Ζημία για το ελληνικό Δημόσιο βλέπουν οι «τεχνοκράτες» του υπουργείου Οικονομικών σε περίπτωση που ψηφιστούν συγκεκριμένες διατάξεις του Νόμου για τα κόκκινα δάνεια. Μυστική έκθεση της Γενικής Γραμματείας Εσόδων την οποία αποκαλύπτει σήμερα το ereportaz.gr αλλά και η εφημερίδα”Παρασκήνιο” συμπεραίνει ότι σε περίπτωση που το Νομοσχέδιο ψηφιστεί ως έχει τότε το Δημόσιο θα ζημιωθεί, ενώ θα προστεθεί στην αγορά μια μορφή αθέμιτου ανταγωνισμού καθώς θα ευνοηθούν οι οφειλέτες του Δημοσίου που έχουν οφειλές προς τα πιστωτικά ιδρύματα!
Γι αυτό το λόγο προτείνει τη διαγραφή μια σειρά από διατάξεις που -κατά τη γνώμη των συντακτών της έκθεσης- προσφέρει «υπέρμετρα ευεργετήματα» αλλά και άλλου είδους απαλλαγές και προς τα τραπεζικά στελέχη και ευνοεί επιχειρήσεις με οφειλές προς το Δημόσιο.
Η συγκεκριμένη έκθεση παρουσιάζει επιπλέον ενδιαφέρον και για έναν ακόμη λόγο. Εξαιτίας της «κόντρας» που είχε ξεσπάσει μεταξύ του πρώην υπουργού Ανάπτυξης, κ. Νίκου Δένδια και του υπουργού Οικονομικών, κ. Γκίκα Χαρδούβελη με αφορμή την κατάθεση του Νομοσχεδίου. Μόλις χθες ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ψαλίδισε τις αρμοδιότητες του ΥΠΟΙΚ καθώς τον θεωρεί ως έναν από τους βασικούς υπαίτιους για το φιάσκο με τον ΕΝΦΙΑ.
Το σχέδιο νόμου κατατέθηκε την Δευτέρα 3.11.2014 με τον τίτλο «Μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης και την ενίσχυση της απασχόλησης: κίνητρα για τη ρύθμιση χρεών μικρών επιχειρήσεων και επαγγελματιών προς χρηματοδοτικούς φορείς και έκτακτες διαδικασίες ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων» και αποσκοπεί, σύμφωνα με την κυβέρνηση, τόσο στην ανάπτυξη όσο και την οικονομία.
Κάτι τέτοιο διαφάνηκε και από την συνάντηση την οποία είχε μέσα στην εβδομάδα (Τρίτη) το κυβερνητικό επιτελείο με τους εκπροσώπους των τεσσάρων συστημικών τραπεζών όπου ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ζήτησε από τους τραπεζίτες να δεσμευτούν ότι θα εφαρμόσουν το νόμο αμέσως μόλις ψηφιστεί για να λάβει θετική απάντηση.
Τι στιγμή λοιπόν που η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει στην ψήφιση του νομοσχεδίου παρά τις αντιδράσεις της Τρόικα, οι έλληνες μελετητές του νομοσχεδίου στυλώνουν τα πόδια. Βάζουν μια σειρά από αστερίσκους και κόκκινες γραμμές καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι αν ψηφισθεί χωρίς τροποποιήσεις και αλλαγές στο τέλος της ημέρας το ελληνικό Δημόσιο θα ζημιωθεί και εκείνοι που θα ευνοηθούν είναι οι «μπαταχτσήδες» και οι τραπεζίτες.
Η έκθεση
Στην έκθεσή της η Γενική Γραμματεία Εσόδων καταγράφει λεπτομερώς όλες τις βασικές παρατηρήσεις τους επί του 3.11.2014 νομοσχεδίου που μονοπωλεί εδώ και πολύ καιρό στην επικαιρότητα και αφορά μεγάλο μέρος του πληθυσμού που αδυνατεί να σταθεί συνεπές στις υποχρεώσεις του απέναντι στα πιστωτικά ιδρύματα.
Οι συντάκτες της δίνουν ιδιαίτερο βάρος δίνουν στα άρθρα που αφορούν την προνομιακή κατάταξη του Δημοσίου σε περίπτωση πτώχευσης της επιχείρησης που προβλέπονται και από το Νόμο 4141/2013. «Η ισχύουσα, κατά τα ανωτέρω, στην πτώχευση προνομιακή κατάταξη των απαιτήσεων του Δημοσίου πρέπει να έχει εφαρμογή και στη διαδικασία ειδικής διαχείρισης του Νομοσχεδίου για την ταυτότητα των λόγων που την επέβαλαν τόσο στην πτώχευση και στις άλλες διαδικασίες συλλογικής εκτέλεσης, όσο και στην ατομική, αναγκαστική και διοικητική εκτέλεση», επισημαίνουν χαρακτηριστικά.
Μεγάλο αστερίσκο τοποθετούν σε εκείνα που προβλέπει το νομοσχέδιο για την διαδικασία συμφωνίας ρύθμισης των οφειλών των επιχειρήσεων (άρθρο 5, παράγραφος 3). Συμπεραίνουν ότι το σχέδιο Νόμου αφαιρεί το δικαίωμα από την φορολογική διοίκηση να απορρίψει την εναλλακτική αίτηση ρύθμισης των οφειλών των επιχειρήσεων και γι αυτό προτείνουν την διαγραφή της συγκεκριμένης διάταξης.
Σε ότι αφορά το σκέλος της διαγραφής μεγάλου μέρους των κόκκινων δανείων, οι συντάκτες της έκθεσης βλέπουν ότι ο νόμος κατ’ ουσίαν θα ευνοήσει τους ίδιους τους τραπεζίτες που χορηγούσαν πακτωλό χρημάτων ακόμη και σε επιχειρήσεις-φαντάσματα:
«Προβλέπονται υπέρμετρα ευεργετήματα, φοροαπαλλαγές και απαλλαγές από ευθύνη για πιστωτικά ιδρύματα, επαγγελματίες συμβούλους που συμπράττουν στην εκπόνηση σχεδίων συμφωνιών και ειδικούς διαχειριστές αντίστοιχα», αναφέρουν και καταλήγουν σε συμπέρασμα-ράπισμα για τη ρύθμιση: «. Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι οι προτεινόμενες διατάξεις συνεπάγονται σαφέστατα θετική βλάβη για το Δημόσιο η οποία δεν μπορεί να αποτιμηθεί, καθώς δεν μπορεί να προσδιορισθεί ούτε ο αριθμός των οφειλετών του Δημοσίου που μπορούν να υπαχθούν σε αυτές ούτε το ύψος των οφειλών τους. Στο σημείο αυτό τονίζεται ιδιαίτερα ότι με τις προτεινόμενες διατάξεις εισάγεται ευνοϊκή μεταχείριση όσων οφειλετών του Δημοσίου έχουν οφειλές προς τα πιστωτικά Ιδρύματα, αποκλείοντας άλλους οφειλέτες του Δημοσίου που έχουν το ίδιο φορολογικό προφίλ, συνιστώντας επιπρόσθετα στην αγορά μια μορφή αθέμιτου ανταγωνισμού».