Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2024

Lockdown: Στον «πάγο» το άνοιγμα του λιανεμπορίου – Τι προβλέπεται για την εστίαση

Καθημερινά, τα ρεκόρ στους διασωληνωμένους και τους θανάτους ξεπερνούν το ένα το άλλο ενώ προβληματισμός υπάρχει και με τις μεταλλάξεις γι’ αυτό και κυβέρνηση και επιστήμονες παρακολουθούν τα επιδημιολογικά στοιχεία και οι αποφάσεις για το άνοιγμα του λιανεμπορίου φαίνεται να παγώνουν. Αυτό σημαίνει ότι τα μέτρα για την άρση του lockdown πηγαίνουν, όπως όλα δείχνουν, ένα βήμα πίσω.

Δεν είναι τυχαίο ότι αν συνεχιστούν τα υψηλά νούμερα σε κρούσματα κορωνοϊού, διασωληνωμένους και δεν υπάρξει αποσυμπίεση στα νοσοκομεία το λιανεμπόριο να ανοίξει από την 5η Απριλίου. Ερώτημα, παραμένει, τι θα γίνει και με την απελευθέρωση των διαδημοτικών μετακινήσεων με το αυτοκίνητο, δηλαδή εάν οι περιορισμοί με τον κωδικό 6 στο SMS στο 13033 θα πάνε για τις 29 Μαρτίου ή όχι.

Νέο πακέτο μέτρων στήριξης ζητούν οι έμποροι από την Κυβέρνηση

Ρύθμιση των χρεών που συσσωρεύτηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σε περισσότερες από 24 δόσεις, ζητά ο εμπορικός κόσμος από την Κυβέρνηση. Αυτό είναι ένα μόνο από τα αιτήματα των εμπόρων οι οποίοι καλούν την Κυβέρνηση να βάλει “πλάτη” για να ξεπεραστούν τα προβλήματα που διογκώθηκαν το τελευταίο 12μηνο.

Για την επιστρεπτέα 7 ο κ. Καφούνης σημειώνει πως πρέπει να είναι στοχευμένη και να λάβει υπόψιν της το αδιάθετο εμπόρευμα. Αναφορικά με τα μισθώματα αναφέρει ότι πρέπει να δοθεί παράταση στις μειώσεις τουλάχιστον για ένα ακόμη εξάμηνο, ενώ για τον τρόπο επαναλειτουργίας της αγοράς εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του στο ενδεχόμενο το λιανεμπόριο να ανοίξει με τη μέθοδο του click away, δηλαδή της παράδοσης του εμπορεύματος εκτός του καταστήματος.

Βατόπουλος: Δύσκολο να ανοίξει το λιανεμπόριο με 2.000 κρούσματα

Την εκτίμηση ότι είναι δύσκολο να ανοίξει το λιανεμπόριο την επόμενη Δευτέρα 29 Μαρτίου με 2.000 κρούσματα εξέφρασε ο καθηγητής Καθηγητής Μικροβιολογίας στο πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα» ξεκαθάρισε ότι αυτό θα μορούσε να γίνει μόνο με τέτοιο τρόπο που δε θα αυξήσει την κινητικότητα. Πρόσθεσε δε ότι θα μπορούσαν να προηγηθούν τα σχολεία, καθώς αποτελεί προτεραιότητα τόσο για την Επιτροπή όσο και για την κυβέρνηση, αλλά αυτή είναι μια απόφαση πολιτική.

«Οποιοδήποτε άνοιγμα έχει τους κινδύνους του. Για το πρώτο δειλό, άνοιγμα, αυτό των κομμωτηρίων, νομίζω ότι σωστά γίνεται, καθώς θα πρέπει να υπάρχει μια βοήθεια στον κόσμο, να πάρει μια ανάσα, καθώς ανεβάζει το ηθικό. Είναι μια αποσυμπίεση κι ένα δειλό άνοιγμα της οικονομίας», σημείωσε ο κ. Βατόπουλος.

Σχολιάζοντας τη χθεσινοβραδινή εικόνα με τα ασθενοφόρα στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός που έχει γίνει viral, τόνισε ότι «είναι η εικόνα της πανδημίας, των πολλών κρουσμάτων, των πολλών βαριών ασθενών» επισημαίνοντας ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο πιο δύσκολο σημείο. «Για περίπου μια εβδομάδα ακόμα θεωρώ ότι θα συνεχίσει να ασκείται πίεση στο σύστημα υγείας», πρόσθεσε.

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο επιστράτευσης ιδιωτών γιατρών, ο καθηγητής Μικροβιολογίας σημείωσε ότι «έχουμε πόλεμο και πρέπει να βοηθήσουν όλοι».

Τέλος για τα self test εξέφρασε την εκτίμηση ότι είναι ένα μέτρο που θα λειτουργήσει, αν και όπως είπε, θα πρέπει να γίνει μια πολύ καλή ενημέρωση του κόσμου πώς θα το χρησιμοποιεί και τι θα κάνει εφόσον βγει θετικό.

Τον Απρίλιο ανοίγει η εστίαση

Αυτό που θέλει η κυβέρνηση, πάντως, είναι να εμβολιαστεί αρκετός αριθμός πολιτών για να ανοίξει και η εστίαση. Η μεγάλη διάθεση στον εμβολιασμό αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στον Απρίλιο, όταν και η χώρα μας αναμένεται να λάβει 1.971.000 δόσεις, κάτι που θα αποκλιμακώσει τα περιοριστικά μέτρα. Στην κυβέρνηση, θέλουν, μέχρι το Πάσχα να μπορέσει να ανοίξει η μετακίνηση από νομό σε νομό για να μπορέσουμε να γιορτάσουμε στο χωριό μας και να ανοίξει και ο τουρισμός.

Το «πράσινο φως» θα δοθεί σε κάθε περίπτωση από τους λοιμωξιολόγους σε συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο. Δεδομένου όμως ότι είναι επιθυμητό να υπάρχει ένα εύλογο χρονικό διάστημα ανάμεσα στα δύο ανοίγματα, μία καθυστέρηση στην επαναλειτουργία των καταστημάτων θα καθυστερήσει αντίστοιχα και το άνοιγμα της εστίασης, αν δεν σημειωθεί μία θεαματική βελτίωση της κατάστασης.

Η καθυστέρηση του ανοίγματος σε κάθε περίπτωση αδειάζει εβδομάδα την εβδομάδα τα ταμεία κράτους και επιχειρήσεων, καθώς το κόστος κάθε μήνα lockdown εκτιμάται ότι κοστίζει περί το 1,4 δισ. ευρώ σε δημόσια έσοδα, ενώ από την αγορά έχει κάνει «φτερά» τζίρος τουλάχιστον 7 δσ. ευρώ.

Ο σχεδιασμός είναι η Ελλάδα να ανοίξει τις πύλες της στους τουρίστες στις 14 Μαΐου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

Ευαγγελισμός: Ασθενοφόρα σχηματίζουν ουρά, ενώ ασθενείς μεταφέρονται σε άλλα νοσοκομεία – Ώρα μηδέν για την επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών

Κορωνοϊός: Όσα θέλουμε να ξέρουμε για το δωρεάν self testing – Οδηγίες χρήσης

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ