Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Le Figaro: «Αντιδυτική συμμαχία τριών αυταρχικών ηγετών» η συνάντηση κορυφής Ιράν, Ρωσίας, Τουρκίας

Le Figaro: Κάνοντας λόγο για «αντιδυτική συμμαχία τριών αυταρχικών ηγετών» η γαλλική εφημερίδα Le Figaro αναφέρεται στη συνάντηση κορυφής Ιράν, Ρωσίας, Τουρκίας στην Τεχεράνη, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ο μόνος που λείπει για να ολοκληρωθεί η ομάδα είναι ο Κινέζος πρόεδρος».

Κατά την εφημερίδα, αυτή η συνάντηση, που πραγματοποιείται παρά τις σημαντικές διάφορες μεταξύ των τριών κρατών, αποτελεί «ένα ακόμη βήμα στην ενίσχυση ενός αντιδυτικού πόλου, που ξεκίνησε πριν από αρκετά χρόνια αλλά αποκρυσταλλώθηκε με τον πόλεμο στην Ουκρανία».

Η γαλλική εφημερίδα σημειώνει ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μεταβαίνει στην Τεχεράνη για να πάρει το πράσινο φως ώστε να ξεκινήσει την “ειδική επιχείρησή” κατά των φιλοκουρδικών ομάδων μαχητών στη βόρεια Συρία και ότι ελπίζει σε ευήκοον ους του Πούτιν. Αναφέρει επίσης πως η Άγκυρα επιθυμεί να έχει ρόλο διαμεσολαβητή στην ουκρανική σύγκρουση και ειδικότερα σε ό,τι αφορά τον έλεγχο της μεταφοράς 20 εκατομμυρίων τόνων ουκρανικών σιτηρών, που θα βοηθούσαν στην αποτροπή μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης. Η συμφωνία που επιτεύχθηκε στον ΟΗΕ με την έγκριση της Μόσχας και του Κιέβου θα αποτελέσει αντικείμενο διμερών συζητήσεων μεταξύ Ερντογάν και Πούτιν, αναφέρει η εφημερίδα, σημειώνοντας ότι θα μπορούσε να ακολουθήσει νέα συνάντηση την Τετάρτη ή την Πέμπτη στην Κωνσταντινούπολη.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ


Όσο για τους Ιρανούς, επισημαίνεται ότι ο Εμπραχίμ Ραΐσι εδώ και καιρό επιθυμεί να αγοράσει μαχητικά αεροσκάφη και συστοιχίες αντιαεροπορικών πυραύλων από τη Ρωσία και ότι στην περίπτωση της Συρίας, υποστηρίζουν, όπως και οι Ρώσοι, τον Aσαντ. «Σήμερα, μάλλον θέλουν να εκμεταλλευτούν τον “αντιπερισπασμό” που προκάλεσε στη Ρωσία ο πόλεμος στην Ουκρανία για να εδραιώσουν την επιρροή τους στην περιοχή μέσω των σιιτικών πολιτοφυλακών» σημειώνει η εφημερίδα, τονίζοντας ακόμη ότι το Ιράν και η Ρωσία θα συζητήσουν για το πετρέλαιο και τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να παρακάμψουν τις δυτικές οικονομικές κυρώσεις που αντιμετωπίζουν και οι δύο. Αναφέρεται επίσης πως σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, η Ρωσία θα μπορούσε να αποκτήσει αρκετές εκατοντάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη μάχης από το Ιράν, τα οποία της λείπουν στον πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας.

Ως προς τους Ρώσους, σημειώνεται ότι η επίσκεψη στο Ιράν θα είναι το δεύτερο ταξίδι του Πούτιν στο εξωτερικό από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και ότι είναι ένα ταξίδι γεμάτo πολιτικά μηνύματα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «η σύνοδος κορυφής της Τεχεράνης δείχνει στη Δύση ότι, παρά τις κυρώσεις, ο Πούτιν είναι ακόμη σε θέση να οικοδομεί συμμαχίες και να συμμετέχει σε διεθνείς συναντήσεις. Υπενθυμίζει επίσης στους Αμερικανούς και Ευρωπαίους συμμάχους της Ουκρανίας ότι μεγάλο μέρος του κόσμου υποστηρίζει τον αγώνα του Κρεμλίνου κατά της Ουκρανίας, τουλάχιστον σιωπηρά. Αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι, μετά τη δημιουργία της ομάδας της Αστάνα το 2017, η Ρωσία, το Ιράν και η Τουρκία είναι αυτές που κινούν τα νήματα στη Συρία και όχι πλέον η Δύση, η οποία συμμετέχει μόνο στο περιθώριο. Τέλος, δείχνει σε όλους εκείνους που θεωρούν ότι η Ρωσία είναι ευρωπαϊκή και ότι η κλίση της είναι, μακροπρόθεσμα, να πλησιάσει το δυτικό στρατόπεδο, ότι αυτό απέχει πολύ από το να ισχύει».

Η δημιουργία ενός αντιδυτικού μετώπου είναι, κατά τη γαλλική εφημερίδα, το βασικό ζητούμενο της Τεχεράνης, σημειώνοντας ότι ο αγώνας κατά της Δύσης είναι δεδομένος στη Μόσχα και την Τεχεράνη, αλλά πιο υποτονικός στην Άγκυρα, η οποία επισήμως παραμένει σταθερός σύμμαχος του ΝΑΤΟ.

Ακόμη και αν δεν καταλήξει σε συγκεκριμένες αποφάσεις, η συνάντηση αυτή έχει ήδη επιτύχει αρκετούς από τους στόχους της, τονίζει η εφημερίδα, υπογραμμίζοντας πως απέδειξε ότι, παρά τις διαφορές που δημιούργησε ο πόλεμος στην Ουκρανία και παρά τη διγλωσσία της Άγκυρας επί του θέματος, εξακολουθεί να υπάρχει ένα ενιαίο αντιδυτικό μέτωπο Ρωσίας, Ιράν και Τουρκίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ