Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Μητσοτάκης από Βουλή: Δεν θα επιστρέψουμε σε χρεοκοπημένες πρακτικές του παρελθόντος

Bρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή, κατόπιν αιτήματος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, σύμφωνα με το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής, για την πορεία της πανδημίας στη χώρα.

Το αντικείμενο της συζήτησης είναι η κυβερνητική πολιτική σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στην Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης αναμένεται να ανέβουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς στη Βουλή. Στο βήμα βρίσκεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πολιτικός δημοσιογράφος του ereportaz Παντελής Περιβολάρης βρίσκεται στη Βουλή και μεταδίδει απευθείας τις δηλώσεις του πρωθυπουργού.

Η προστασία της Δημόσιας Υγείας

«Θυσιάσαμε το οικονομικό πρόγραμμα μας για να ενισχύσουμε τους πολίτες. Τα καταφέραμε, όχι οι κυβέρνηση, αλλά συνολικά η Ελλάδα. Καταφέραμε να αυξήσουμε τις μονάδες ΜΕΘ σε όλη την χώρα. Στις 2 Απριλίου είχαμε 93 διασωληνομένους από COVID που ήταν ο μέγιστος, είχαμε πολλές ΜΕΘ διαθέσιμες.

Ευχαριστούμε τους γιατρούς γιατί πολλοί συμπολίτες που ήταν διασωληνωμένοι, κατάφεραν να βγουν χάρη σε αυτούς.

Ξοδέψαμε πολλά χρήματα, αλλά καταφέραμε να μην έχουμε πολλές απώλειες σε σχέση με άλλες χώρες που ξόδεψαν τα ίδια χρήματα.

Η πολιτεία πρέπει να γίνει η ασπίδα πολίτη. Ο θεματοφύλακας της κοινωνικής συνοχής η κυβέρνηση. Κάναμε πολλά και αυτό θα είναι το διαβατήριο μας για την επόμενη εποχή.»

Η οικονομική ενίσχυση των πολιτών

«Ανακοινώσαμε προχθές το σχέδιο μας. Προκάλεσε τη συζήτηση για να μιλήσουμε για την οικονομία. Η υγεία των πολιτών θα είναι η κοινή μας πυξίδα.

Μέχρι τώρα μέτρα ύψους 17,5% το 10% του ΑΕΠ και θα φτάσει το ποσό τα 24 δις ευρώ για την ενίσχυση του εισοδήματος και την στήριξη της ρευστότητας των επιχειρήσεων.

Κύριο μέλημα η προστασία της απασχόλησης. Η χώρα μας ήταν η μόνη χώρα που απαγόρευσε τις απολύσεις. Δεν επιλέξαμε την αναλογική ενίσχυση με βάση το μισθό, αλλά την ίση ενίσχυση σε όλους και γι’ αυτό επιλέξαμε τα 800 ευρώ.

Οι ασφαλιστικές εισφορές καλύπτονται από το κράτος. ΤΑ ενοίκια μειώθηκαν κατά 40% και ισχύει η παράταση κάθε είδους υποχρέωσης από το δημόσιο. Σε ότι αφορά τις επιχειρήσεις 10 δις ευρώ κατευθύνονται προς την ενίσχυσή τους.

Απέναντι σε όλα αυτά ο Σύριζα ζητούσε πότε να δώσουμε 36 δις σε ένα φιλόδοξο σχέδιο που δεν έχει αποκαλύψει ακόμα. Ελπίζουμε να διαφωτιστούμε σήμερα. Η εικόνα που έχω είναι ότι η αντιπολίτευση προτείνει “ξοδέψτε” χωρίς να λέει πότε και ποιους. Το λεφτόδετο που ποτίζετε μαράθηκε το 2015 και όσο λίπασμα να του προσθέσετε βλαστάρια δεν θα βγάλει.

Οι λαϊκισμοί για επιτάξεις μόνο κόστος προσθέτουν. Ο Σύριζα ζήτησε να επιτάξουμε τις ιδιωτικές κλινικές που είχαμε σε ενεργή ετοιμότητα. Είχαμε πει ότι αν χρειαστούμε τη συνδρομή του ιδιωτικού τομέα, έχουμε τα νομοθετικά εργαλεία. Δεν χρειάστηκε, όμως, γιατί δεν πλησιάσαμε καν τις δυνατότητες του ΕΣΥ.

Αν ακολουθούσαμε όσα λέγατε θα πληρώναμε 17 εκατ. αχρείαστα. Το μαξιλάρι είναι το δημόσιο ταμείο μαζί με τα 15,7 δις ευρώ, που είναι ενέχυρο της αξιοπιστίας μας, το ερώτημα που τίθεται αν αυτοί που μας ζητούν να ξοδέψουμε περισσότερα να ακουμπήσουμε αυτό το δεσμευμένο απόθεμα και του τι θα συνέβαινε στη χώρα.»

Η προστασία της ελληνικής οικονομίας

«Η οικονομία δέχτηκε πλήγμα αλλά την στηρίξαμε με εισοδήματα απασχόλησης για επιχειρήσεις. Τα μέτρα επέτρεψε στην οικονομία να κινηθεί. Η αξία των ομολόγων μας αναγνωρίζεται. Η χώρα μας μπήκε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Η χώρα μας δανείζεται με ευνοϊκούς όρους και η Ελλάδα είναι στις πρώτες σελίδες του διεθνούς τύπου ως μοντέλο αντιμετώπισης του κορωνοϊού. Στην αρχή στόχος ήταν η ζωή των πολιτών και η υγεία και τώρα θα απλωθεί στην οικονομία, γιατί αλλιώς δεν θα υπάρξει ανάπτυξη. Η θετική αντιμετώπιση του κορωνοϊού θα είναι το θεμέλιο για να χτίσουμε την ανασυγκέντρωση της χώρας.

Το 2015 ενώ η παγκόσμια οικονομία κινούνταν σε μεγάλα ανάπτυξη, εμείς καθηλωθήκαμε σε τρία χρόνια ύφεσης. Τώρα η ύφεση είναι για όλους, αλλά υπάρχουν δυνατότητες για τα κράτη που άντεξαν. Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στην έξοδο από την κρίση. Η χώρα βγαίνει από την πανδημία με νέα όπλα. Η νέα ψηφιακή δημόσια διοίκηση, η ανασυγκρότηση του ΕΣΥ, η νέα δομή της Πολιτικής Προστασίας, η τηλεργασία και τηλεκπαίδευση ήταν προγραμματικές δεσμεύσεις και η μάχη κατά του κορωνοϊού τις έκανε επείγουσες δράσεις.

Είναι κεκτημένο πλέον και κεφάλαιο προέδρου. Υπάρχει και το ατομικό απόκτημα που έγινε συλλογική κτήματα, που λέγεται εμπιστοσύνη, εμπιστοσύνη στις δυνάμεις. Μία καθολική εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας και την πολιτεία.

Οι δυσκολίες που μας περιμένουν θα είναι σοβαρές. Δεν υπάρχει ισχυρή Ελλάδα χωρίς δυνατούς Έλληνες. Σχεδόν το σύνολο της κοινωνίας πιστεύει ότι η χώρα κινείται στη σωστή κατεύθυνση και δηλώνουν αισιόδοξοι για το μέλλον. Είναι συλλογική κατάκτηση. Την πιστωνόμαστε όλοι μαζί. Θα είναι μεγάλη κατάσταση για το πολιτικό σύστημα να μην επιτρέψουμε στην τοξικότητα του παρελθόντος να αμφισβητήσει την εθνική ενότητα.

Δεν σημαίνει αυτό ότι δεν θα έχουμε πολιτική σύγκρουση. Επιζητούμε την δημιουργική κριτική. Δεν θα επιτρέψουμε να μπούμε σε ένα νέο παιχνίδι λασπολογίας και αμφισβήτησης ανθρώπων που προσέφεραν στο κοινό καλό χωρίς να φορούν κομματικό καπέλο. Καταφέραμε να κάνουμε άλμα στο μέλλον και θα είναι ευχής έργον την πρόοδο να την αποδείξουμε σε αυτή την αίθουσα. Η Ελλάδα μπορεί να γίνει υπόδειγμα υπέρβασης των συνεπειών της πανδημίας.

Νέα μέτρα για τις επιχειρήσεις

Ανακοινώνω τα εξής. Μέχρι να αρθεί η τελευταία επίπτωση του κορωνοϊού, θα χορηγηθεί αποζημίωση ειδικού σκοπού σε όσους εργαζόμενους βρίσκονται σε αναστολή και είναι κλειστές οι επιχειρήσεις. ΤΟ ίδιο θα ισχύει για τα επιδόματα για τους ανέργους. Όσοι επιστρέφουν στη δουλειά σε μειωμένο ωράριο θα δουν την πολιτεία να στηρίζει το εισόδημα τους. Θα σταθούμε δίπλα σε όλες τις επιχειρήσεις. Για πρώτη φορά θα υπάρξει μία κλίμακα ενίσχυσης των εισοδημάτων όλων των εργαζομένων. Θα στηρίξουμε την απασχόληση ειδικά σε αυτή την κρίση που μειώνει τη ζήτηση προϊόντων και υπηρεσιών. Θα χρησιμοποιήσουμε το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE.

Θέλω να θυμίσω ότι το σχήμα προστασίας για τα κόκκινα δάνεια ήταν για μέχρι το τέλος του 2018. ΣΕ αυτό το σχήμα είχαν υποβληθεί μόλις 3.118. Από τον Ιούλιο θα τεθεί σε εφαρμογή ένα νέο πρόγραμμα γέφυρα που θα προβλέπει την επιδότηση των δανειοτών από το κράτος. Θα έχει τριπλάσια περίμετρο από το υφιστάμενο πρόγραμμα και θα επιβραβεύει και τους συνεπείς δανειολήπτες. Ο στόχος μας είναι να αποτρέψουμε τη δικαιολογία μίας νέας γενιάς κόκκινων δανείων. Στη διάθεση των επιχειρήσεων παραμένουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουν ήδη ανακοινωθεί.

Θα ανακοινώσουμε και νέα δέσμη μέτρων για επιχειρήσεις που μειώνεται ο τζίρος. Και θα ανακοινώσουμε ένα σχέδιο εξπρές για την τόνωση του τουρισμού. Θέλουμε να μειώσουμε το πλήγμα στον τουρισμό μας για να αναπληρώσουμε του χρόνο ότι χαθεί.

Ο τόπος έχει ανάγκη σε αναπτυξιακό άλμα και τα κλειδιά γι’ αυτό θα είναι τα νομοσχέδια που θα καταθέσουμε στη Βουλή τους επόμενους τρεις μήνες για να μετατρέψουμε τη χώρα σε ελκυστικό επενδυτικό τόπο.

Θα καταπολεμήσουμε το παρεμπόριο και θα κάνουμε τους ελέγχους πιο αποτελεσματικούς.

Το νομοσχέδιο για την χωροταξία και τη χρήση της γης θα λύσει προβλήματα πολλών ετών για να ξέρει ο επενδυτής τι μπορεί να κάνει και που χωρίς τις ασάφειες του παρελθόντος.

Θα έρθουν ρυθμίσεις για την απλοποίηση περί προμηθειών και συμβάσεων για να ξεμπλοκάρουμε μεγάλα έργα.

Το κράτος θα ξανανάψει τις μηχανές της οικονομίας. Τα εργαλεία που έχουμε ήδη έχουν αρχίσει να λειτουργούν και θα αξιοποιήσουμε όλα τα πρόσθετα. Δεν θα επιστρέψουμε σε χρεοκοπημένες πρακτικές, σε παθογένειες του παρελθόντος. Να μετατραπεί η κρίση σε βατήρα ανάπτυξης.»

Επόμενος στο βήμα είναι ο πρόεδρος της αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας.

Δείτε τις δηλώσεις του από τη Βουλή εδώ.

Live: Ο παγκόσμιος χάρτης εξάπλωσης της πανδημίας

Κορωνοϊός: Διαβάστε εδώ όλες τις εξελίξεις για τον φονικό ιό

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ