Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Η συζήτηση στη Βουλή για το ασφαλιστικό

Στην Ολομέλεια εισήχθη το πρωί του Σαββάτου το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και φορολογικού.

Η συζήτηση άρχισε με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ Γιάννη Βρούτση που κατήγγειλε το υπουργείο Εργασίας ότι δεν έχει καταθέσει αναλογιστικές μελέτες ενώ συνέχισε με το υπουργείο Οικονομικών. «Πρέπει να έρθει άμεσα ο κ. Τσακαλώτος να μας ενημερώσει για το αφορολόγητο και την αλλαγή γιατί όλοι θυμόμαστε τις κόκκινες γραμμές για τις 9500 ευρώ. Σήμερα αλλάζει με δραματικές επιπτώσεις για τους πολίτες. Να έρθει ο κ. Τσακαλώτος για να μπορούν να τοποθετηθούν εισηγητές και βουλευτές» είπε ο κ. Βρούτσης.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Χρήστος Μαντάς υποστήριξε ότι η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα εμφανιστεί για εξηγήσεις. Επίσης ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος επισήμανε ότι οι αναλογιστικές μελέτες έχουν ήδη κατατεθεί ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να κατατεθούν κι άλλες τροπολογίες περαν των 4 υπουργικών και 12 βουλευτικών.

Τσακαλώτος: Δεν θα χρειαστούν τα επιπλέον μέτρα του πακέτου
Βέβαιος ότι δεν θα χρειαστούν επιπλέον μέτρα εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος σε παρέμβασή του κατά τη συζήτηση στη Βουλή για το Ασφαλιστικό. Τόσο ο μηχανισμός του ελληνικού Δημοσίου, όσο και η Eurostat λένε ότι δεν θα χρειαστούν επιπλέον μέτρα, υπογράμμισε. Καταφέρθηκε ακόμη κατά της αντιπολίτευσης -και κυρίως της ΝΔ- για την κριτική που κατά καιρικούς ασκεί. «Ζητάω την βοήθεια και την υποστήριξή σας», είπε στην αντιπολίτευση, για να θέσει το ερώτημα: «Υποστηρίζετε την ελληνική κυβέρνηση ενάντια σε αυτά που λέει το ΔΝΤ ή όχι;». Χαρακτήρισε τέλος το ζήτημα της εθνικής σύνταξης «μάχη των μαχών κατά των νεοφιλελεύθερων».

Θανάσης Παφίλης : «Απαράδεκτη και προκλητική πράξη της κυβέρνησης να φέρει το νομοσχέδιο που ξεσηκώνει την Ελλάδα μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Μας κορόιδεψε ωμά όταν ρωτήσαμε σχετικά και μας είπε ο υπουργός ότι δεν υπάρχει περίπτωση να έρθει Σαββατοκύριακο. Αν νομίζει ότι θα εμποδίσει τις κινητοποιήσεις με αυτό τον τρόπο είναι γελασμένος. Θα τα πληρώσει πολύ ακριβά το επόμενο διάστημα. Θα καταθέσουμε ονομαστική ψηφοφορία. Δεν υπάρχουν αναλογιστικές μελέτες, υπάρχει αναλογιστική σφαγή της κοινωνικής ασφάλισης. Ζητάμε την απόσυρση».

Τ. Αλεξιάδης: Πολλά τα θετικά σημεία του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό

Κριτική στις προηγούμενες κυβερνήσεις για το ασφαλιστικό άσκησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής.

«Αναρωτιέμαι ποιος έφερε σε αυτή την κατάσταση το ασφαλιστικό, και τώρα μας κουνάει το δάχτυλο» ανέφερε χαρακτηριστικά. Στη συνέχεια σημείωσε πως «επειδή ο λαός έχει μνήμη, γνωρίζει ποιος ευθύνεται για το ασφαλιστικό και δεν θα εμπιστευτεί το παρελθόν για να βγει από αυτήν την κατάσταση» και συμπληρώνοντας τόνισε ότι «προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τη φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο στα καύσιμα όχι σύμφωνα με τα συμφέροντα των βουλευτών της αντιπολίτευσης».

Επίσης δήλωσε έκπληκτος από το γεγονός ότι «βουλευτές της αντιπολίτευσης ασκούν κριτική στην κυβέρνηση για το φορολογικό, ενώ ψήφισαν αυτά τα μέτρα».

Ανδρέας Λοβέρδος: Δεν είναι δυνατόν το υπουργείο – σουσουράδα να κρύβεται

O κ. Λοβ’ερδος κατηγόρησε τον κ. Τσακαλώτο ότι «κρύβεται» και συμπεριφέρεται ως «κρυπτόμενη σουσουράδα». «Κρύβεται το υπουργείο Οικονομικών. Η τροπολογία που πάει το αφορολόγητο στα 8.600 ευρώ συνεπάγεται κόστος 200 εκατ. ευρώ. Θα έρθει εδώ το υπουργείο. Δεν θα κρύβεται ως σουσουράδα όπως κάνει εδώ και 15 ημέρες που συζητούσαμε το νομοσχέδιο το οποίο έχει δικές του διατάξεις 1,7 δισ. ευρώ και δεν εμφανίστηκε».

Βρούτσης για Τσακαλώτο: Να δώσει εξηγήσεις για το αφορολόγητο

Δριμύ κατηγορώ εξαπέλυσε ο  Γιάννης Βρούτσης εναντίων του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ζητώντας στον υπουργό να δώσει τις απαραίτητες εξηγήσεις για τις αιματηρές αποφάσεις που πάρθηκαν τα ξημερώματα και αφορούν το αφορολόγητο.

«Πριν ξεκινήσει η διαδικασία κρίνουμε ότι είναι απαραίτητο να έρθει ο κ. Τσακαλώτος γιατί είναι κρίσιμο και βασικό μέγεθος της συζήτησης να μας ενημερώσει για το αφορολόγητο και την αλλαγή την οποία κατέθεσε, διότι όλοι θυμόμαστε πολύ έντονα τις κόκκινες γραμμές του κ. Τσακαλώτου για τα 9.500 και 12.000 αφορολόγητο» τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, στο ξεκίνημα της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής για το ασφαλιστικό και το φορολογικό.

«Σήμερα κατατίθεται μια τροπολογία που αλλάζει δραματικά το αφορολόγητο. Πρέπει να έρθει να δώσει εξηγήσεις ο κ. Τσακαλώτος», τόνισε ο κ. Βρούτσης, ενώ κάλεσε τον Γιώργο Κατρούγκαλο να φέρει στη Βουλή την αναλογιστική μελέτη που συνοδεύει το ασφαλιστικό.

Αίτημα αντισυνταγματικότητας

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη κατέθεσε αίτημα για την συνταγματικότητα αρκετών διατάξεων του νομοσχεδίου. Ο κ. Λοβέρδος υπενθύμισε όσα έλεγε ο σημερινός πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ το 2010 όταν κατέθεσε η τότε κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ το δικό της ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Όπως υποστήριξε ο κ. Λοβέρδος το νομοσχέδιο υπονομεύει την αναλογικότητα, την βιωσιμότητα και την ανταποδοτικότητα του ασφαλιστικού συστήματος αλλα και την υποχρέωση του Κράτους να παρέχει κοινωνική ασφάλιση.

Ο Σπύρος Λάππας του ΣΥΡΙΖΑ παραδέχθηκε ότι για να υπερασπιστεί το νομοσχέδιο θα χρησιμοποιήσει τα επιχειρήματα που είχαν χρησιμοποιήσει τότε οι κυβερνητικοί βουλευτές. Ο ίδιος δε είπε ότι η έκθεση της επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής επισημαίνει ότι το όριο 35% για τις εισφορές είναι «συνταγματικά οριακό».

Ο κ. Φορτσάκης επισήμανε τον κίνδυνο να καταπέσει το νομοσχέδιο στα ακυρωτικά δικαστήρια εξηγώντας: «Δεν μπορούμε να μεταχειριζόμαστε με ανόμοιο τρόπο όμοιες περιπτώσεις ούτε το αντίθετο. Υπάρχει σύγχυση στις έννοιες κοινωνικής πρόνοιας, ασφάλισης και εισφορών. Δεν μπορούμε να έχουμε παροχή ίδιων υπηρεσιών σε άτομα που καταβάλουν διαφορετικές εισφορές. Δεν υπάρχει αναλογιστική μελέτη. Απαγορεύεται η ενσωμάτωση και ενοποίηση σε ένα νομοσχέδιο διατάξεις για Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα».

Ο κ. Χρήστος Παππάς είπε ότι «σήμερα ξεγυμνώνεται η Αριστερά καθώς αποκαλύπτεται ότι είναι αριστερά των μνημονίων» και πρόσθεσε «δεν είναι αντισυνταγματικό το νομοσχέδιο αλλά η κυβέρνηση που έχει χάσει την δεδηλωμένη στον λαό».

Από το ΚΚΕ ο κ. Θανάσης Παφίλης επικαλέστηκε την φράση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για «αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης των συνταξιούχων των 350 ευρώ» και είπε προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ «δεν ντρέπεστε να μιλάτε για επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης με 350 ευρώ. Να ξεκινήσω από εδώ μέσα. Ποιος από εσάς το θεωρεί αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης;».

Ο κ. Σπύρος Δανέλλης του Ποταμιού επισήμανε τις προβληματικές διατάξεις ενώ ο κ. Θανάσης Παπαχριστόπουλος των ΑΝΕΛ κατηγόρησε την αντιπολίτευση γιατί κάνει αντιπολίτευση! «Πρέπει να πάρει το υλικό το διαπραγματευτικό τιμ και να πάει να διαπραγματευτεί. Είναι ιστορικές στιγμές και κρίσιμες και όχι για τερτίπια» ειπε. Ο κ. Γιώργος Καρράς της Ένωσης Κεντρώων υποστήριξε ότι τίθεται υπο αμφισβήτηση όλη η φιλοσοφία του ασφαλιστικού συστήματος. «Μας λέει ότι είναι αναλογικό επι του εισοδήματος. Με τον τρόπο αυτό οι υπηρεσίες του ασφαλιστικού συστήματος δεν θα υπολογίζονται σύμφωνα με τις εισφορές που έχει καταβάλλει ο ασφαλισμένος αλλά με βάση την φοροδοτική του ικανότητα» εξήγησε ο κ. Καρράς και πρόσθεσε ότι «ο πυρήνας του νομοθετήματος πάσχει από αντισυνταγματικότητα».

Κατρούγκαλος: Για να μην μειώσουμε τις συντάξεις

Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι κατέθεσε το αίτημα προκειμένου να υπερασπιστεί όσους έχουν υψηλά εισοδήματα. «Για ποιους κατατέθηκε η αίτηση αντισυνταγματικότητας; Ο μισθωτός των 1.000 ευρώ θα πάρει ίδια παροχή με τον ελεύθερο επαγγελματία που έχει εισόδημα 500.000 ευρώ» ειπε για να προσθέσει «αν έπρεπε να χρηματοδοτηθεί το ασφαλιστικό σύστημα από τον μισθωτό των 500 ευρώ δεν θα ήταν βιώσιμο. Αρα πρέπει να συνεισφέρει και αυτός που παίρνει 5.000 ευρώ το μήνα. Αλλωστε, το ίδιο κρεβάτι και φάρμακα θα πάρουν και οι δύο, όμως, δεν έχουν και οι δύο την ίδια δυνατότητα προσφοράς».

«Δεν υπάρχει υπέρμετρη επιβάρυνση σε σχέση με το ότι η επιβάρυνση πρέπει να εξασφαλίσει την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού μέσω των εισφορών» είπε για να προσθέσει «Αυτό πρέπει να κάνουμε για να μην μειώσουμε τις συντάξεις».Ο υπουργός επιτέθηκε σφοδρά στη Νέα Δημοκρατία λέγοντας: Διαλύσατε τα δημόσια οικονομικά, εκτοξεύσατε το χρέος και τσακίσατε τον συνταξιούχο. Η δική μας μεταρρύθμιση έχει δύο χαρακτηριστικά: ισονομία καθώς όλοι – όχι μόνο οι μισθωτοί – θα έχουν επιβάρυνση επι τους πραγματικού τους εισοδήματος 20% για σύνταξη και 7% για φαρμακευτική περίθαλψη. Επίσης, θα υπάρχει μέριμνα για ειδικές περιπτώσεις γι αυτό και έχουμε την εθνική σύνταξη και ειδική πρόνοια για αγρότες. Η τριμερής χρηματοδότηση των προηγούμενων νόμων προέβλεπε επιχορήγηση των ασφαλιστικών ταμείων  1% του ΑΕΠ. Εμείς προβλέπουμε χρηματοδότηση από φορολογία ύψους 6,5% του ΑΕΠ. Τηρήσαμε τις δεσμεύσεις στους συνταξιούχους και δεν θα μειωθεί καμία κύρια σύνταξη. Προβλέπουμε προσωρινή αναστολή και όχι διακοπή των πολύ υψηλών συντάξεων εως το 2018″.

Οικονόμου: Όχι στο νομοσχέδιο που εξαφανίζει συντάξεις 

Η επιπλέον επιβάρυνση δυόμισι δισεκατομμυρίων ευρώ στο ασφαλιστικό είναι αποτέλεσμα της «τραγική» πολιτικής της κυβέρνησης, τους τελευταίους 16 μήνες, τόνισε από το βήμα της Βουλής ο βασικός εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Οικονόμου. 

Ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε πως από την σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ, κόβονται σταδιακά, έως το 2019, 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ από χαμηλοσυνταξιούχους και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αντικατέστησε την «δαιμονοποιημένη» ρήτρα μηδενικού ελλείμματος από την ρήτρα βιωσιμότητας, εκτιμώντας πως η νέα κατανομή δεν είναι «καθόλου δίκαιη».

Κλείνοντας ο κ. Οικονόμου ξεκαθάρισε πως ένα νομοσχέδιο που «εξαφανίζει» τις συντάξεις και «εξαθλιώνει» τον Έλληνα συνταξιούχο η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να το ψηφίσει.

Ποτάμι: Η κυβέρνηση προτιμά τις κομματικά συμφέρουσες λύσεις

Η «καρδιά» των προβλημάτων με το ασφαλιστικό είναι το «αναποτελεσματικό» πολιτκκό σύστημα που υπήρξε κοντόφθαλμο και ρουσφετολογικό, διαμήνυσε ο βουλευτής του Ποταμιού, Κώστας Μπαργιώτας, κατά την διάρκεια της συζήτησης για το ασφαλιστικό στην Βουλή.

Το Ποτάμι «χρεώνει» στην κυβέρνηση άγχος πολιτικού κόστους και ψηφοθηρικές πρακτικές και την κατηγορεί ότι επιδιώκει την πρόσκαιρη μετάθεση της «καυτής πατάτας» στο μέλλον.

Ο κ. Μπαργιώτας σημείωσε πως η πολιτική της κυβέρνησης αποτελεί συνέχιση και εφαρμογή της μνημονιακής δέσμευσης που ακολούθησαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις και πρόσθεσε πως βασικό πρόβλημα παραμένει η άρνηση μακροπρόθεσμων μεταρρυθμίσεων.

«Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν εύκολες και ανώδυνες λύσεις στο ασφαλιστικό, αλλά υπάρχουν δίκαιες και άδικες λύσεις, βιώσιμες και θνησιγενείς. Η κυβέρνηση προτίμησε τις κομματικά συμφέρουσες», είπε ο κ. Μπαργιώτας. «Κανείς δεν θέλει να αναλάβει το βάρος μακροπρόθεσμων μεταρρυθμίσεων που θα εγγυηθούν την δυνατότητα του ελληνικού συστήματος να παρέχει συντάξεις τα επόμενα 20 χρόνια, ικανότητα που δεν είναι καθόλου δεδομένη».

Δριμύτατη επίθεση εναντίον της κυβέρνησης και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε και ο Χρήστος Κατσώτης από το ΚΚΕ, κατηγορώντας τους ότι παρουσιάζουν το κώνειο ως νέκταρ, δηλαδή, την περικοπή συντάξεων ως εξασφάλιση του λαού.

«Χθες ο κ. Τσίπρας έδωσε ρεσιτάλ ψευτιάς και υποκρισίας. Παρουσιάσατε το κώνειο ως νέκταρ και τις μειώσεις αυξήσεις. Ο Χαρακτηρισμός Πινόκιο ίσως να μην αποδίδει την εξαπάτηση που κάνατε σε όλες τις ομάδες των πολιτών», υπογράμμισε ο βουλευτής, καλώντας τους πάντες σε ξεσηκωμό.

Να μεταβούν στις ουρές των τραπεζών που θα περιμένουν οι συνταξιούχοι στο τέλος του μήνα, κάλεσε τα στελέχη της κυβέρνησης, ο Ηλίας Παναγιώταρος από τη Χρυσή Αυγή, εάν όπως είπε ισχύει ότι το ασφαλιστικό είναι η «λύτρωση», όπως διατείνονται.

Να προχωρήσει επιτέλους σε πραγματικές μεταρρυθμίσεις έναντι οριζόντιων περικοπών, κάλεσε την κυβέρνηση, ο Μάριος Γεωργιάδης από την Ένωση Κεντρώων.

Στο επίκεντρο της συζήτησης στην Ολομέλεια, βρέθηκε και η τροπολογία του Ευκλείδη Τσακαλώτου, για τη βύθιση του αφορολόγητου, με την Εύη Χριστοφιλοπούλου (ΠΑΣΟΚ) να χαρακτηρίζει τον Υπουργό Οικονομικών «δεσμώτη» και τον Βασίλη Οικονόμου (ΝΔ) να υποστηρίζει ότι «ο κατάλογος των μέτρων βασανισμού του λαού είναι ατελείωτος και το κοκτέιλ δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί».

Λοβέρδος: Σκάβετε τον πολιτικό σας λάκκο

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο Ανδρέας Λοβέρδος, κάνοντας λόγο ψευδοαριστερά – Αριστερά Μαδούρο.

«Το ν/σ επαληθεύει τον χαρακτηρισμό ψευδοαριστεράς – αριστεράς Μαδούρο. Με τροπολογία ώρας μπουζουκίων παίρνετε με το αφορολόγητο άλλα 200 εκατ. ευρώ» κατήγγειλε.

«Για την πλειοψηφία ήρθε η ώρα της αλήθειας – η ώρα που δεν σας χωράει δηλαδή – και δεν χωράει κανέναν από τους τρεις εαυτούς σας – ούτε τον δημαγωγό και ψεύτη προ εκλογών Ιανουαρίου, ούτε τον μετέπειτα εαυτό με τις δημαγωγίες και τα καραγκιοζιλίκια Βαρουφάκη και τους τυχοδιωκτισμούς -και σας εκδικήθηκαν με το τρίτο μνημόνιο – ούτε και τον μετά τις εκλογές Σεπτεμβρίου ψευδομεταρρυθμιστή εαυτό σας που βαφτίζει ‘‘μεταρρύθμιση’’ τα δισεκατομμύρια που παίρνετε από τους πολίτες με το νομοσχέδιό σας» τόνισε μάλιστα ο βουλευτής.

«Θα φέρετε και νέα μέτρα… Την ‘‘κάβα’’ θέλετε να την πάτε για μετά για να μην είστε εσείς κυβέρνηση» κατήγγειλε δε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

«Σανό κανένας πολίτης δεν τρώει γιατί το τροφοδοτείτε εσείς οι ειδήμονες του περιττού και τα μαγνητόφωνα της δημαγωγίας και των ψεμάτων, είστε ξένο σώμα για το ελληνικό πολιτικό σύστημα σκάβετε τον πολιτικό σας λάκκο σας αξίζει η περιφρόνηση του ελληνικού λαού» πρόσθεσε.

Πετρόπουλος: Στην πτέρυγά σας συνηθίζετε να μην διαβάζετε τα νομοσχέδια

Στον κ. Λοβέρδο απάντησε ο υφυπουργός Εργασίας, Τάσος Πετρόπουλος.

«Το έχουμε πει κατ’ επανάληψη. Όσα ποσοστά αναπηρίας υπήρχαν, τα ίδια διατηρούνται. Επανέρχεστε στο ίδιο ψέμα και δεν καταλαβαίνω γιατί το κάνετε. Επιτέλους πρέπει να διαβάσετε το νομοσχέδιο, γιατί στην πτέρυγά σας συνηθίζετε να μην διαβάζετε. Αφού δεν υπάρχει γιατί το λέτε και το ξαναλέτε κ. Λοβέρδο; Για να πείτε ότι είμαστε εμείς ξένο σώμα, όταν εσείς, όλα αυτά τα χρόνια, φέρατε την καταστροφή; Εμείς είμαστε το ξένο σώμα; Επιτέλους αποκαταστήστε την αλήθεια για να γίνει ουσιαστικός διάλογος για ένα κρίσιμο θέμα, που είναι η κοινωνική ασφάλιση».

Σταϊκούρας: Τα πέντε ψέματα της κυβέρνησης

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το ασφαλιστικό ο κ. Σταϊκούρας έκανε λόγο για διαστρέβλωση της πραγματικότητας και έκανε πέντε σχετικές επισημάνσεις.

1: Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η κατάσταση στην οικονομία έχει σταθεροποιηθεί.

Η αλήθεια είναι ότι η χώρα, από τις αρχές του 2015, «λιμνάζει» βυθιζόμενη. Η πραγματική οικονομία επέστρεψε στην ύφεση, όπου και παραμένει.Οι επιχειρηματικές προσδοκίες και η καταναλωτική εμπιστοσύνη «κατέρρευσαν».Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, ιδιωτών και Κράτους, διογκώθηκαν. Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών, ο κύκλος εργασιών στη βιομηχανία, στις κατασκευές, στο χονδρικό και λιανικό εμπόριο, στις υπηρεσίες, συρρικνώθηκαν. Τα «λουκέτα» στην αγορά πολλαπλασιάστηκαν.

2: Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι κατάφερε να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα.

Θυμίζω ότι «λοιδορούσε» την επίτευξη πλεονασμάτων από την προηγούμενη Κυβέρνηση, ενώ σήμερα «θριαμβολογεί». Αλήθεια, δεν γνωρίζει ότι η όποια βελτίωση του αποτελέσματος οφείλεται στην «στάση πληρωμών» που έχει κηρύξει το Κράτος; Δεν γνωρίζει ότι οφείλεται στη λήψη πρόσθετων μέτρων, όπως είναι η αύξηση του ΦΠΑ και η μείωση κύριων και επικουρικών συντάξεων, ήδη από το 2015;

3: Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι για πρώτη φορά «ανοίγει» το θέμα του χρέους.

Η Κυβέρνηση η οποία ευθύνεται για την επιβάρυνση της βιωσιμότητάς του, η Κυβέρνηση η οποία καλλιεργούσε ψευδαισθήσεις, με ρεσιτάλ από «τζάμπα παλληκαριές», για «κούρεμα» του χρέους, σήμερα, χωρίς πολιτική «αιδώ», θεωρεί ως επιτυχία την εφαρμογή ρυθμίσεων που συζητούνται από το 2012. Και φυσικά αποσιωπά τη διπλή αναδιάρθρωση – με «κούρεμα» μάλιστα – του χρέους, την επιμήκυνση της λήξης των ομολόγων, τη μείωση των επιτοκίων, τη μείωση των τόκων που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια.

4: Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι τα μέτρα είναι μόλις 5,4 δισ. ευρώ.

Η αλήθεια είναι ότι τα μέτρα αθροίζουν τουλάχιστον στα 12 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, η Κυβέρνηση ήδη εφαρμόζει μέτρα ύψους 1,4 δισ. ευρώ για το 2015 και 2,2 δισ. ευρώ για το 2016. Έχει συμφωνήσει στη λήψη νέων μέτρων ύψους 5,4 δισ. ευρώ, αρκετά από τα οποία ενσωματώνονται στο παρόν Σχέδιο Νόμου, και σε πρόσθετα, «προληπτικά μέτρα», ύψους 3,5 δισ. ευρώ.

5: Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι δεν θα χρειαστούν πρόσθετα «προληπτικά μέτρα».

Μα αν είναι έτσι, τότε γιατί αυτά είναι ποσοτικοποιημένα; Για εμάς είναι σαφές: οφείλεται, κυρίως, στη σύνθεση των δημοσιονομικών μέτρων. Αυτό το μίγμα δημοσιονομικής πολιτικής έχει αποδειχθεί, από το 1ο Μνημόνιο, οικονομικά αναποτελεσματικό και κοινωνικά άδικο.

Η παρατήρηση του Λαμπρούλη στους βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης

Παρατήρηση σε υψηλούς τόνους έκανε στους βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ο αντιπρόεδρος της βουλής Γιώργος Λαμπρούλης.

Όλα ξεκίνησαν όταν ζήτησε να παρέμβει ο υπουργός Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης. Παρότι ο κ. Λαμπρούλης δεν του έδωσε το λόγο οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης φώναζαν από τα έδρανα προς το προεδρείο ζητώντας να του επιτρέψουν να παρέμβει για να απαντήσουν στη συνέχεια.

“Μην με αναγκάσετε να πάρω μέτρα. Πλακίτσες όχι εδώ. Βγείτε έξω και κάνετε όση πλάκα θέλετε” είπε ο κ. Λαμπρούλης λέγοντας μάλιστα πως απευθύνεται προσωπικά στον Ανδρέα Λοβέρδο.

Στη συνέχεια απευθύνθηκε και στον Βασίλη Κεγκέρογλου: ” Καθίστε κάτω. Αφήστε τους εντυπωσιασμούς τώρα που προσπαθείτε να προκαλέσετε από το τίποτα”.

Θεοχάρης: Αυτό το νομοσχέδιο θα οδηγήσει στην πτώση σας

Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο Ανεξάρτητος Βουλευτής Χάρης Θεοχάρης στη συζήτηση για το Ασφαλιστικό-Φορολογικό. «Έχουμε μπροστά μας το νομοσχέδιο που θα οδηγήσει στην πτώση σας. Πρέπει να φύγετε» είπε χαρακτηριστικά στο ξεκίνημα της ομιλίας του, τονίζοντας ότι με αυτό το νομοσχέδιο η κυβέρνηση ολοκληρώνει το έγκλημα εις βάρος των αδυνάμων, εις βάρος της Ελλάδας που παράγει, εις βάρος της ελπίδας όσων πίστεψαν σε αυτήν.

«Φέρνετε ένα ασφαλιστικό που δεν θέλει ο λαός: βάζει τη σύνταξη στον ίδιο κουβά με τις μίζες, είναι άνισο και άδικο, ρίχνει τα λεφτά του ασφαλισμένου σε μια μαύρη τρύπα για να τα παίρνουν οι πρόωρα συνταξιοδοτημένοι και οι ευνοημένοι», υπογράμμισε.

Σε ότι αφορά το φορολογικό, ο Χάρης Θεοχάρης σημείωσε ότι η κυβέρνηση ακολουθεί την ίδια πρακτική κατακρεούργησης χωρίς λογική. «Οι αγρότες ξεχνάνε τις αφορολόγητες επιδοτήσεις. Το επόμενό σας θύμα θα είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι. Για αυτό σας στηρίζουν και οι φίλοι σας από το εξωτερικό. Για να σπάσετε και αυτό το ταμπού στη χώρα. Γελοιοποιήσατε τους αντιμνημονιακούς, θάψατε το κούρεμα του χρέους, ξεφτιλίσατε τις προεκλογικές υποσχέσεις, κονιορτοποιήσατε την έννοια της αριστεράς. Ένα πράγμα μένει και μετά θα σας πετάξουν έξω: να απολύσετε δημοσίους υπαλλήλους. Θα το κάνετε», δήλωσε.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ