Η Εθνική Πετρελαϊκή Κοινοπραξία της Λιβύης (NOC) συνεχίζει να λειτουργεί σύμφωνα με τη νομοθεσία, όπως ανέφερε σήμερα στις σελίδες της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, λίγες ημέρες μετά από την προσπάθεια της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNU) για την αντικατάσταση του προέδρου, αλλά και του διοικητικού της συμβουλίου.
Η NOC ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμορφωθεί με τη λήψη “παράνομων” μέτρων από την “απερχόμενη” κυβέρνηση, για την αντικατάσταση του διοικητικού συμβουλίου της.
Βυθισμένη στο χάος μετά την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, υπονομευμένη από τις διενέξεις ανατολής και δύσης, η Λιβύη, η χώρα με τα μεγαλύτερα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Αφρική, παραμένει πιασμένη στο δόκανο αξεδιάλυτης θεσμικής κρίσης.
Από τον Μάρτιο και πάλι δύο κυβερνήσεις διεκδικούν την εξουσία, μια στην Τρίπολη υπό τον Αμπντελχαμίντ Ντμπάιμπα, που ανέλαβε το 2021, η άλλη στην ανατολική Λιβύη, υπό τον Φάτι Μπατσάγα, που υποστηρίζεται από τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.
Έξι πετρελαιοπηγές και τερματικοί σταθμοί έχουν διακόψει αναγκαστικά τη λειτουργία τους από τα μέσα Απριλίου εξαιτίας καταλήψεων και αποκλεισμών από ομάδες προσκείμενες στην κυβέρνηση της ανατολικής Λιβύης, που απαιτούν η εξουσία να μεταβιβαστεί στον κ. Μπατσάγα και «δικαιότερη κατανομή» των εσόδων από τους υδρογονάνθρακες.
Ο κ. Σανάλα έχει εξάλλου συγκρουστεί επανειλημμένα με τον υπουργό Πετρελαίου της κυβέρνησης Ντμπάιμπα, τον Μοχάμαντ Αούν.
Αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του, ο κ. Σανάλα επιβλήθηκε ως βασικός συνομιλητής των ξένων εταίρων της ΕΕΠ, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων επιχειρήσεων του ενεργειακού τομέα.
Ο κ. Μπενγκντάρα φέρεται να πρόσκειται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που υποστηρίζουν την κυβέρνηση της ανατολικής Λιβύης. Ο διορισμός του μπορεί να αποτελεί τον καρπό διευθέτησης ανάμεσα στην κυβέρνηση της Τρίπολης και τον στρατάρχη Χάφταρ, σύμφωνα με παρατηρητές.
Ο κ. Σανάλα κατηγόρησε τα ΗΑΕ πως ενεπλάκησαν στην απόφαση να αντικατασταθεί.
Η συνέχιση της χαοτικής πολιτικής κατάστασης αφαιρεί 850.000 βαρέλια την ημέρα από την παγκόσμια αγορά πετρελαίου, εξαιτίας των αποκλεισμών εγκαταστάσεων.
Διαβάστε επίσης
Ξεμπλοκάρει η παραγωγή πετρελαίου στην ανατολική Λιβύη
Οι τουρκικές δυνάμεις στη Λιβύη παραμένουν για άλλους 18 μήνες