Η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Ελλάδος στέλνει «ανοιχτή επιστολή» προς τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, ζητώντας του «την ύστατη κυριολεκτικά στιγμή» να αναλάβει ο ίδιος προσωπικά πρωτοβουλία «για να συζητηθεί σε τριμερές επίπεδο το θέμα και να επιλυθεί με γνώμονα την εργασιακή νομοθεσία, και όχι την εργοδοτική αυθαιρεσία».
Όπως καταγγέλλουν, από της 17 Δεκεμβρίου 2019 οι εργαζόμενοι είχαν ενημερώσει για το θέμα αυτό την γενική γραμματέα του υπουργείου Εργασίας, κα Στρατινάκη δίχως προς το παρόν να έχουν λάβει κάποια απάντηση. Συγκεκριμένα αναφέρουν πως «έως και σήμερα δεν έχει υπάρξει ή τουλάχιστον δεν μας έχει γνωστοποιηθεί κανένας προγραμματισμός σύγκλησης τριμερούς από πλευράς Υπουργείου».
Η ΟΕΧΒΕ ζητούσε να παραστούν στη συμφιλιωτική συνάντηση όλες οι εταιρίες που δραστηριοποιούνται στη λιπασματοβιομηχανία της Νέας Καρβάλης. Αυτές ήταν: ELFE SA, Λιπάσματα Νέας Καρβάλης, PFIC Ltd, ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ ΑΕΒΕ και Centrofaro Services Ltd Athens.
Όπως καταγγέλλουν στην επιστολή τους οι εργαζόμενοι της ELFE:
Η εταιρεία απαγόρευσε την είσοδο στο εργοστάσιο
«Η πρακτική της εταιρείας περί απαγόρευσης εισόδου στο εργοστάσιο, στο χώρο δουλειάς, σε 134 εργαζόμενους, οι οποίοι αρνήθηκαν να υπογράψουν συμβάσεις δανεισμού –και μάλιστα υπό όρους που παραβιάζουν το γράμμα και το πνεύμα της «Συμφωνία του 2017»– σε μια νεόκοπη, προσφάτως συσταθείσα, παρένθετη εταιρεία. Πρόκειται για Συμβάσεις Δανεισμού, που καταστρατηγούσαν κάθε στοιχειώδες εργασιακό τους δικαιώματα και ουσιαστικά «άνοιγαν την πόρτα» της ομαδικής απόλυσή τους. Για τη μη υπογραφή τους, τελικά τους «έκλεισε την πόρτα» επισημαίνεται στην επιστολή προς τον υπουργό Εργασίας.
Σε άλλο σημείο ζητούν παρέμβαση Βρούτση προκειμένου να επιλυθεί το αδιέξοδο:
«Δυστυχώς παρά τις συνεχείς εκκλήσεις και οχλήσεις μας, δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση για ουσιαστική παρέμβαση όπως απαιτείται, δίνοντάς μας την εντύπωση ότι αγνοείται η σοβαρότητα και η σφοδρότητα του εν λόγω ζητήματος.
Σας καλούμε, λοιπόν, για μια ακόμη φορά, την ύστατη κυριολεκτικά στιγμή να αναλάβετε εσείς προσωπικά άμεσα πρωτοβουλία για να συζητηθεί σε τριμερές επίπεδο το θέμα και να επιλυθεί με γνώμονα την εργασιακή νομοθεσία, και όχι την εργοδοτική αυθαιρεσία» σημειώνουν στην επιστολή τους.
Εμπλοκή Λαυρεντιάδη με την ELFE
Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος έχει ασκηθεί σε βάρος του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και άλλων έντεκα προσώπων ύστερα από μήνυση που είχε καταθέσει η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ) με καταγγελλόμενη ζημία σε βάρος της επιχείρησης αερίου άνω των 115 εκατ. ευρώ.
Εκτός από αυτή την εμπλοκή του Λαυρεντιάδη, το Γενάρη του 2019 ασκήθηκε σε βάρος του δίωξη για ηθική αυτουργία σε απάτη κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα με την επιβαρυντική διάταξη του νόμου περί καταχραστών Δημοσίου σε βάρος της Alpha Bank και του Ελληνικού Δημοσίου, καταδολίευση δανειστών κατ’ εξακολούθηση σε βάρος της τράπεζας και ψευδής υπεύθυνη δήλωση.
Η σχετική εισαγγελική έρευνα είχε ξεκινήσει μετά από μηνυτήρια αναφορά της Alpha Bank, το 2016, σύμφωνα με την οποία η μεταβίβαση της επιχειρηματικής δραστηριότητας της ELFE στη Νέα Καρβάλη προς τις εταιρείες ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ ΑΕΒΕ και PFIC LTD συμφερόντων Λαυρεντιάδη, ήταν παράνομη και συμπαικτική μεθόδευση. Στην ουσία μεταβιβάζονταν η επιχειρηματική δραστηριότητα της ELFE σε δύο άλλες εταιρείες δικών του συμφερόντων, με αποτέλεσμα να μην εξοφλούνται δάνεια εκατομμυρίων που είχαν ληφθεί από την ALPHA BANΚ.