Δεύτερη λίστα στοχευμένων μέτρων ετοιμάζει, σύμφωνα με πληροφορίες της κυπριακής εφημερίδας “Φιλελεύθερος”, η Λευκωσία,εάν η Τουρκία δεν αλλάξει στάση. Η Λευκωσία θα κινηθεί κατά τόσο νομικών οντοτήτων όσο και φυσικών προσώπων που συμμετέχουν στις έκνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.
Ήδη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μετέφερε προς αξιωματούχους της Ε.Ε. τη θέση της Λευκωσίας για “ενίσχυση” της πρώτης λίστας κυρώσεων για την ΑΟΖ, θέμα που έθιξε τόσο στη συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ όσο και στη συνάντηση με την Πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, λίγες ώρες μετά την έγκριση της πρώτης λίστας κυρώσεων, σε διπλωματικό επίπεδο, από την Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων, Coreper. Όπως μάλιστα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, συζητά ήδη με ομολόγους του το ενδεχόμενο διεύρυνσης του καταλόγου με συγκεκριμένες νομικές οντότητες και φυσικά πρόσωπα που συμμετέχουν στις έκνομες ενέργειες της Άγκυρας στην ΑΟΖ, οι οποίες σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ θα ενισχυθούν, καθώς οι κυρώσεις της Ε.Ε. εκλαμβάνονται από την Άγκυρα ως “άκυρες και ανυπόστατες”. Με βάση τα υφιστάμενα δεδομένα και υπό το φως της αντίδρασης της Τουρκίας στην πρώτη λίστα κυρώσεων της Ε.Ε.για την ΑΟΖ, η διεκδίκηση επέκτασης των στοχευμένων μέτρων αποτελεί μονόδρομο για τη Λευκωσία, καθώς η στάση της Κυβέρνησης Ερντογάν και το μήνυμα που έστειλε για περαιτέρω κλιμάκωση των έκνομων ενεργειών στις θαλάσσιες ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν αφήνουν άλλη επιλογή.
Η υλοποίηση πάντως του εγχειρήματος μιας δεύτερης λίστας κυρώσεων δεν είναι απλή, ούτε και εύκολη υπόθεση, καθώς κοινοτικοί επίσημοι και κάποια κράτη-μέλη θεωρούν ότι η συνταγή αποκλιμάκωσης της έντασης που προκαλεί η Τουρκία δεν είναι άλλη από την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, όπως-όπως, χωρίς στην πραγματικότητα να ενδιαφέρονται για τη ποιότητα της λύσης (βλέπε άλλη στήλη)… Την ίδια ώρα, επιδιώκεται να συζητηθεί το μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων, συζήτηση η οποία αναμένεται να αρχίσει στη σύνοδο του Γκίμνιχ στις 5-6 Μαρτίου, όπου και η Λευκωσία θα έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει τις θέσεις της.
Σε κάθε πάντως περίπτωση, η πρώτη λίστα στοχευμένων μέτρων που υιοθετήθηκε την περασμένη Πέμπτη από την Ε.Ε, περιλαμβάνοντας δύο διευθυντικά στελέχη της τουρκικής πετρελαϊκής εταιρείας TPAO (Turkish Petroleum Corporation), εκλαμβάνεται ως η αφετηρία ένδειξης απτής αλληλεγγύης από την Ένωση προς τη Κυπριακή Δημοκρατία. Σύμφωνα με ξένους διπλωματικούς κύκλους, “έχει πολιτικο-σημειολογικό χαρακτήρα” και καταδεικνύει ότι η κοινότητα απορρίπτει την επιχειρηματολογία που γραπτώς υπέβαλε η Άγκυρα προς την Ε.Ε. Προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι έχει δήθεν “νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα” στην ανατολική Μεσόγειο και καταθέτοντας και συντεταγμένες που παραπέμπουν σε τουρκικές διεκδικήσεις απέναντι από την Πάφο, πλησίον του Ακάμα. Με άλλα λόγια, μέσω των δύο Τούρκων που περιλήφθηκαν στην πρώτη λίστα κυρώσεων, η Ε.Ε. απαντά με ενιαία φωνή στην Άγκυρα, με την έκδοση στοχευμένων μέτρων, κάτι που εκ των πραγμάτων καθιστά σαφές ότι οι διεκδικήσεις στις κυπριακές θαλάσσιες ζώνες καταστρατηγούν το διεθνές δίκαιο και είναι καταδικαστέες από κάθε άποψη. Τα μηνύματα αυτά αποκτούν ακόμη πιο ιδιαίτερο περιεχόμενο εάν κάποιος αναλογιστεί ότι:
Για πρώτη φορά η Ε.Ε. επιβάλλει στοχευμένα μέτρα που στρέφονται εναντίον ενός υποψήφιου προς ένταξη κράτους, περιλαμβανομένων της πολιτικής που εφαρμόζει και των διεκδικήσεων που προβάλλει.
Για πρώτη επίσης φορά η Ε.Ε. επιβάλλει νομικές κυρώσεις που στρέφονται εναντίον κράτους-μέλους του ΝΑΤΟ, “καπέλο” που, όπως πληροφορούμαστε, επεχείρησε να αξιοποιήσει η Τουρκία προκειμένου να ανατρέψει την πορεία της έκδοσης των μέτρων, ανεπιτυχώς.
Παρά το γεγονός ότι η Τουρκία απείλησε την Ε.Ε. με νέα κρίση στο προσφυγικό/μεταναστευτικό, που αποτελεί και τον μεγάλο φόβο της Γερμανίας, τα κράτη-μέλη, εν μέσω αμφιταλαντεύσεων, άναψαν εν τέλει το πράσινο φως στην έκδοση της πρώτης λίστας, που συνεπάγεται απτή καταδίκη της πολιτικής της Άγκυρας στις κυπριακές θαλάσσιες ζώνες.
Είναι όμως η πρώτη λίστα κυρώσεων των κρατών-μελών της Ε.Ε, με τη συμπερίληψη των δύο Τούρκων διευθυντικών στελεχών της TPAO, επαρκής απάντηση στις τουρκικές ενέργειες στις θαλάσσιες ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας; Αναντίλεκτα, όχι. Δεν παύει όμως να είναι ένα πρώτο ουσιαστικό βήμα, το οποίο σπάει το πολιτικό ταμπού των κρατών-μελών για επιβολή κυρώσεων, καλύπτει μερικώς τη Λευκωσία και της ανοίγει τον δρόμο για νέες διεκδικήσεις, εάν η Άγκυρα υλοποιήσει τις απειλές της για περαιτέρω κλιμάκωση ή/και αποστολή τρίτου γεωτρύπανου, όπως μας “υποσχέθηκε” ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Σημειώνεται ότι στην πρώτη λίστα κυρώσεων της Ε.Ε. τοποθετήθηκε ο Mehmet Ferruh Akalin, αντιπρόεδρος (αναπληρωτής γενικός διευθυντής) και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Turkish Petroleum Corporation (TPAO). Είναι επικεφαλής του τμήματος Εξερεύνησης και του τμήματος Τεχνολογιών Πληροφορικής της ΤΡΑΟ. Το δεύτερο πρόσωπο που τέθηκε στη λίστα στοχευμένων μέτρων είναι ο Ali Coscun Namoglu, αναπληρωτής διευθυντής του τμήματος Εξερεύνησης της Turkish Petroleum Corporation (TPAO). Όπως αναφέρεται στην επίσημη εφημερίδα της Ε.Ε., και οι δύο συμμετείχαν στην υλοποίηση των υπεράκτιων δραστηριοτήτων εξερεύνησης για υδρογονάνθρακες της ΤΡΑΟ. Οι δραστηριότητες αυτές περιλαμβάνουν γεωτρήσεις που δεν έχουν λάβει την άδεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται, παραπέμποντας επίσης στις παράνομες γεωτρήσεις των σκαφών Yavuz και Fatih.