Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Λευτέρης Λαζάρου: Οι µαγαζάτορες δεν µπορούν να «παίζουν» τους αστυνόµους

Κι ενώ η τουριστική σεζόν έχει ανοίξει δειλά δειλά, για να «φορτώσει» μετά το τέλος των εξετάσεων και το κλείσιμο των σχολείων, στο τραπέζι των διαβουλεύσεων φουντώνει η συζήτηση για προνόμια στους εμβολιασμένους, μεταξύ των οποίων κι ένα πάσο ελευθέρας για εστιατόρια, θέατρα, κινηματογράφους, συναυλίες, γήπεδα, ειδικά όταν ο καιρός κρυώσει κι αρχίσουν να χρησιμοποιούνται οι κλειστοί χώροι.

Της ΑΛΕΞΙΑΣ ΣΒΩΛΟΥ
Ο Λευτέρης Λαζάρου, ιδιοκτήτης του εστιατορίου «Βαρούλκο», µιλά στην «Μ» για την εικόνα της αγοράς

Κι ενώ συνεχίζονται οι διαξιφισμοί μεταξύ των πολιτικών για προνόμια και υποχρεωτικό εμβολιασμό σε κάποιες επαγγελματικές ομάδες, η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» συνάντησε στον Πειραιά τον βραβευμένο σεφ Λευτέρη Λαζάρου, ιδιοκτήτη του εστιατορίου «Βαρούλκο», για να ακούσει τι λένε για όλα αυτά οι ίδιοι οι μαγαζάτορες, οι οποίοι έκλεισαν τα μαγαζιά τους για 10 μήνες με κρατική εντολή, στο πλαίσιο των κυλιόμενων lockdown, και τώρα που άνοιξαν καλούνται να παίξουν κι άλλους ρόλους…

Λαζάρου

Επιχειρήματα

«Είναι ώρα να μιλήσουν οι πιο ψύχραιμοι. Και με τη φωνή της ψυχραιμίας να προσπαθήσουμε να πείσουμε με λογική, πειθώ, επιχειρήματα και φιλότιμο τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργαζόμαστε πως, αν είναι εμβολιασμένοι, θα προστατέψουν τον εαυτό τους, την οικογένειά τους, τους συνεργάτες τους και εντέλει τη δουλειά τους», λέει ο κ. Λαζάρου. Και συνεχίζει: «∆εν είναι δική μου δουλειά να αστυνομεύω ούτε το προσωπικό με το οποίο συνεργάζομαι ούτε τους επισκέπτες μου – γιατί εγώ δεν τους θεωρώ απλώς πελάτες. Έχω μια ιδιαίτερη σχέση με τον κόσμο 36 χρόνια και έρχονται σε μένα για να απολαύσουν το φαγητό, την παρέα, τη θέα. ∆εν με βλέπουν σαν μαγαζάτορα, με βλέπουν σαν τον Λευτέρη τους, και δεν μπορώ εγώ να παριστάνω την Αστυνομία και να λέω ποιος θα μπει στο μαγαζί και ποιος όχι. Σε ό,τι αφορά το προσωπικό, μέχρι τώρα τα έχω καταφέρει καλά και θα συνεχίσω προσπαθώντας να πείσω τους συνεργάτες μου για το πόσο ασφαλέστερος είναι κανείς αν εμβολιαστεί. Τι να πω σε ανθρώπους που μαζί με εμένα έμειναν άνεργοι για 10 μήνες, να τους απειλήσω ότι θα φύγουν αν δεν εμβολιαστούν; Είμαστε με τα καλά μας;».

Ο μαζαγάτορας που ξέρει την εστίαση όσο κανείς υπογραμμίζει πως τόσο καιρό γίνεται συνεχώς λόγος από την πολιτεία για τους έξω χώρους αλλά και για τους μέσα χώρους των εστιατορίων (όταν ο καιρός κρυώσει), όμως κανείς δεν μιλά για τις κουζίνες, εκεί όπου όλο το προσωπικό είναι σε έναν κλειστό χώρο με πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Εκεί δεν πρέπει να προστατευτούμε; Κάτι που μπορεί να γίνει με την τοποθέτηση συσκευών απολύμανσης του αέρα, για τις οποίες ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ ∆ημοσθένης Σαρηγιάννης μιλά ήδη από τον προηγούμενο χρόνο.

Λαζάρου

Επιφυλακτικότητα

«Οι τιμωρίες και οι απειλές δεν οδηγούν κάπου», λέει ο Λευτέρης Λαζάρου και προσθέτει πως ο κόσμος δεν φταίει ούτε για τη σύγχυση που επικρατεί ούτε για την επιφυλακτικότητα απέναντι στα εμβόλια. Για όλα αυτά ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό τα αντιφατικά μηνύματα με τα οποία τόσο καιρό μας βομβαρδίζουν και εδώ είναι η ευθύνη της πολιτείας να βγει πρώτα απ’ όλα με πειθώ και ψυχραιμία. «∆εν είδα να επιστρατεύουν ψυχολόγους ή κοινωνικούς λειτουργούς μέσα από προγράμματα ΕΣΠΑ που υπάρχουν διαθέσιμα, να έρθουν να μιλήσουν σε χώρους εργασίας, να πείσουν το προσωπικό ότι πρέπει να εμβολιαστούμε όλοι μας, για το καλό μας. Σε όλα αυτά η πολιτεία πρέπει να είναι παρούσα. Πώς επιδότησε τις σόμπες υγραερίου που τελικά μέχρι τώρα τα καταστήματα δεν τις χρειάστηκαν γιατί δεν ανοίξαμε παρά μέχρι τα μέσα Μαΐου – κατά τον ίδιο τρόπο να έρθει τώρα να επιδοτήσει τις συσκευές καθαρισμού και απολύμανσης αέρα οι οποίες θα έπρεπε να τοποθετηθούν στην κουζίνα και στις σάλες. Εκτός των εστιατορίων, θα πρέπει να τοποθετηθούν και στα λεωφορεία και στο μετρό, το τραμ, αυτό θα ήταν μια λύση, καθώς υπάρχουν πιστοποιημένες συσκευές στην Ευρωπαϊκή Ένωση», τονίζει ο σεφ. Μάλιστα ο ίδιος επισημαίνει ειρωνικά ότι «τον Μάρτιο με ψύχρα και υγρασία δεν κάθεσαι έξω κάτω από σόμπα να φας μενού τριών πιάτων, γιατί πάνω στο μισάωρο θα σε πιάσει πονοκέφαλος από τη φωτιά πάνω από το κεφάλι σου».

Ο Λευτέρης Λαζάρου επισημαίνει ότι τελικά θα πρέπει να αποφασίσουμε τι είδους εστιατόρια θέλουμε να έχουμε. Τα εστιατόρια του 1950 ή τα εστιατόρια του 2021, γιατί αν θέλουμε να έχουμε τα εστιατόρια του 2021, τότε ναι, θα χρειαστεί να προσπαθήσουμε για αυτά, να πάρουμε κάποιες αποφάσεις και να δουλέψουμε σε αυτήν την κατεύθυνση, να υποστηρίξουμε τις αποφάσεις μας, γιατί δεν θα γίνουν όλα διά μαγείας. Άλλωστε, είμαστε μια χώρα με βαριά βιομηχανία τον τουρισμό, και τα καταστήματα της εστίασης είναι ένα πολύ ζωτικό κομμάτι της τουριστικής εικόνας – αν λοιπόν θέλουμε να έχουμε εστιατόρια-πόλο έλξης των τουριστών, θα πρέπει να τα στηρίξουμε με έργα κι όχι μόνο με λόγια. Ο βραβευμένος σεφ θυμίζει ότι όλοι οι άνθρωποι που δουλεύουν στις κουζίνες και στο σέρβις των καταστημάτων εστίασης ήταν ανέκαθεν υποχρεωμένοι να έχουν πιστοποιητικό υγείας το οποίο ανανεωνόταν κάθε πέντε χρόνια και αυτό προϋποθέτει τον εμβολιασμό για την ηπατίτιδα Α, εξετάσεις θώρακος και αιματολογικές εξετάσεις, οπότε η ιδέα ενός πιστοποιητικού υγείας δεν τους είναι ξένη. Θα μπορούσε μάλιστα ο COVID εμβολιασμός να συμπεριληφθεί εκεί.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μύκονος: Σε συναγερμό το νησί για άραβα τουρίστα που ρίχνει ναρκωτικό στα ποτά τουριστριών

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ