«Η τρέχουσα κρίση φανερώνει το πολιτικό έλλειμμα της Ευρώπης και την πολιτική της αδυναμία» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο της ομιλίας του στη Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως εξήγησε, η καθοριστική απόφαση στο δίλημμα εμβάθυνση ή διεύρυνση ήταν μια απόφαση υψηλού ρίσκου, όπως αποδείχθηκε, ενώ μίλησε για σύγκρουση ιδεών που θα αλλάξει τη δομή της Ευρώπης. Ακόμη, ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα υπερασπίζεται την ανάγκη η Ευρώπη να επιστρέψει στον ορθό λόγο και τη λογική.
Αναφερθείς στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα εξέτασε το ενδεχόμενο επιβολής βέτο, τονίζοντας ότι αυτή η επιλογή δικαίωσε την πολιτική της κυβέρνησης, καθώς χάρη σε αυτήν ενεργοποιήθηκαν συμμαχίες εντός της ΕΕ και απομόνωσαν τις χώρες που κατέφυγαν σε μονομερείς ενέργειες.
Παράλληλα, έκανε ξεχωριστή αναφορά στο ζήτημα εξόδου της Ελλάδας από την Σένγκεν, καθιστώντας σαφές ότι όλοι αναγνώρισαν ότι «η άθλια συζήτηση για τη διάλυση του Σένγκεν» δεν ωφελεί κανέναν.
«Εμείς δεν κουνάμε το δάχτυλο σε κανέναν, αλλά είμαστε αντίθετοι στις λογικές των κλειστών συνόρων» ανέφερε και τόνισε ότι «η υπεράσπιση των αξιών δεν τελειώνει εκεί που αρχίζουν οι δημοσκοπήσεις».
«Για εμάς η προσφυγική κρίση δεν διαιρεί χώρες, αλλά αντιπαραθέτει ιδέες» συνέχισε και έκανε λόγο για δίλημμα μεταξύ της συντήρησης και της προόδου. «Η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει πορεία και προϋπόθεση είναι η αλλαγή των συσχετισμών» υπογράμμισε ακόμη.
Ο κ. Τσίπρας χαιρέτισε το μίνιμουμ συναίνεσης με τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης μετά το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, εκτοξεύοντας ωστόσο πυρά στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Όπως είπε «Χρειάζεται ένα μίνιμουμ συνεννόησης και χρειάζεται μια ενιαία εθνική στρατηγική», λέγοντας ότι στο συμβούλιο των αρχηγών έγινε κατορθωτό να υπάρξει μια κοινή στάση στα ελάχιστα:
•Στην αλληλεγγύη των προσφύγων
•Στην προσπάθεια για μείωση των ροών από την Τουρκία
•Στην δίκαιη κατανομή ευθυνών
Και προανήγγειλε ότι με αυτές τις θέσεις θα προσέλθει και στην αυριανή σύνοδο κορυφής, λέγοντας ότι «είναι επείγουσα η έναρξη της επανεγκατάστασης».
Ο “Ευρωπαίος” Μητσοτάκης και οι ισχυρές τάξεις της Ακροδεξιάς
Φυσικά από την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα δεν έλειψαν οι αιχμές για τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον πρωθυπουργό να κάνει λόγο για δήθεν ευρωπαϊκό χαρακτήρα του αρχηγού της δεξιάς παράταξης υποστηρίζοντας: «Δεν είναι εύκολο από τη μία να παριστάνει τον Ευρωπαίο και από την άλλη να προσπαθεί συγκεράσει τις ισχυρές τάξεις της Ακροδεξιάς μέσα στη ΝΔ», είπε.
«Ναι» στα κέντρα κράτησης -«Οχι» στις φυλακές ανθρώπων
Στο θέμα των προαναχωρησιακών κέντρων, ξεκαθάρισε ότι τα κέντρα αυτά λειτουργούν εδω και πέντε μήνες αλλά δεν πρέπει να μετατραπούν σε φυλακές ανθρώπων που δεν έχουν διαπράξει κανένα αδίκημα. Σχολιάζοντας δε τη στάση της Ευρώπης, είπε: «Η Ευρώπη βρίσκεται σε νευρική κρίση, όχι γιατί δεν δύναται να αντέξει τις συνέπειες των προσφυγικών ροών, αλλά για λόγους πολιτικής αδυναμίας. Η Ευρώπη των 28 αναγκάζεται να συνεργάζεται με χώρες με ακροδεξιό λόγο, είπε, και διερωτήθηκε: Θα υπερισχύσει η Ευρώπη του φόβου ή της αλληλεγγύης και της πολυπολιτισμικότητας;», για να τονίσει πως «η Ευρώπη σήμερα συντρίβεται ανάμεσα στη λιτότητα και στα κλειστά σύνορα».
«Πήραμε το ψωμί από το στόμα των επικριτών μας, του κ. Βέμπερ και ομοϊδεατών του που καραδοκούσαν και ζητούσαν την κεφαλή της κυβέρνησής μας επί πίνακι και κάποιων εγχώριων ΜΜΕ της διαπλοκής που παίζουν τα ρέστα τους αυτές τις μέρες για την αξιολόγηση». Για μας η προσφυγική κρίση δεν διαιρεί χώρες, αντιπαραθέτει ιδέες ανάμεσα στην αριστερά και στη δεξιά», είπε και τάχθηκε υπέρ της αλλαγής συσχετισμών στην Ευρώπη.