Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Λιμάνι Τρίπολης: Οι δυνάμεις του Χαφτάρ έβαλαν εναντίον τουρκικού πλοίου (βίντεο)

Στο λιμάνι της Τρίπολης στην Λιβύης, σύμφωνα με πηγές του δικτύου Al Arabiya, έγινε στόχος του Λιβυκού Εθνικού Στρατού τουρκικό φορτηγό πλοίο, που είχε ξεκινήσει από την Τουρκία και μετέφερε πολεμοφόδια.

Video shows alleged Turkish ship burning after being targeted by the LNA earlier today. #Libya pic.twitter.com/8o7O3SekWA
— Libya Review (@LibyaReview) February 18, 2020

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Λιβύη, Γιασάν Σαλαμέ επιβεβαίωσε την επίθεση κατά του τουρκικού πλοίου με ρουκέτες, χωρίς να δώσει πρόσθετες πληροφορίες.

Ανταποκριτής του Reuters στην Τρίπολη, την οποία προσπαθούν να καταλάβουν οι δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, ανέφερε πως διέκρινε πυκνούς καπνούς από το λιμάνι, ενώ πηγές ανέφεραν πως έχει χτυπηθεί και μια αποθήκη.

Breaking: reports from #Libya that a Turkish ship docked at Tripoli port has been targeted pic.twitter.com/MsEZmZ8mmc
— The’Nimr’Tiger (@Souria4Syrians) February 18, 2020

Δείτε το βίντεο από το λιμάνι της Τρίπολης:

Μόλις χθες, Δευτέρα, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, είχε δηλώσει επίσης πως οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν σε μια νέα αποστολή για την παρακολούθηση της εφαρμογής του εμπάργκο όπλων που έχει επιβάλει ο ΟΗΕ στη Λιβύη.

Η απόφαση περιλαμβάνει μέτρα για να αντιμετωπισθούν οι ανησυχίες ότι η παρουσία ευρωπαϊκών πλοίων στη Μεσόγειο θα είναι ένας παράγοντας που θα αυξήσει τις προσπάθειες των επίδοξων μεταναστών να φθάσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τη Λιβύη.

Όπως δήλωσε ο κ. Ντι Μάιο, στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται η ανάπτυξη των πλοίων στην ανατολική Μεσόγειο, μακριά από τις θαλάσσιες οδούς της μετανάστευσης από τη Λιβύη προς την Ιταλία, καθώς και η υπόσχεση να ανασταλούν οι ναυτικές επιχειρήσεις, αν υπάρξει σημαντική αύξηση των αποπειρών μεταναστών να διαπλεύσουν τη Μεσόγειο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αθήνα θεωρεί σημαντικό το ότι η ΕΕ αποφάσισε να επιβάλλει πλέον η ίδια το εμπάργκο των όπλων στη Λιβύη από θαλάσσης και αέρος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα κράτη της περιοχής που το παραβιάζουν, χρησιμοποιώντας τη διαδρομή νοτίως της Κρήτης.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο συμβιβασμός στη νέα αποστολή για την παρακολούθηση της εφαρμογής του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, επήλθε μετά από πιέσεις προς την Αυστριακή πλευρά, η οποία είχε αντιρρήσεις. Η Αυστρία και άλλες χώρες έλαβαν διαβεβαιώσεις ότι δεν θα αυξηθούν οι μετανάστες που θέλουν να φτάσουν από τη Λιβύη στην ΕΕ.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ