Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2024

Λιθάρια 1927

Των Στέλλα Ψαραδέλλη-Πάνου  Βρυώνη

Στο “σπίτι” του μας υποδέχθηκε ο Περικλής ο ιδιοκτήτης της μπυραρίας, και το λέμε αυτό μια και το μαγαζί χτίστηκε το 1927 και ήταν κατοικήσιμο σαν σπίτι.

Αυτό που σε περιβάλλει μόλις μπεις μέσα είναι ένας ζεστός χώρος όλο πέτρα και ξύλο με πλούσια διακοσμητικά στοιχεία επηρεασμένα  από Αυστρία, Γερμανία και Ελβετία.Στα αριστερά σου το τζάκι του μαγαζιού που είναι πάντα αναμμένο το χειμώνα και μόλις ανεβάσεις ψηλά το βλέμμα σου θα δεις το ξύλινο ταβάνι να σε μεταφέρει πίσω στο 1927, αφού η πέτρα και το ξύλο έχουν μείνει έκτοτε! “Με θυμάμαι μικρό να σκαλίζω τους τοίχους μαζί με τον πατέρα μου” μας εκμυστηρεύεται ο Περικλής.

Η μπυραρία λειτουργεί εδώ και 20 χρόνια και είναι η τέταρτη που άνοιξε στην Ελλάδα.

0003[1]

Διαθέτει μία πολύ μεγάλη γκάμα σε μπύρες που μετράει περίπου στις 80 και άλλες 30 μάρκες τις οποίες φέρνει δοκιμαστικά και κρίνει ανάλογα με τις απόψεις των πελατών.  Διάφορες γεύσεις και ποικιλίες από φρουτώδη για το γυναικείο κοινό, μέχρι weisse για τους πιο έμπειρους! Ανάμεσα τους  αν είσαι γνώστης της μπύρας θα ξεχωρίσεις γευστικά τις λεγόμενες “μοναστηριακές” τις οποίες διαθέτει το κατάστημα καθώς έχουν ιδιαίτερα γεμάτη γεύση και παραπάνω αλκοόλ μου εξηγεί ο Περικλής, καθώς μου σερβίρει μία βέλγικη  Gouden Carolus(μοναστηριακή) εφόσον με έχει ρωτήσει τι γεύσεις μου αρέσουν συνήθως για να μου προτείνει την κατάλληλη.

0034[1]

Το μαγαζί διαθέτει επίσης ένα πλούσιο μενού σε κρέατα με μυστικές συνταγές του μαγαζιού και πληθώρα επιλογών! Ασχολούνται οι ίδιοι με τη δημιουργία και τον εμπλουτισμό του μενού ενώ πέρα από αυτό ψάχνουν τους κατάλληλους για να προμηθεύονται τα κρέατα, τις πατάτες αλλά και οτιδήποτε άλλο μπαίνει μέσα στην κουζίνα τους.

Ενδεικτικά στο μενού θα βρείτε διάφορες σαλάτες όπως η “Λιθάρια” η οποία περιέχει πράσινη και κόκκινη λόλα, καρότο αλλά και μία σως που φτιάχνουν οι ίδιοι στο μαγαζί με συνταγή δική τους. Επίσης διάφορα ορεκτικά όπως σαγανάκι φούρνου με λευκό τυρί κασέρι και κόκκινη πιπεριά όπου κατά παρόμοιο τρόπο φτιάχνεται και στη Γερμανία.

Προχωρώντας στα κρεατικά θα ξεχωρίσετε τρία ιδιαίτερα πιάτα με την υπογραφή του “Λιθάρια” όπως το

ALPEN MALBOCK

0036[1]

Φιλετάκια αγριογούρουνου μαριναρισμένα με μπαχαρικά όπου δένουν με μία σως από κρασί don pablo cherry  και από μαύρη μπύρα

SCWEINEBAUCH

0019[1]

Από rips του μαύρου χοίρου, μαριναρισμένο για τρεις μέρες για την εξουδετέρωση της μυρωδιάς σερβιρισμένο από σως λεμονιού με μέλι

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ TRAPPIST

1457721_570855676301176_1319515534_n

φιλετάκια κοτόπουλου με γλικόξινη σως

Μην ξεχνάτε: Όποιο πιάτο και να επιλέξετε ρωτήστε το σερβιτόρο σας για τη συνοδεία της κατάλληλης μπύρας! Χαρακτηριστικό του μαγαζιού είναι πως τόσο ο ιδιοκτήτης του μαγαζιού όσο και το προσωπικό ακολουθούν σεμινάρια για να ξέρουν πάντα να σας προτείνουν την κατάλληλη μπύρα αλλά και πως να σας τη σερβίρουν για να μη χάσει τις μυρωδιές της και τη γεύση της.

Κλείνοντας οι ιδιοκτήτες σας παροτρύνουν να να δοκιμάσετε το άριστης ποιότητας μενού αλλά και τις χαμηλές τιμές τους καθώς ενημερώνονται συνέχεια για εκπτώσεις τις οποίες προσπαθούν να περνάνε στον τιμοκατάλογο.

Ακροπόλεως 39 και Πάρνηθος

Νέο Ηράκλειο

Ανοιχτό καθημερινά από τις 17.00 και Κυριακές από 13.00

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ