Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Λάθη που πρέπει να αποφύγεις στο βούρτσισμα των δοντιών

Υπάρχουν κάποια λάθη που κάνουμε οι περισσότεροι άνθρωποι όταν βουρτσίζουμε τα δόντια μας. Εάν δεν έχεις ενημερωθεί από κάποιον ειδικό είναι απόλυτα λογικό να συμβαίνει αυτό. Δες παρακάτω ποια είναι αυτά και προσπάθησε να τα αποφύγεις για να βουρτσίζεις σωστά τα δόντια σου.

 

Τα πιο συχνά λάθη στο βούρτσισμα των δοντιών είναι τα εξής:

– βρέχεις την οδοντόβουρτσα πριν το βούρτσισμα. Δε βάζεις… πλυντήριο στο στόμα κάνοντας σαπουνάδα. Η οδοντόκρεμα θα βοηθήσει, ως ένα είδος λιπαντικού, ώστε οι τρίχες της οδοντόβουρτσας να μη γδάρουν τα δόντια.

– βουρτσίζεις τις εξωτερικές και εσωτερικές επιφάνειες των δοντιών κάθετα με αυτά. Τα δόντια έχουν φορά βουρτσίσματος και αυτή είναι από τα ούλα προς τα δόντια και όχι κάθετα.

– πιέζεις την οδοντόβουρτσα πάνω στα δόντια και τα ούλα. Η οδοντόβουρτσα θα πρέπει να δουλεύει στα δόντια και τα ούλα με ελαφριά πίεση, διαφορετικά θα τα φθείρεις ή δε θα τα καθαρίζεις.

– σταματάς αν κάποιο σημείο του ούλου ματώνει. Ό,τι ματώνει να το βουρτσίζεις περισσότερο.

– ξεπλένεις πολύ το στόμα σου. Η οδοντόκρεμα ξεπλένεται εύκολα, με αποτέλεσμα τα δόντια να μην προλαβαίνουν να απορροφήσουν το φθόριο, ιδιαίτερα αν βουρτσίζεις τα δόντια σου για λιγότερο από 2 λεπτά.

– βουρτσίζεις τα δόντια σου μόνο κάθε βράδυ. Ίσως το πιο συχνό από τα λάθη στο βούρτσισμα των δοντιών. Κανονικά το βούρτσισμα πρέπει να γίνεται μετά από κάθε γεύμα (περίπου 45 λεπτά αργότερα) και να διαρκεί 2 με 3 λεπτά. Τόσος χρόνος απαιτείται, ώστε να απορροφήσουν τα δόντια  τις ουσίες από την οδοντόκρεμα. Ωστόσο το βραδινό βούρτσισμα είναι το πιο σημαντικό, καθώς το βράδυ, η παραγωγικότητα του σάλιου (το οποίο λειτουργεί ως φυσικό καθαριστικό του στόματος) μειώνεται, με αποτέλεσμα να επιταχύνεται η διαδικασία της τερηδονοποίησης των δοντιών.

– ξεχνάς να αλλάζεις την οδοντόβουρτσά σου. Η οδοντόβουρτσα πρέπει να ανανεώνεται κάθε 3 με 4 μήνες. Εάν αποκλίνουν οι τρίχες της οδοντόβουρτσας από την κεφαλή, αγόρασε μια καινούργια, γιατί μπορεί να τραυματιστούν τα ούλα σου.

– δεν χρησιμοποιείς οδοντικό νήμα. Μην το φοβάσαι! Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να καθαριστούν οι περιοχές ανάμεσα στα δόντια.

– δεν χρησιμοποιείς στοματικό διάλυμα. Τα ήπια στοματικά διαλύματα βοηθούν την υγιεινή των ούλων. Εάν δε σου τα γράψει ο οδοντίατρός σου, απόφυγε όσα έχουν πάνω από 0,2% χλωρεξιδίνη, γιατί ευνοούν τους λεκέδες στα δόντια.

– παραλείπεις να βουρτσίζεις και τη γλώσσα σου. Είναι από τα πιο συχνά λάθη στο βούρτσισμα των δοντιών. Πάνω στη ράχη της έχει θύλακες (κάτι σαν αυλάκια) μέσα στα οποία συσσωρεύονται μικρόβια.

 

Και ένα τελευταίο λάθος που κάνεις στη φροντίδα των δοντιών σου

Πηγαίνεις στο οδοντίατρο μόνο αν σε πονέσει κάποιο δόντι. Επισκέψου τακτικά τον οδοντίατρο, ακόμη κι αν δεν πονάς. Η πρόληψη θα σε γλυτώσει από επώδυνες εμπειρίες.

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ