Η Βουλή εγκρίνει σήμερα Τετάρτη 17 Απριλίου ψήφισμα για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων και η απόφαση που θα λάβει, είναι ιστορικής σημασίας, καθώς θα προσδιορίζει τα πρώτα βήματα και θα δίνει το σήμα για την επίσημη έναρξη της διεκδίκησης.
Σκόπιμη αδράνεια τόσο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, καταλόγισε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου κατά τη συζήτηση στη Βουλή, του πορίσματος της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για την διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών. Υποστήριξε ότι στο πόρισμα δεν γίνεται καμία αναφορά σε ρητή δέσμευση της Γερμανίας, «με αυτή τη πρόταση που θα ψηφιστεί, το θέμα των ελληνικών διεκδικήσεων παραπέμπεται στις καλένδες».
«Εμείς δεν θα γίνουμε συνέταιροι στη συγκάλυψη για να μην διεκδικήσουμε τις γερμανικές οφειλές. Εβδομήντα τέσσερα χρόνια μετά τη λήξη του πολέμου και ακόμα παραμένουν σε εκκρεμότητα οι ελληνικές διεκδικήσεις για τις καταστροφές και τις λεηλασίες της Γερμανίας η οποία αρνείται να πληρώσει. Είναι μεγάλες οι ευθύνες ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν τις διεκδίκησαν. Όλες οι κυβερνήσεις άφηναν το θέμα σε εκκρεμότητα και το θυμούνται μόνο προεκλογικά», τόνισε η κ. Μανωλάκου και συμπλήρωσε: «Η κυβέρνηση έχει υποχρέωση άμεσα και χωρίς περιστροφές να διεκδικήσει τις γερμανικές οφειλές τόσο με ενέργειες της προς τη Γερμανία όσο και προς όλους τους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς».
Η κ. Μανωλάκου, κατηγόρησε την σημερινή κυβέρνηση ότι αποδυναμώνει το ιστορικό αίτημα για διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών με το πρόσχημα κάθε φορά ότι τώρα δεν είναι η κατάλληλη εποχή για να συζητηθεί. «Ακολούθησε τα ίδια βήματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για να μην διαταραχτούν οι συμμαχίες του ελληνικού κεφαλαίου. Αν και πέρασαν τρία χρόνια από την ολοκλήρωση του πορίσματος της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής μόλις τώρα έρχεται στην Ολομέλεια. Η μόνη περίοδος που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αλλά και οι προηγούμενες θυμούνται τις γερμανικές οφειλές είναι η προεκλογική περίοδος» ανέφερε η βουλευτής του ΚΚΕ, προσθέτοντας: «Στο πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής δεν γίνεται καμία αναφορά σε ρητή δέσμευση της Γερμανίας. Με αυτή τη πρόταση που θα ψηφιστεί, το θέμα των ελληνικών διεκδικήσεων παραπέμπεται στις καλένδες».
Η κ. Μανωλάκου, μίλησε ακόμα για άρνηση της Γερμανίας απέναντι στις δίκαιες απαιτήσεις της Ελλάδος με το επιχείρημα ότι πρέπει να προηγηθεί πλήρης τεκμηρίωση για να έχει δικαίωμα να εγείρει το θέμα αυτό αλλά και ότι έχει η ίδια εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. «Ο απαράδεκτος αυτός ισχυρισμός δεν ευσταθεί. Στοιχεία υπήρχαν και υπάρχουν. Επομένως η προώθηση του αιτήματος της χώρας μας είναι θέμα πολιτικής βούλησης. Η πολιτική στάση μη διεκδίκησης από τη σημερινή αλλά και τις προηγούμενες κυβερνήσεις ενισχύει τη γερμανική πλευρά», ανέφερε και κατέληξε τονίζοντας:
«Εμείς θα επιμένουμε, με πολύμορφα μέσα, εντός και εκτός Βουλής να θέτουμε το θέμα της αποπληρωμής των γερμανικών οφειλών ως λαϊκή απαίτηση και αποκαλύπτουμε κάθε συμπαιγνία για το δίκαιο αίτημα του λαού μας»,.
Από την πλευρά του, ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων Γιάννης Σαρίδης τόνισε ότι «τον τίτλο της ιστορικής μέρας θα τον αποδώσουν οι μελλοντικές γενιές με την προϋπόθεση ότι το σημερινό ψήφισμα θα έχει αποτέλεσμα και θα αποδώσει καρπούς».
Όπως είπε ο κ. Σαρίδης, «είναι ευθύνη όλων να διαλυθούν οι σκιές, οι φήμες, τα ψέματα και οι ανακρίβειες για τις γερμανικές οφειλές προς την Ελλάδα» και προσέθεσε ότι «πρέπει σε αυτό το στόχο να είναι όλοι ενωμένοι για να νικηθεί η γερμανική μηχανή».
Επισήμανε ακόμα ότι «η Ελλάδα ποτέ δεν δέχτηκε να σταματήσει να διεκδικεί αυτά που δικαιούται», άφησε όμως -όπως είπε- «να χαθούν πολλά χρόνια ανεκμετάλλευτα».
«Η πρώτη μας νίκη για τα δίκαια μας είναι να βροντοφωνάζουμε και να μας ακούσουν όλοι, ότι η Γερμανία χρωστά στην Ελλάδα και δεν έχει πληρώσει ούτε μια δραχμή, ούτε ένα ευρώ», τόνισε και συμπλήρωσε: «Η χώρα μας διατηρεί ακέραια όλα τα δικαιώματα της. Η Ένωση Κεντρώων εξαρχής δήλωσε τη στήριξη της στις ελληνικές διεκδικήσεις. Χρειάζονται όμως συντονισμένες προσπάθειες και αρτιότερη επιστημονική προσέγγιση. Είναι ζήτημα δικαίου και ηθικής τάξης».
Είπε επίσης πως πρέπει να συνεχίσει τη λειτουργία της η Διακομματική Επιτροπή, σημειώνοντας ότι ο ρόλος της Βουλής για την εξέταση του θέματος είναι κεντρικός και πρέπει να συμπληρωθεί και από τη δημόσια διοίκηση και άλλους επιστημονικούς φορείς. «Δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε αυτή τη προσπάθεια. Το χρέος μας αυτό πρέπει να το συνεχίσουμε και να νικήσουμε», κατέληξε ο κ. Σαρίδης.
Ο ειδικός αγορητής της Χρυσής Αυγής Χρήστος Χατζησάββας, έκανε λόγο για εγκληματική αμέλεια και αδράνεια όλων των κυβερνήσεων εδώ και 70 χρόνια, υποστήριξε ότι το κατοχικό δάνειο που οφείλει η Γερμανία προς την Ελλάδα ανέρχεται σε πάνω από 471 δισ. ευρώ. Επίσης είπε ότι «υπήρξε έλλειμμα πολιτικής βούλησης για τη κατοχύρωση των εθνικών συμφερόντων», ότι όλες οι κυβερνήσεις θυμούνται το κατοχικό δάνειο σε προεκλογικούς περιόδους για να δημιουργήσουν εντυπώσεις και δήλωσε ότι θα καταψηφίσει το πόρισμα.