Αποζημίωση ύψους 400 εκατ. ευρώ από πρώην μεγαλοστελέχη της και συνολικά 79 φυσικά και νομικά πρόσωπα, μεταξύ των οποίων και Ελληνες πρώην τραπεζίτες, ζητά η Libra Capital, συμφερόντων της οικογενείας Λογοθέτη, μετά από αγωγή που κατέθεσε, υποστηρίζοντας απάτη ευρείας κλίμακας από τους εναγομένους εις βάρος της.
Παράλληλα, μεθαύριο Τρίτη συζητείται σε ελληνικό δικαστήριο και αίτηση ασφαλιστικών μέτρων και προσωρινής διαταγής της Libra για το «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων των 79 εναγομένων στην Ελλάδα, ενώ στις 7 Ιουλίου συζητείται και σε κυπριακό δικαστήριο αίτηση για ασφαλιστικά μέτρα έπειτα από σχετική προσωρινή διαταγή. Διαβάζοντας κανείς τα σχετικά έγγραφα των εναγόντων συναντάει δεκάδες επιχειρήσεις με έδρα σε φορολογικούς παραδείσους που εμφανίζονται να στήνονται εν μια νυκτί για να αποτελέσουν οχήματα συγκεκριμένων συναλλαγών των εναγομένων. Και συγκεκριμένα ονόματα που συχνά πυκνά αναδύονται πότε στη μία και πότε στην άλλη εταιρεία, χωρίς καμία, εκ πρώτης όψεως, ευδιάκριτη λογική των μεταξύ τους συσχετισμών.
Η υπόθεση, στην οποία φέρονται να εμπλέκονται επιχειρηματίες αλλά και πρώην στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς, έρχεται περίπου δυόμισι χρόνια μετά την ολοκλήρωση ελέγχου που διενήργησε η Τράπεζα της Ελλάδος για την περίοδο 2014-2016 στην Πειραιώς και στην προηγούμενη διοίκησή της, τα ευρήματα του οποίου καταγράφηκαν σε πόρισμα που οδήγησε στη λήψη πρόσθετων προβλέψεων της τάξεως των 150 εκατ. από την τράπεζα και διαβιβάστηκε στην επικεφαλής της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, όπως είχε δημοσιεύσει και το ereportaz.gr.
Ο όμιλος Libra ενεπλάκη έκτοτε σε μια υπόθεση που περιλαμβάνει, σύμφωνα με το πόρισμα της ΤτΕ, πωλήσεις δανείων κατά παρέκκλιση των κανονικών διαδικασιών, πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων προσωπικών δανείων στελεχών της τράπεζας –που έκτοτε έχουν αποχωρήσει από αυτή–, χορηγήσεις δανείων για αγορές επιχειρήσεων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας –κάποιες από τις οποίες δεν είχαν καν εξασφαλίσει άδεια– και παραβίαση των capital controls.
Διαβάστε επίσης:
Ωστόσο, στα έγγραφα και στις καταθέσεις που έχουν υποβληθεί στις δικαστικές αρχές της Κύπρου και της Ελλάδας περιγράφεται από την πλευρά της Libra ένα σύνολο δαιδαλωδών και αμφιλεγόμενων συναλλαγών μεταξύ εταιρειών και φυσικών προσώπων, για τις οποίες δηλώνει με σειρά επιχειρημάτων και στοιχείων παντελή άγνοια, τόσο ως εταιρική οντότητα όσο και ως όμιλος Λογοθέτη, και αποδίδει ευθύνες σε πρώην κορυφαία στελέχη της. Δηλώνει επίσης πως ποτέ δεν δόθηκε καμία εξουσιοδότηση για την εκτέλεσή τους, αν και καταγράφεται η παραδοχή πως τα ανά τον κόσμο διευθυντικά στελέχη της απολαμβάνουν σχετικής αυτονομίας. Ωστόσο, μεταξύ αυτών των αμφιλεγόμενων συναλλαγών γίνεται λόγος και για μια απευθείας μεταβίβαση ποσού 56 εκατ. ευρώ από την Ελλάδα προς λογαριασμό στο εξωτερικό με τελικό δικαιούχο έναν εκ των φερομένων ως πρωταγωνιστών της υπόθεσης. Η μεταφορά αυτή έγινε τον Μάρτιο του 2016, ενόσω δηλαδή υφίσταντο περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων. Οπως επίσης περιλαμβάνονται και αναφορές σε ιδιαίτερα υψηλού κόστους διαβίωση κάποιων εκ των εναγομένων, μεταξύ άλλων αγορές ακριβών ακινήτων σε ελληνικά νησιά και ξένες μητροπόλεις και αυτοκινήτων Bentley και Rolls Royce, με ελληνικές πινακίδες, που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο έτος.
Οπως προκύπτει από έγγραφα που έχουν κατατεθεί ενώπιον του κυπριακού δικαστηρίου και επισυνάπτονται και στην αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που έχει προγραμματιστεί να συζητηθεί μεθαύριο Τρίτη στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, η Libra και οι εκπρόσωποί της ισχυρίζονται πως «το υπόβαθρο των γεγονότων στο οποίο εδράζεται η αίτηση αφορά μια πολύπλοκη και μεγάλων διαστάσεων απάτη και υπεξαίρεση που διαπράχθηκε εναντίον του ομίλου». Γίνεται λόγος για υπόθεση που είναι «ένα ιδιαίτερο παράδειγμα εταιρικής απάτης» και νομιμοποίησης χρημάτων από εγκληματικές δραστηριότητες».
Η ζημία την οποία ισχυρίζονται πως υπέστησαν οι ενάγουσες και ο όμιλος Libra εξαιτίας των ενεργειών των εναγομένων και των συνεργών τους «πιθανολογείται ότι ανέρχεται σε ύψος της τάξεως των 500.000.000 ευρώ». Η Libra ισχυρίζεται πως μεταξύ των συνεργών των πρωταγωνιστών της υπόθεσης περιλαμβάνονται άτομα εντός και εκτός του ομίλου της, διευθύνων σύμβουλος μιας συναλλασσόμενης εταιρείας, «μέχρι και τραπεζίτες».
Η «Κ» επικοινώνησε με το κεντρικό πρόσωπο μεταξύ των εναγομένων προκειμένου να περιλάβει τις θέσεις του επί των ισχυρισμών αυτών της Libra. Το εν λόγω πρόσωπο επιφυλάχθηκε πρώτα να ενημερωθεί πλήρως και να μελετήσει «αυτά που ισχυρίζονται οι ενάγοντες, για να είμαι έτοιμος να σας παρουσιάσω τα πλήρη στοιχεία που θα αντικρούουν όσα ισχυρίζονται με την αγωγή». Κάτι που χρονικά δεν επέτρεψε τη συμπερίληψή τους σε αυτό το δημοσίευμα.
Υπέρογκες αμοιβές
Σε ένορκη κατάθεση 239 σελίδων που έδωσε σε κυπριακό δικαστήριο, η επικεφαλής εκπρόσωπος του Libra Group στην Ελλάδα, που ανέλαβε από τον όμιλο τον εσωτερικό και εν γένει έλεγχο της όλης υπόθεσης, ισχυρίζεται πως ο φερόμενος ως πρωταγωνιστής των αμφιλεγόμενων συναλλαγών και πράξεων «κάποιες φορές βρέθηκε να συναλλάσσεται και εκ μέρους του ομίλου ή εκ μέρους των συνδεδεμένων εταιρειών, αλλά ταυτόχρονα και ως ο υποτιθέμενος τρίτος συναλλασσόμενος. Αλλες φορές, υποτιθέμενες εταιρείες τρίτων προσώπων, στις οποίες είχε κρυφή συμμετοχή, παρείχαν υποτιθέμενες συμβουλευτικές και άλλες υπηρεσίες σε εταιρείες του ομίλου και συνδεδεμένες επιχειρήσεις ως μέρος διάφορων συναλλαγών». Και συνεχίζει δηλώνοντας πως «φυσικά τέτοιες υπηρεσίες δεν παρασχέθηκαν ποτέ και/ή οι αμοιβές κινούνταν σε εξωπραγματικά επίπεδα». Αλλος ισχυρισμός στην ένορκη κατάθεση αναφέρει πως «ακόμα μια μέθοδος που συναντάται είναι η μείωση της αξίας των περιουσιακών στοιχείων, τα οποία ο όμιλος πουλούσε σε αντιδιαστολή με την αύξηση της αξίας των περιουσιακών στοιχείων τα οποία ο όμιλος και οι συνδεδεμένες εταιρείες αποκτούσαν, κοινός παρονομαστής όμως παρέμενε σταθερά η απόκτηση παράνομου προσωπικού οικονομικού οφέλους σε όλες αυτές τις συναλλαγές».
Τα μετοχοδάνεια και το κόλπο με τις άδειες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
Υπάρχουν πολλοί και βαρείς ισχυρισμοί της επικεφαλής εκπροσώπου του Libra Group στην Ελλάδα, η οποία ενόρκως αναφέρει πως διαπίστωσε μια «ιδιαιτέρως νεφελώδης και ύποπτη σχέση» μεταξύ των πρωταγωνιστών εκ των εναγομένων και «αριθμού τραπεζιτών», προσθέτοντας ότι «διενεργήθηκε μια πρωτοφανής και εκτεταμένη παραβίαση της νομοθεσίας κεφαλαιακών ελέγχων (capital controls) της Ελλάδας».
Ακόμα, παραθέτει στοιχεία για εικαζόμενες «εικονικές συμφωνίες παροχής υπηρεσιών για το ποσό των 25.536.734,23 ευρώ», σειρά προτάσεων για να επενδύσει ο όμιλος σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ξένης πολυεθνικής, τα οποία παρουσιάστηκαν ως ιδιαιτέρως κερδοφόρα αλλά «αργότερα αποκαλύφθηκε ότι είχαν πραγματοποιηθεί και ιδιαίτερα ύποπτες πληρωμές ύψους 2.414.000 ευρώ», μεταξύ εταιρικών οχημάτων των εναγομένων, ενώ «στο πλαίσιο της πιο πάνω συναλλαγής, ο Χ.Χ. αντικατέστησε τα συναλλασσόμενα μέρη και αγόρασε μετοχές της Πειραιώς, οι οποίες ανήκαν σε άγνωστους τότε τρίτους έναντι σαφώς υπερτιμημένου τιμήματος».
Αναφέρεται μάλιστα πως «οι εταιρείες που κατείχαν τις μετοχές αγοράσθηκαν έναντι του συνολικού ποσού των 43.610.000 ευρώ, ενώ η πραγματική τους αξία αποκαλύφθηκε ότι ήταν της τάξεως των 15.949.140,20 ευρώ».
Μέσω άλλων συναλλαγών οι εναγόμενοι φέρονται «να αύξησαν δραματικά και κατά τρόπο τεχνητό το τίμημα απόκτησης από τον όμιλο διαφόρων αδειών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας». Τα ποσά που ισχυρίζεται η Libra πως απέσπασαν κάποιοι με αυτό τον τρόπο ανέρχονται σε 36.852.441 ευρώ.
Τραπεζικοί λογαριασμοί των εναγομένων δεσμεύθηκαν από την Αρχή για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας μετά το πόρισμα της ΤτΕ, το οποίο ακολούθησε και ποινική έρευνα από τις εισαγγελικές αρχές της Ελλάδας. Ο φερόμενος ως εκ των πρωταγωνιστών της υπόθεσης, σύμφωνα με την κατάθεση της επικεφαλής εκπρόσωπου του Libra Group, «εισηγήθηκε ότι η πώληση των περιουσιακών στοιχείων που αποκτήθηκαν θα οδηγούσε στο κλείσιμο της ποινικής έρευνας και στην αποδέσμευση των λογαριασμών».
Οντως, ο όμιλος και οι συνδεδεμένες εταιρείες προχώρησαν στην αποεπένδυση από τα ενεργειακά έργα. Μια πώληση έγινε προς τον αμερικανικό κολοσσό Fortress Investment Group, ο οποίος ήταν μακροχρόνια συνεργάτης του ομίλου. Αν και η συμφωνία επετεύχθη απευθείας και σε συνέχεια συνάντησης μεταξύ της ηγεσίας των δύο ομίλων, σύμφωνα πάντα με την πλευρά των εναγόντων, πολύ αργότερα ανακαλύφθηκε ότι μια τρίτη εταιρεία συνδεόμενη με τους εναγομένους «είχε εν κρυπτώ αποκτήσει ποσοστό 20% επί των ενεργειακών έργων που πωλήθηκαν στη Fortress».
Επίσης, οι ενάγοντες ισχυρίζονται πως οι εναγόμενοι κατάφεραν να πετύχουν τη μεταφορά ποσού ύψους 127.000.000 ευρώ εκτός Ελλάδος παρά τα capital controls που ίσχυαν τότε, ενώ αναφέρουν επίσης πως «ποσό 56.000.000 ευρώ είχε ήδη μεταφερθεί σε εταιρείες που ήλεγχε (σ.σ.: ο φερόμενος πρωταγωνιστής) αποκλειστικά από έναν εσωτερικό λογαριασμό της Τράπεζας Πειραιώς».
«Ο όμιλος δεν γνώριζε καθόλου τα γεγονότα αυτά και μάλιστα είχε τουλάχιστον 100.000.000 ευρώ πιστωτικές μονάδες capital controls εκείνη την περίοδο», δηλώνει η εκπρόσωπος της Libra.
Η έρευνα
Ο όμιλος Libra Group εξηγεί πως τα στοιχεία που αποδεικνύουν όλα αυτά τα συνέλεξε μέσω εσωτερικού ελέγχου και δικανικής έρευνας ανεξάρτητων ελεγκτών, μεταξύ των οποίων και μία εκ των Big 4 ελεγκτικών, όπως όμως και μέσω εξασφάλισης δικαστικών αποφάσεων τόσο στην Κύπρο όσο και στο Χονγκ Κονγκ για την έκδοση διαταγμάτων Norwich Pharmacal (διαταγή μυστικού ανοίγματος λογαριασμών όταν υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις τέλεσης αδικημάτων), με τα οποία και αποκτήθηκαν τα στοιχεία των κινήσεων κάποιων λογαριασμών.
Πηγή: kathimerini.gr