικά μεταρρύθμισης. Κινείται στο πλαίσιο της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2014 και επιτρέπει τη συνέχιση της μεταλλευτικής και μεταλλουργικής δραστηριότητας νικελίου της ΛΑΡΚΟ, απαλλαγμένη από τα βάρη του παρελθόντος και με βιώσιμους όρους. Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα εκδηλωθεί ικανό ενδιαφέρον και ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί, κατά τρόπο που θα δημιουργεί αξία για την ελληνική οικονομία και θα στηρίζει την απασχόληση».