Σοκ προκαλεί η είδηση των πολλαπλών εκρήξεων στον Λίβανο, που προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον οκτώ ατόμων και τον τραυματισμό 2.750 ανθρώπων, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας της χώρας. Οι εκρήξεις προκλήθηκαν από εκατοντάδες βομβητές που χρησιμοποιούσε η Χεζμπολάχ.
Μεταξύ των νεκρών βρίσκονται δύο μαχητές του φιλοϊρανικού κινήματος και ένα δεκαεξάχρονο κορίτσι, ενώ δύο πηγές ασφαλείας ανέφεραν ότι ένας από τους νεκρούς μαχητές ήταν γιος βουλευτή της Χεζμπολάχ. Σε μια ιδιαίτερα τραγική εξέλιξη, ένα δεκάχρονο κορίτσι σκοτώθηκε στον ανατολικό Λίβανο από την έκρηξη του βομβητή που ανήκε στον πατέρα της, μέλος της Χεζμπολάχ, σύμφωνα με πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Η οργάνωση της Χεζμπολάχ δεν κατηγόρησε το Ισραήλ για τις εκρήξεις, αλλά ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι διεξάγει έρευνα για να εξακριβώσει τα αίτια των συμβάντων. Ταυτόχρονα, πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί κάνουν λόγο για πιθανή κυβερνοεπίθεση από το Ισραήλ ως αιτία των εκρήξεων, αν και δεν υπάρχουν επίσημες αποδείξεις για το γεγονός αυτό.
Οι εκρήξεις σημειώθηκαν σε διάφορες περιοχές του Λιβάνου, τραυματίζοντας μαχητές της Χεζμπολάχ και υγειονομικό προσωπικό που χρησιμοποιούσαν τους βομβητές για επικοινωνία. Το περιστατικό δημιουργεί νέες εντάσεις στην περιοχή, με τη διεθνή κοινότητα να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, εν μέσω ανησυχιών για περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης.
Exploding pagers and other communication devices in #Lebanon among #Hezbollah members today. Recall the public reporting that #Israel has infiltrated the Hezbollah communication networks and that Hezbollah had switched to pagers and couriers after cell phones were banned. pic.twitter.com/AGGVYhE2lC
— Jason Brodsky (@JasonMBrodsky) September 17, 2024
Πώς έγινε η επίθεση στους βομβητές
Τα γεγονότα σημειώνονται λίγο μετά την απόφαση του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας να θέσει ως επίσημο στόχο πολέμου την ασφαλή επιστροφή 60.000 κατοίκων που εκτοπίστηκαν από τον βορρά λόγω των επιθέσεων της Χεζμπολάχ. Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκαλάντ, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον απεσταλμένο των ΗΠΑ, Άμος Χοχστάιν, ότι ο μόνος τρόπος για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι η «στρατιωτική δράση». Σε ανακοίνωση του γραφείου του επισημαίνεται ότι η δυνατότητα για μια ειρηνική συμφωνία εξαντλείται, καθώς η Χεζμπολάχ συνεχίζει να «συνδέεται» με τη Χαμάς και αρνείται να τερματίσει τις εχθροπραξίες.
Το Ισραήλ έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι θα μπορούσε να ξεκινήσει στρατιωτική επιχείρηση για να απομακρύνει τη Χεζμπολάχ από τα σύνορα, γεγονός που αντικατοπτρίζει τις συνεχιζόμενες εντάσεις και την πιθανότητα περαιτέρω κλιμάκωσης στην περιοχή.
Η μαζική δολιοφθορά σε έναν τόσο μεγάλο αριθμό βομβητών στον Λίβανο απαιτούσε τόσο έγκαιρες πληροφορίες όσο και τεχνική ικανότητα. Από την αρχή της σύγκρουσης στη Γάζα πέρυσι, η Χεζμπολάχ είχε προειδοποιήσει τα μέλη της να αποφεύγουν τη χρήση κινητών τηλεφώνων, λόγω του φόβου ότι θα μπορούσαν να παραβιαστούν από τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες.
Το 1996, η ισραηλινή υπηρεσία ασφαλείας Shin Bet είχε δολοφονήσει έναν κατασκευαστή βομβών της Χαμάς με εκρηκτικά που ήταν κρυμμένα στο κινητό του τηλέφωνο. Αντί για κινητά, η Χεζμπολάχ χρησιμοποιούσε βομβητές για την επικοινωνία, και πρόσφατα είχε παραλάβει μια νέα παρτίδα από αυτούς.
Κάποιος – και η Χεζμπολάχ δεν αμφιβάλλει ότι πίσω από αυτό βρίσκεται το Ισραήλ – κατάφερε να παρεισφρήσει κρυφά στην αλυσίδα εφοδιασμού αυτών των βομβητών. Ένας πρώην ειδικός πυρομαχικών του βρετανικού στρατού, ο οποίος ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος, δήλωσε στο BBC ότι οι συσκευές πιθανότατα περιείχαν μεταξύ 10 και 20 γραμμαρίων στρατιωτικού εκρηκτικού υψηλής ισχύος, κρυμμένου μέσα σε ψεύτικα ηλεκτρονικά εξαρτήματα.
Σύμφωνα με τον ειδικό, η ενεργοποίηση των εκρηκτικών θα μπορούσε να έχει γίνει με σήμα, κάτι που ονομάζεται αλφαριθμητικό μήνυμα κειμένου. Μόλις οι συσκευές ενεργοποιήθηκαν, το επόμενο άτομο που θα τις χρησιμοποιούσε θα προκαλούσε την έκρηξη. Μέχρι στιγμής, λιγότερο από το 1% των εκρηκτικών βομβητών αποδείχθηκαν θανατηφόρα, αλλά με εκατοντάδες σοβαρά τραυματίες, αυτό αποτελεί ένα σημαντικό ψυχολογικό πλήγμα για τη Χεζμπολάχ.