Επιφυλακτικός και όχι ιδιαίτερα αισιόδοξος για την προοπτική επίτευξης συμφωνίας κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αναφερόμενος στις τεχνικές συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, ενώ έκανε λόγο για «ανεύθυνη» συμπεριφορά εκ μέρους της νέας κυβέρνησης.
«Από ό,τι άκουσα σχετικά με τις τεχνικές συνομιλίες κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, είμαι πολύ επιφυλακτικός, αλλά θα πάρουμε σήμερα μια αναφορά και θα δούμε» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών στο γερμανικό ραδιόφωνο.
Ο κ. Σόιμπλε επανέλαβε ότι η Γερμανία δεν θέλει μια έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, αλλά διευκρίνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να υλοποιήσει το ελάχιστο των αξιώσεων. «Λυπάμαι για τους Έλληνες» δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, ο οποίος έκανε λόγο για «ανεύθυνη» συμπεριφορά εκ μέρους της κυβέρνησης.
Στη συνέντευξή του στη Γερμανική Ραδιοφωνία ο κ. Σόιμπλε, σημείωσε ότι το θέμα κατά την αποψινή συνάντηση δεν είναι να βρεθεί κάποιος συμβιβασμός, αλλά «να κάνουμε την Ελλάδα και πάλι ανταγωνιστική» και πρόσθεσε ότι πολλοί συνάδελφοί του στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναφέρουν στο μεταξύ ότι το βιοτικό επίπεδο στις χώρες τους είναι χαμηλότερο από αυτό της Ελλάδας.
Αναφερόμενος στα πανευρωπαϊκά κοινωνικά προγράμματα που προτείνει η ελληνική πλευρά, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι δεν τίθενται σε συζήτηση και τα χαρακτήρισε «χάσιμο χρόνου».
Η Γερμανία δεν θέλει έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, επισήμανε ο κ. Σόιμπλε, αλλά έσπευσε να διευκρινίσει ότι προκειμένου η Ελλάδα να αποφύγει κάτι τέτοιο και να λάβει περαιτέρω βοήθεια από την ΕΕ, θα πρέπει η κυβέρνηση να πληροί τουλάχιστον το μίνιμουμ των προϋποθέσεων. Σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης υπάρχει μεγάλη προθυμία να βοηθήσουν την Ελλάδα να βοηθήσει τον εαυτό της. «Το ζήτημα είναι εάν το θέλουν και οι Έλληνες» δήλωσε ο κ. Σόιμπλε και πρόσθεσε ότι θεωρεί ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει το θέμα ως «ένα μεγάλο παιχνίδι πόκερ».
Οι διαπραγματεύσεις ενόψει του σημερινού κρίσιμου Eurogroup (16:00 ώρα Ελλάδας) διεξάγονται υπό τη σκιά των αντιρρήσεων που διατυπώνουν Γερμανία, Φινλανδία και Σλοβακία για χαλάρωση του προγράμματος και επιμέρους παραχωρήσεων προς την Αθήνα κυρίως σε ό,τι αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Ωστόσο, η ανησυχία και ο προβληματισμός που έχουν εκφράσει οι κ. Γιούνκερ και Ντάισελμπλουμ αλλά και η αναφορά Ευρωπαίου αξιωματούχου ότι είναι περιορισμένες οι ελπίδες για οριστική συμφωνία καταδεικνύουν το πόσο δύσκολες είναι οι συζητήσεις.
Την Παρασκευή και το Σάββατο, σε συνέχεια της συμφωνίας Ντάισελμπλουμ-Τσίπρα, πραγματοποιήθηκαν τεχνικές διαβουλεύσεις της ελληνικής πλευράς με τους εκπροσώπους των θεσμών στις Βρυξέλλες. Χωρίς να γίνουν διαπραγματεύσεις οι διαβουλεύσεις είχαν ως στόχο να καταγραφούν ποιες μεταρρυθμίσεις από το υφιστάμενο πρόγραμμα δέχεται η ελληνική κυβέρνηση, ποιες όχι και πώς προτείνει η Αθήνα να τις αντικαταστήσει.