Εξελίξεις υπάρχουν στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους δανειστές, καθώς σύμφωνα με ξένα ΜΜΕ που επικαλούνται δηλώσεις ευρωπαίου διπλωμάτη, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, συμφώνησαν ότι η Ελλάδα και οι δανειστές της θα ξεκινήσουν συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο προκειμένου να βρεθεί κοινό έδαφος ανάμεσα στο τρέχον πρόγραμμα και στα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι συνομιλίες των τεχνικών κλιμακίων με Ευρωπαίους εμπειρογνώμονες θα ξεκινήσουν αύριο στις Βρυξέλλες.
Αμέσως μετά η πληροφορία επιβεβαιώθηκε και από επίσημα χείλη.
«Η Ελλάδα και η ευρωζώνη αποφάσισαν να αρχίσει μια προσπάθεια να βρεθεί κοινό έδαφος, προκειμένου να διευκολυνθεί το Eurogroup της Δευτέρας», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Γερούν Ντάισελμπλουμ, του προέδρου του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.
Ο Ντάισελμπλουμ συναντήθηκε σήμερα με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο περιθώριο της συνόδου κορυφής. Οι δύο άνδρες «συμφώνησαν να ζητήσουν από τους θεσμούς να αρχίζουν συζητήσεις με τις ελληνικές Αρχές ώστε να επιχειρηθεί να γίνει προπαρασκευαστικό έργο» ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας, είπε ο εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι αυτό που αναζητείται είναι μια «κοινή βάση» ανάμεσα στο τρέχον πρόγραμμα και τις προτάσεις της Αθήνας.
Η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης:
“Η δήλωση Γ. Ντάισενμπλουμ αποτελεί θετικό βήμα. Διακινήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, μέσα και έξω από τη χώρα, σενάρια κρίσης και χρεοκοπίας σε περίπτωση που η Ελληνική κυβέρνηση δεν υπέγραφε την παράταση και την ολοκλήρωση του μνημονίου καθώς και το χθεσινοβραδινό κοινό ανακοινωθέν του Εurogroup. Δεν τα υπογράψαμε -καμία καταστροφή δεν επήλθε.
Η μετάβαση από το μνημόνιο στο νέο ελληνικό πρόγραμμα είναι πλέον το αντικείμενο των διαβουλεύσεων καθώς και του επόμενου Eurogroup. Η Ελλάδα έχει καθαρές θέσεις, τις υπερασπίζεται και πείθει. Δεν εκβιάζει και δεν εκβιάζεται”.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το tweet του υπουργού Άμυνας και κυβερνητικού εταίρου Πάνου Καμμένου:
Εν τω μεταξύ πρόθυμη για επίτευξη συμβιβασμού στο θέμα του ελληνικού χρέους φέρεται να είναι η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική έκδοση του γερμανικού περιοδικού Spiegel.
Το περιοδικό παραθέτει τη δήλωση της Μέρκελ, η οποία αναφέρεται σε συμβιβασμό και εκτιμά ότι η γερμανίδα καγκελάριος θα μπορoύσε να τολμήσει κάτι τέτοιο. Οπως αναφέρει η δήλωση: «η εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης είναι ο στόχος των ευρωπαίων εταίρων. Αλλά για να κριθεί μια λύση ως συμβιβαστική και αποδεκτή θα πρέπει τα οφέλη να αντισταθμίζουν τα μειονεκτήματά της».
Πως θα είναι το νέο πρόγραμμα
Το νέο πρόγραμμα «γέφυρα», θα περιλαμβάνει ένα μείγμα μεταρρυθμίσεων από το προηγούμενο πρόγραμμα, οι οποίες δεν υλοποιήθηκαν πότε (περιουσιολόγιο, φοροδιαφυγή, καταπολέμηση διαφθοράς κλπ) και πολιτικές για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και άλλες δράσεις, που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της ΔΕΘ, με το οποίο κέρδισε τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ.
Η συζητούμενη συμφωνία θα εγγυάται τη ρευστότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και την ομαλή εξυπηρέτηση των δανειακών αναγκών της χώρας για τους επόμενους μήνες. Η συζητούμενη διάρκεια της μεταβατικής συμφωνίας θα κυμαίνεται από 3 έως 6 μήνες, με την ελληνική πλευρά να επιδιώκει την τελευταία εκδοχή.
Η προετοιμασία του νέο σχεδίου γίνεται από ελληνικής πλευράς από τους Γιάννη Δραγασάκη, Γιάνη Βαρουφάκη, Ευκλείδη Τσακαλώτο, Γιώργο Χουλιαράκη, ενώ από την άλλη πλευρά θα υπάρχουν “εκπρόσωποι των θεσμών”, σύμφωνα με την επίσημη δήλωση του Γερουν Νταισελμπλουμ, δηλαδή με εμπειρογνώμονες απο την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.
Απομένει να επιβεβαιωθεί η πρόθεση για συμφωνία σε αυτή τη βάση και επισήμως από τη γερμανική κυβέρνηση, ίσως και δια στόματος Μέρκελ απόψε ή με κάποια άλλη αντίδραση το μεσοδιάστημα έως τη Δευτέρα.