Όπως είχε προγραμματιστεί, η πρώτη πτήση αναγκαστικού επαναπατρισμού πολιτών της Ρουάντα αναχωρεί το απόγευμα της Τρίτης από το Λονδίνο, αρκετές ημέρες μετά τον αρχικό προγραμματισμό.
Το εφετείο απέρριψε προσφυγή ακτιβιστών κατά της απόφασης της βρετανικής κυβέρνησης να ξεκινήσει πτήσεις επαναπατρισμού για τους μετανάστες που ζητούν άσυλο στη Μεγάλη Βρετανία.
Η συμφωνία Μεγάλης Βρετανίας- Ρουάντας, που παρουσιάστηκε τον Απρίλιο από το Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, προβλέπει ότι οι μετανάστες θα οδηγούνται πίσω στην πατρίδα τους, όπου θα καταθέτουν αιτήσεις ασύλου και θα περιμένουν το αποτέλεσμα. Κατά την επιστροφή τους θα φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία της Ρουάντα που έχουν νοικιαστεί για το σκοπό αυτό μέχρι να εκδοθεί το αποτέλεσμα της αίτησής τους. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Βρετανία έχει ήδη χορηγήσει πάνω από 150 εκατομμύρια ευρώ στη Ρουάντα για την εφαρμογή του προγράμματος.
Στόχος του μέτρου είναι να αποτρέψει τα επικίνδυνα ταξίδια των μεταναστών και την χρήση κυκλωμάτων παράνομης μετακίνησης.
Πάντως, στην πρώτη πτήση επαναπατρισμού θα βρίσκονται μόλις 8 μετανάστες, καθώς οι υπόλοιποι 20 έχουν ακυρώσει τα εισιτήριά τους.
Ανθρωπιστικές οργανώσεις αλλά και ο Ύπατος Επίτροπος του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες έκαναν λόγο για απάνθρωπη πολιτική:
«Είναι τελείως λάθος. Αυτή η συμφωνία είναι λάθος» τόνισε ο Filippo Grandi, Ύπατος Επίτροπος του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. «Το δικαίωμα των ανθρώπων να βρίσκονται στο έδαφος της χώρας όπου ζητούν άσυλο είναι θεμέλιος λίθος του δικαιώματος ασύλου, κυρίως για μία χώρα που έχει υπογράψει τη Συνθήκη και έχει τους θεσμούς για να την εφαρμόσει. Το να εξάγει αυτή την ευθύνη σε μία άλλη χώρα είναι κάτι αντίθετο σε οποιαδήποτε έννοια υπευθυνότητας»
Διαβάστε επίσης
ΛΔ Κονγκό: Οι αντάρτες Χούτου της Ρουάντας ευθύνονται για τον θάνατο του Ιταλού πρεσβευτή
Πτήση εθελοντικού επαναπατρισμού μεταναστών στο Ιράκ