Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Λίβανος-Ισραήλ: Υπεγράφη η ιστορική συμφωνία για τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών

Την συμφωνία-ορόσημο για τα σύνορά τους υπέγραψαν την Πέμπτη οι ηγέτες του Ισραήλ και του Λιβάνου, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την αναζήτηση και την εξόρυξη υδρογονανθράκων.

Ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν υπέγραψε επιστολή με την οποία ενέκρινε τη συμφωνία στην Μπάαντα. Ακολούθησε η υπογραφή του πρωθυπουργού του Λιβάνου Γιαΐρ Λαπίντ στην Ιερουσαλήμ. Μια τελετή ανταλλαγής εγγράφων μεταξύ χαμηλόβαθμων αντιπροσωπειών θα γίνει στην έδρα της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στη Νακούρα, πάνω στα σύνορα.

«Η συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα αντικατοπτρίζει την ικανότητα χωρών που αν και συνεχίζουν να έχουν σημαντικές διαφορές, τελικά μπορούν και συνεργάζονται για χάρη της σταθερότητας και της οικονομικής ευημερίας. Αυτή η συμφωνία αποτελεί πλεονέκτημα για την ασφάλεια του Ισραήλ, αλλά και και για την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή» δήλωσε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ.

Ο Λαπίντ χαιρέτισε τη συμφωνία χαρακτηρίζοντάς την «τεράστιο επίτευγμα», ενώ ο Λιβανέζος διαπραγματευτής Ελίας Μπου Σάαμπ σχολίασε ότι σηματοδοτεί την αρχή «μιας νέας εποχής» μεταξύ των δύο χωρών που πάντως παραμένουν, θεωρητικά, σε εμπόλεμη κατάσταση.

Η συμφωνία αφαιρεί μια πηγή πιθανής σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και της οργάνωσης Χεζμπολάχ ενώ θα μπορούσε να βοηθήσει και στην ελάφρυνση της οικονομικής κρίσης στον Λίβανο.

Ο Αμερικανός απεσταλμένος που μεσολάβησε για την επίτευξη της συμφωνίας Έιμος Χοχστάιν είπε στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του λιβανέζικου κοινοβουλίου Ναμπίχ Μπέρι ότι εκτιμά πως η συμφωνία θα τηρηθεί, ακόμη και αν οι δύο χώρες αλλάξουν ηγεσία.

Ο Χοχστάιν αναφερόταν στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές στο Ισραήλ, την 1η Νοεμβρίου, αλλά και στη λήξη της θητείας του προέδρου Αούν στον Λίβανο, στις 31 Οκτωβρίου. Η συμφωνία θα τηρηθεί «ανεξαρτήτως του ποιος θα εκλεγεί σύντομα επόμενος πρόεδρος του Λιβάνου», είπε.

Πάντως, η προοπτική μιας ευρύτερης διπλωματικής προόδου στις σχέσεις των δύο χωρών μοιάζει μακρινή. «Ακούσαμε για τις Συμφωνίες του Αβραάμ (σ.σ. με τις οποίες το Ισραήλ εξομάλυνε τις σχέσεις του με πολλές αραβικές χώρες, όπως το Μπαχρέιν και τα ΗΑΕ). Σήμερα είναι μια νέα εποχή. Θα μπορούσε να είναι η συμφωνία Έιμος Χοχστάιν», είπε ο Σάαμπ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Λίβανος καταγγέλλει το Ισραήλ για παραβιάσεις των θαλάσσιων συνόρων του

Ο Μακρόν χαιρετίζει τη συμφωνία Ισραήλ-Λιβάνου, ένα “βήμα προς περισσότερη ειρήνη”

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ