Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Λαβρόφ για τις παρακολουθήσεις: “Δεν κάνουμε τίποτα που δεν μας κάνουν οι άλλοι”

Σε θέματα συνεργασιών μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας, στο συριακό πρόβλημα και στο ζήτημα των παρακολουθήσεων, που απασχολεί τη διεθνή κοινή γνώμη, αναφέρθηκαν στις δηλώσεις τους μετά τη συνάντησή τους οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, κύριοι Ευάγγελος Βενιζέλος και Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι σήμερα επιβεβαιώθηκαν οι στενοί δεσμοί των δύο χωρών και σημείωσε ότι η ελληνική πλευρά αντιλαμβάνεται τον κρίσιμο διεθνή ρόλο της Ρωσίας.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Βενιζέλος, στη συνάντηση συζητήθηκαν τα μεγάλα ανοιχτά διεθνή θέματα, στα οποία συγκλίνουν οι δύο πλευρές, ενώ δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στους τομείς τουρισμού, εμπορίου και ενέργειας.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για επιδίωξη της ελληνικής πλευράς, προκειμένου να υπάρξουν άμεσες ρωσικές επενδύσεις -μεταξύ άλλων και μέσω ιδιωτικοποιήσεων. Υπογράμμισε επίσης ότι θεωρεί προνομιακούς τομείς, αυτούς του τουρισμού και της ενέργειας.

Επιπλέον, δήλωσε ότι θα εξεταστεί η αμυντική διάσταση της συνεργασίας των δύο χωρών, καθώς και θα τεθεί πλαίσιο πολιτιστικής συνεργασίας, κάτι που θα διευκολύνει η κοινή δήλωση ανακήρυξης του 2016 ως έτους Ρωσίας για την Ελλάδα και έτους Ελλάδας για τη Ρωσία

Στη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών συζητήθηκε ακόμα η προώθηση των σχέσεων μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας, με στόχο την απαλλαγή των Ρώσων πολιτών από τη βίζα στα ταξίδια τους σε ευρωπαϊκές χώρες, κάτι για το οποίο επίσης υπογράφηκε κοινή δήλωση.

Ο κ. Βενιζέλος είχε επίσης την ευκαιρία να ενημερώσει τον ομόλογό του για τα θέματα του Κυπριακού και της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Από την πλευρά του, ο κ. Λαβρόφ σημείωσε ότι τις δύο χώρες τις συνδέουν ισχυροί δεσμοί συνεργασίας και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι όλοι οι τομείς συνεργασίας αποκτούν θετική δυναμική, δεδομένου ότι αναπτύσσεται καλά η εμπορική συνεργασία, την οποία προσδιόρισε -στο ύψος των ανταλλαγών- σε 6,5 εκατομμύρια δολάρια.

Πρόσθεσε, δε, ότι υπολογίζει την εμβάθυνση της εταιρικής σχέσης των δύο χωρών, καθώς η ρωσική κυβέρνηση υποστηρίζει την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης για σταθερότητα.

Σε ερώτηση αναφορικά με τις ρώσικες επενδύσεις, ο κ. Λαβρόφ σημείωσε ότι χρειάζεται “να συμφωνήσουμε στους όρους των ιδιωτικοποιήσεων”.

Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε πως οι δύο πλευρές επιδιώκουν να διατυπωθεί ένα καθαρό πολιτικό πλαίσιο, είπε πως είναι ανοιχτή η διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων και εξέφρασε την προσδοκία ελληνικές επιχειρήσεις, κυρίως αγροτικών προϊόντων και κατασκευαστικές, να είναι παρούσες στη ρωσική αγορά.

Αναφορικά με το κατά πόσο οι απόψεις των δύο πλευρών συγκλίνουν στο θέμα της Συρίας, ο κ. Λαβρόφ είπε πως συγκλίνουν στο θέμα αρχής, δηλαδή της λύσης μέσω της ειρηνικής οδού, χωρίς τη χρήση βίας, μέσω του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου προωθείται, εξαιρετικά αποτελεσματικά, η συμφωνία για αφοπλισμό του πυρηνικού οπλοστασίου.

Ο κ. Βενιζέλος έδωσε συγχαρητήρια στον ομόλογό του για την πρωτοβουλία του, προκειμένου να τεθει το συριακό πυρηνικό οπλοστάσιο υπό διεθνή έλεγχο. Λύση μπορεί να δοθεί μόνο πολιτικά, είπε, μέσω των ειρηνευτικών συνομιλιών στη “Γενεύη 2”.

Σε ερώτηση για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Gazprom και ΔΕΠΑ, ο κ. Λαβροφ είπε πως δεν επιθυμεί να σχολιάσει.

Όπως είπε, είναι ζητήματα που αφορούν στην ελληνική κυβέρνηση και τις εταιρείες και πρόσθεσε ότι, αν επιτευχθεί συμφωνία, θα ανακοινωθεί, αλλιώς αυτό σημαίνει ότι η διαδικασία είναι σε εξέλιξη.

Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε για το θέμα αυτό πως η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί διαδικασίες ανοιχτές και γρήγορες και ότι η συμμετοχή ρωσικών επιχειρήσεων είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης.

Τέλος, σε σχέση με το θέμα των παρακολουθήσεων και του Έντουαρντ Σνόουντεν, το οποίο, όπως τέθηκε στη σχετική ερώτηση, αφορά συμμάχους των δύο πλευρών, ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι έχει τεθεί το ζήτημα στην αμερικανική κυβέρνηση εξ αρχής σε διεθνές και διαφανές πλαίσιο, στο οποίο είναι προφανές, όπως είπε, ότι μεταξύ φίλων και συμμάχων θα γίνεται σεβαστεί η δεοντολογία.

Ο κ. Λαβρόφ απάντησε πιο… κυνικά, σε σχέση με τον Ελληνα ομόλογό του, λέγοντας ότι του προκαλεί πλήξη ο σχολιασμός αυτού του θέματος, ότι παρακολουθεί την υποκρισία της φρασεολογίας και έκλεισε με μια ρήση: «Δεν κάνουμε τίποτα, το οποίο δεν μας κάνουν οι άλλοι».

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ