Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Λοίμωξη του αναπνευστικού από στρεπτόκοκκο η αιτία θανάτου του 7χρονου – Με συμπτώματα και άλλα 6 παιδιά από το περιβάλλον του

Ημαθία: Η ιατροδικαστική εξέταση στη σορό του 7χρονου ολοκληρώθηκε την Τρίτη (13/6) και ο στρεπτόκοκκος ήταν αυτός που προκάλεσε τη θανατηφόρα λοίμωξη στο αναπνευστικό του σύστημα.

Θρήνος στην Ημαθία από τον θάνατο ενός 7χρονου αγοριού, το οποίο κατέληξε όπως αποδεικνύεται από στρεπτόκοκκο. Στη σορό του παιδιού έγινε ιατροδικαστική εξέταση και τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ως αιτία θανάτου τη λοίμωξη του αναπνευστικού η οποία προκλήθηκε από τον στρεπτόκοκκο.

Το παιδί εξέτασε ο καθηγητής ιατροδικαστής του ΑΠΘ, Φώτης Χατζηνικολάου, ο οποίος αποφάνθηκε ότι ο θάνατος προήλθε από «λοίμωξη του αναπνευστικού που συνάδει με τα κλινικά ευρήματα». Στη σορό του 7χρονου, ωστόσο, θα γίνουν και περαιτέρω εξετάσεις.

Με παρόμοια συμπτώματα νοσηλεύεται και ο ξάδερφός του

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρωί της Δευτέρας ο ξάδερφος του 7χρονου αγοριού μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο Γεννηματάς.

Το παιδί, ηλικίας 9 ετών, νοσηλεύεται στο νοσοκομείο με παρόμοια συμπτώματα, με τους γιατρούς να εικάζουν πως πρόκειται για στρεπτόκοκκο.

«Οι γιατροί τον παρακολουθούν, του δίνουν θεραπεία. Νοσηλεύεται μόνος του σε θάλαμο και ελπίζουμε όλα να πάνε καλά», δήλωσε ο κύριος Κετικίδης.

Θετικά στην λοίμωξη από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο της ομάδας Α έχουν βρεθεί ακόμα έξι παιδιά από το περιβάλλον του 7χρονου που έχασε χθες τη ζωή του από την λοίμωξη.

Τα παιδιά είναι ασυμπτωματικά και σύμφωνα με πηγές από τον ΕΟΔΥ διενεργείται έλεγχος βάσεις πρωτοκόλλου όπου ελέγχονται και οι επαφές τους. Στην Ελλάδα έχουν χάσει τη ζωή τους το 2023 έξι παιδιά από στρεπτόκοκκο ομάδας Α.

Στρεπτόκοκκος: «Χτυπάει» τα παιδιά και είναι σε έξαρση – Τι λένε οι ειδικοί

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν ειδικοί, πλέον υπάρχει έξαρση στον στρεπτόκοκκο ο οποίος χτυπάει τα παιδιά και έχει προκαλέσει έξι θανάτους στη χώρα μας. Όπως είναι απόλυτα λογικό, οι γονείς έχουν θορυβηθεί και αναζητούν το πώς θα προλάβουν τα χειρότερα σε περίπτωση που το παιδί τους προσβληθεί, όπως και τα συμπτώματα που θα πρέπει να γνωρίζουν.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε η Άννα Παρδάλη, Αντιπρόεδρος της Ένωσης Παιδιάτρων Αττικής, στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, «Έχουν φύγει έξι μικρά παιδιά όλων των ηλικιών, ακόμα και βρέφη. Κάτι το οποίο δεν ήταν και σύνηθες. Μέχρι τώρα ξέραμε ότι στρεπτόκοκκος προσβάλει όλες τις ηλικίες, ακόμα και ενήλικες, αλλά όχι και βρέφη», αναφέροντας πως υπάρχει το strep test το οποίο μπορεί να δώσει απαντήσεις.

«Το strep test δεν μπορεί να το κάνει ο γονιός στο σπίτι. Δυστυχώς είναι διαδεδομένη πρακτική να το παίρνουν οι γονείς από το φαρμακείο και να το κάνουν μόνοι τους, όμως, μπορεί να πάρουν ένα ψευδώς θετικό ή ψευδώς αρνητικό αποτέλεσμα που είναι πρόβλημα. Θα πρέπει ο γονέας να φέρνει το παιδί στον παιδίατρο, να γίνεται το τεστ. Ειδικά σε περίοδο έξαρσης, όπως είναι αυτή στην οποία βρισκόμαστε από τον Ιανουάριο και έπειτα», εξήγησε.

«Αν αυτή την εποχή πάρουμε δέκα παιδάκια, σε μία εποχή έξαρσης λέγεται ότι η φορεία μπορεί να είναι και το 50%. Μπορεί τα μισά παιδάκια να είναι φορείς χωρίς να νοσούν. Αν συμπέσει το παιδί να έχει πυρετό από μία άλλη ίωση, να βρεθεί κι αυτό και να θεωρεί ότι έχει στρεπτοκοκκική λοίμωξη χωρίς να είναι και να μας παραπλανήσει. Οι φορείς μπορεί να κολλήσουν άλλα παιδάκια, με όλους τους κοινούς τρόπους. Με την καθημερινή συναναστροφή, με τα σταγονίδια», είπε στη συνέχεια.

Δυστυχώς, όπως είπε η κ. Παρδάλη, είναι πολύ πιθανό σε αρκετά νοσοκομεία να υπάρχουν ελλείψεις στα strep test, ειδικότερα στην περιφέρεια. «Τεστ ρουτίνας, προληπτικά, δεν μπορεί να γίνει. Για αυτό υπάρχουν οι γιατροί, αυτή είναι η δική μας δουλειά. Δεν είναι μόνο να κάνουμε το τεστ για να έχουμε αποτέλεσμα, αλλά να συνεκτιμήσουμε την εικόνα. Δεν είναι τόσο απλή η ιατρική. Τα παιδιά εκτίθενται καθημερινά σε ένα σωρό λοιμώξεις, μπορεί να έχουν δύο και τρία διαφορετικά πράγματα», είπε και εξήγησε:

«Είναι πιθανό σε νοσοκομεία, ειδικότερα στην περιφέρεια, να υπάρχουν ελλείψεις στα strep test. Είναι κάτι που δυστυχώς μπορεί να συμβαίνει συχνά, μου κάνει εντύπωση όμως ότι στα μάτια τόσων γιατρών μπήκε και βγήκε το παιδί. Δεν θεωρώ ότι δεν διαγνώστηκε σωστά. Είναι ένα σπάνιο περιστατικό που δυστυχώς μπορεί να συμβεί».

Σχετικά με τους έξι θανάτους από στρεπτόκοκκο στη χώρα, απάντησε πως «Είναι αρκετά τα έξι παιδιά, όμως, δεν υπάρχει επιδημιολογική επιτήρηση για τον στρεπτόκοκκο για να έχουμε σύγκριση. Έχει συμβεί και με άλλα. Θυμάστε μετά την πανδημία την ιστορία με τις ηπατίτιδες. Όλα τα μικρόβια και οι ιοί εκφράζονται επιθετικά και εμείς κάνουμε περισσότερο focus σε αυτά τα πράγματα, μπήκαμε σε μία άλλη κουλτούρα. Πέρα από τα συνηθισμένα μέτρα της υγιεινής, δεν μπορούμε να προβούμε σε ακραία μέτρα. Θα ήμασταν πάλι σε κατάσταση πανδημική. Όμως, ο στρεπτόκοκκος μας δίνει συμπτώματα».

«Ένα παιδί που έχει πυρετό με πονόλαιμο και δυσκολία να καταπιεί, μπορεί να είναι στρεπτόκοκκος. Εμείς, όμως, θα εξετάσουμε τον λαιμό και θα καταλάβουμε αν πρόκειται για μία απλή ίωση», πρόσθεσε αναφορικά με τα συμπτώματα.

Για το πώς αντιμετωπίζεται ο στρεπτόκοκκος, σχολίασε ότι: «Ο στρεπτόκοκκος αντιμετωπίζεται με αντιβίωση. Είναι ένα κοινό μικρόβιο. Βέβαια, εξαιρώ την κατάσταση της σήψης. Προσβάλει πολλά όργανα και όταν το κάνει αυτό, εκκρίνει μία ουσία σαν τοξίνη. Έχει ραγδαία εξέλιξη. Είναι ένα βακτήριο, στο οποίο έχουμε ένα δυνατό όπλο που είναι η αντιβίωση. Ο στρεπτόκοκκος δεν αφήνει σημάδια, παρά μόνο αν αφορά την οστρακιά».

Ενώ για την ύπαρξη εμβολίου, υποστήριξε: «Δυστυχώς δεν υπάρχει εμβόλιο, μακάρι να κατευθυνθεί η ιατρική κοινότητα προς αυτό και να φτιάξει ένα εμβόλιο για ένα διαδεδομένο μικρόβιο όπως αυτό. Αυτή την εποχή χρειάζεται προσοχή. Είναι εποχή φόρτισης των παιδιών με σχολικές γιορτές, ξεκινούν το πρωί και τελειώνουν το βράδυ. Δεν κινδυνεύουν, όμως, οι ηλικιωμένοι όπως με τον κορονοϊό. Πλήττει κυρίως τα παιδιά».α

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ