Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Lockdown: Εβδομάδα αποφάσεων για σχολεία και λιανεμπόριο – Το πλάνο για περαιτέρω άνοιγμα το Πάσχα

Το νέο πακέτο μέτρων στήριξης, περίπου 3 δισ. ευρώ που θα ανακοινώσει σταδιακά η κυβέρνηση ανεβάζει τον «λογαριασμό» για το 2021 πάνω από τα 14 δισ. ευρώ. Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθούν μόνο οι επεκτάσεις των οριζόντιων μέτρων στήριξης (μηδενικά ενοίκια, αποζημιώσεις ειδικού σκοπού, παράταση επιδομάτων ανεργίας, πάγωμα επιταγών κλπ) για τον Απρίλιο και τις επόμενες ημέρες τα ειδικά προγράμματα επιχορήγησης της εστίασης και του τουρισμού.

Τα self tests είναι αυτά που θα ξεκλειδώσουν τα λουκέτα στην αγορά. Η πρώτη κρίσιμη ημερομηνία είναι η 5η Απριλίου όπου εξετάζεται να ανεβάσει ρολά το λιανεμπόριο. Μένει να φανεί εάν το άνοιγμα θα είναι καθολικό ή σε πρώτη φάση θα γίνει με τη μέθοδο click inside.

Οι βασικοί άξονες για την άρση των μέτρων 

Οι βασικοί άξονες πάνω στους οποίους κινούνται οι συζητήσεις περί άρσης των μέτρων είναι δύο: από τη μία η πρόβλεψη ότι οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ (ή, πλέον, και εκτός από αυτές) ενδέχεται να φτάσουν τους 800 τις επόμενες ημέρες, και από την άλλη η αφόρητη κούραση τόσο των πολιτών όσο και της οικονομίας.

«Η επιτροπή θα συνεδριάσει μέσα στην εβδομάδα, θα αξιολογήσει τα δεδομένα και θα εισηγηθεί στην κυβέρνηση για το πώς μπορεί να γίνει το ελεγχόμενο άνοιγμα», ανέφερε μέσα στο Σαββατοκύριακο η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη και παρατήρησε ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι αλλάζει ο καιρός και πολλές δραστηριότητες μπορούν να μεταφερθούν σε εξωτερικούς χώρους, ενώ επανέλαβε ότι στόχος είναι η ελεγχόμενη επανεκκίνηση λιανεμπορίου και σχολείων.

Άνοιγμα σχολείων

Με βάση αυτά τα δύο δεδομένα, εντός της εβδομάδας, και πιο πιθανά την Παρασκευή, αναμένεται να ανακοινωθούν από την κυβέρνηση τα επόμενα βήματα για τη σταδιακή άρση των μέτρων.

Όπως ήδη έχει προαναγγελθεί, το πρώτο από αυτά έχει να κάνει με το άνοιγμα των Λυκείων και Γυμνασίων της χώρας στις 5 Απριλίου.

Σύμφωνα με το πλάνο, η επιστροφή των μαθητών στις τάξεις θα γίνει με τη «συνδρομή» των self test μία φορά την εβδομάδα, τόσο σε καθηγητές, όσο και σε μαθητές και λοιπούς εργαζομένους στις σχολικές μονάδες προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή και ασφαλής λειτουργία τους.

Ο χρόνος του ανοίγματος των Δημοτικών, των Νηπιαγωγείων και των Παιδικών Σταθμών παραμένει προς το παρόν αβέβαιος ενώ δύσκολα αναμένεται να δοθεί «πράσινο φως» πριν τα τέλη Απριλίου.

Παρότι το άνοιγμα των σχολείων έχει επανειλημμένα τεθεί ως προτεραιότητα, οι βασικές αιτίες είναι ότι οι μικροί μαθητές θα συνεργάζονταν πιο δύσκολα στη διενέργεια των τεστ, καθώς και ότι το άνοιγμά τους θα σήμαινε αυτόματα πολύ μεγαλύτερη εκτόξευση της κίνησης και του συγχρωτισμού των γονέων και φροντιστών τις πρωινές και μεσημεριανές ώρες.

Αρκετοί ωστόσο είναι οι επιστήμονες, ακόμη και μέσα στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, που θεωρούν ότι οι μικροί μαθητές πρέπει να επιστρέψουν στις τάξεις τους κατά προτεραιότητα, οπότε δεν αποκλείεται και κάποια ανατροπή στον σχεδιασμό.

Διαδημοτικές μετακινήσεις

Άλλο ένα «μέτωπο» για το οποίο είναι πιθανόν να αποφασίσουν αυτήν την εβδομάδα οι επιστήμονες είναι αυτό των διαδημοτικών μετακινήσεων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες ίσως ενταχθούν στο πλαίσιο χαλάρωσης που πιθανολογείται να ισχύει από την Δευτέρα και ειδικά αυτές να επιτραπούν το ερχόμενο Σάββατο.

Ωστόσο, μιας και η ίδια συζήτηση είχε γίνει και πριν από λίγες ημέρες χωρίς να δοθεί πράσινο φως, δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να κρίνει και πάλι τη χαλάρωση αυτή ως πρόωρη.

Υπενθυμίζεται ότι προς το παρόν η διαδημοτική μετακίνηση με αυτοκίνητο ή μέσο μεταφοράς με τη χρήση του 6 στο 13033 από τους πολίτες επιτρέπεται μόνο προκειμένου αυτοί να απολαύσουν υπηρεσίες κομμωτηρίων και κέντρων αισθητικής.

Λιανεμπόριο

Πιο πιθανή πάντως θεωρείται η εισήγηση του ανοίγματος του λιανεμπορίου στις 5 ή τις 12 Απριλίου και μετά από τις έντονες πιέσεις του εμπορικού κόσμου, ο οποίος προειδοποίησε το σαββατοκύριακο για κινητοποιήσεις.

Πρόκειται για κάτι που αναμένεται να αξιολογηθεί σε συνεδρίαση της Επιτροπής στα μέσα της εβδομάδας, την Τετάρτη κατά πάσα πιθανότητα.

Τις πιθανές ημερομηνίες θα κρίνουν τα επιδημιολογικά στοιχεία.

Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν κατά την τακτική ενημέρωση για τον ιό την Παρασκευή, εκείνο που περιμένουν οι ειδικοί για να εισηγηθούν άνοιγμα είναι η μείωση του αριθμού των νέων κρουσμάτων, καθώς και η σταθεροποίηση των νέων εισαγωγών, «μιας και ξέρουμε ότι θα αργήσει η μείωση του αριθμού των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία», όπως χαρακτηριστικά είπε η καθηγήτρια Παιδιατρικής, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του λιανεμπορίου τώρα, όπως όλα δείχνουν οι επιλογές είναι δύο.

Από την μία υπάρχουν «φωνές» για αξιοποίηση του click away και του click in shop και από την άλλη για πλήρη απελευθέρωση με μόνους περιορισμούς τον αριθμό των καταναλωτών στα καταστήματα και την υποχρέωση χρήσης του 13032 το οποίο θα έχει αυστηρό πλαίσιο τριών ωρών μία φορά την ημέρα.

Τζανάκης: Να ανοίξει πρώτα το λιανεμπόριο και μετά τα σχολεία

Όπου το επιτρέπει η επιδημιολογική εικόνα, θα πρέπει να ανοίξουμε, αλλά με εγρήγορση», είπε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα», αναφερόμενος στη σταδιακή άρση του lockdown.

Τόνισε, όμως, ότι στις περιοχές όπου καταγράφεται αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, χρειάζεται μεγάλη προσοχή στο ποιες δραστηριότητες θα ανοίξουν.

Προτεραιότητα, σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, θα πρέπει να είναι το λιανεμπόριο και μετά το άνοιγμα των σχολείων.

Ο Καθηγητής Πνευμονολογίας επεσήμανε πως οι νεαρές ηλικίες συμβάλλουν σε ένα ποσοστό 30-35 στη μεταδοτικότητα του κορονοϊού.

Δεν απέκλεισε την πιθανότητα επανάληψης του εμβολιασμού σε ετήσια βάση, ενώ συμπλήρωσε πως δεν έχει ξεκαθαρίσει σε ποιο βαθμό μεταδίδουν τον ιό οι εμβολιασμένοι.

Τέλος, ο καθηγητής εξέφρασε επιφυλάξεις σχετικά με τη χρήση των self tests, των οποίων η αξιοπιστία – όπως είπε – κυμαίνεται γύρω στο 60%-70%.

Εστίαση και τουρισμός

Στα μέσα του ερχόμενου μήνα σχεδιάζεται και η επιστροφή της εστίασης με χρήση μόνο των εξωτερικών χώρων, κάτι που θεωρείται ότι θα δώσει ψυχική ανάταση στους πολίτες αλλά και θα βγάλει από το οικονομικό έμφραγμα τον πολύπαθο χώρο της εστίασης.

Στα μέσα του ίδιου μήνα σχεδιάζεται και το πιλοτικό άνοιγμα του τουρισμού με τουρίστες από χώρες με μη επιβαρυμένο επιδημολογικό προφίλ και αυξημένα επίπεδα εμβολιασμού όπως το Ισραήλ. Το επίσημο άνοιγμα του τουρισμού τοποθετείται στις 14 Μαΐου.

Πάσχα στο χωριό και μετακινήσεις

Από τα πλέον «φλέγοντα» ερωτήματα της περασμένης εβδομάδας ήταν το αν θα επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις κατά την Μεγάλη Εβδομάδα με κορύφωση το Πάσχα.

Παρότι οι επιστήμονες αρκετό καιρό πριν διαβεβαίωναν ότι το φετινό Πάσχα θα ήταν εντελώς διαφορετικό από το περσινό, οι φωνές που επικύρωναν το «Πάσχα στο χωριό» γίνονταν όλο και πιο ισχνές καθώς οι επιδημιολογικοί δείκτες έπαιρναν την ανιούσα.

Πλέον οι ειδικοί γίνονται όλο και πιο επιφυλακτικοί στο να πάρουν μία σαφή θέση για το κάτω από ποιες συνθήκες θα γίνει φέτος το ψήσιμο του οβελία ενώ κάποιοι δεν διστάζουν να θέσουν το δίλημμα «Πάσχα ή καλοκαίρι».

«Μακάρι να μπορέσουμε να μετακινηθούμε το Πάσχα και να αποφορτιστούν οι μεγάλες πόλεις. Προαπαιτούμενο, όμως, είναι να έχουν προχωρήσει οι εμβολιασμοί και τα τεστ για να προστατευτούν και η επαρχία και τα νησιά», τονίζει ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής, Χαράλαμπος Γώγος, προσθέτοντας ότι «όλο μας το βάρος πέφτει στο πώς θα λήξει όλο αυτό ομαλά».

Σύμφωνα με την πλειοψηφία των ειδικών αλλά και κυβερνητικών μελών, πιο σαφείς προβλέψεις σχετικά με το Πάσχα θα μπορούν να γίνουν στα μέσα Απριλίου, μετά την αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεικτών εκείνων των ημερών.

  • Διαβάστε εδώ όλα τα νέα για τον φονικό ιό
  • Διαβάστε εδώ όλα τα ιατρικά νέα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

Kικίλιας: Τον Απρίλιο θα γίνουν πάνω από 1,5 εκατομμύριο εμβολιασμοί [συνέντευξη]

Παγώνη για κορωνοϊό : Το 70% των ασθενών στα νοσοκομεία είναι νέοι άνθρωποι

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ