Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2024

Long Covid: Επιστήμονες ανακάλυψαν νέο μυστηριώδες σύμπτωμα

Ένα νέο σύμπτωμα της long Covid φαίνεται ότι εντόπισαν επιστήμονες του πανεπιστημίου του Λιντς στη Βρετανία.

Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι που προσβάλλονται από κορωνοϊό αναρρώνουν μέσα σε διάστημα μερικών ημερών ή λίγων εβδομάδων από την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων, κάποιοι μπορεί να βιώσουν πιο μακροχρόνια και επίμονα συμπτώματα, γνωστά και ως σύνδρομο long Covid.

Μέχρι σήμερα, τα πιο συχνά συμπτώματα περιελάμβαναν υπερβολική κόπωση, απώλεια όσφρησης, μυϊκούς πόνους και δύσπνοια. Σε άλλες περιπτώσεις περιλαμβάνουν προβλήματα μνήμης, πόνους στο στήθος, αϋπνία, ταχυπαλμία, ζάλη, πόνο στις αρθρώσεις, κατάθλιψη και άγχος.

Τώρα όμως, μία μελέτη από το ιατρικό περιοδικό «The Lancet», αποκαλύπτει ένα νέο σύμπτωμα της Long Covid που εμφάνισε ένας 33χρονος άνδρας στη Βρετανία.

Ειδικότερα, ο εν λόγω ασθενής υπέφερε για διάστημα έξι μηνών από ξαφνικό μελάνιασμα των ποδιών του. Όταν στεκόταν όρθιος, τα ένιωθε σταδιακά να γίνονται πιο βαριά και αισθανόταν μυρμήγκιασμα και φαγούρα. Μερικές φορές, μάλιστα, εμφανιζόταν και ένα εξάνθημα στα πόδια του, αλλά τα συμπτώματα εξαφανίζονταν όταν ξάπλωνε.

Τα παραπάνω περιγράφονται ιατρικά ως «ακροκυάνωση». Συνήθως εμφανίζεται στα χέρια και τα πόδια, αλλά μπορεί επίσης να εμφανιστεί στη μύτη και τα αυτιά. «Πρόκειται για μια εντυπωσιακή περίπτωση ακροκυάνωσης ενός ασθενούς που δεν το είχε εμφανίσει πριν περάσει κορωνοϊό», δήλωσε στη Metro ο συγγραφέας της μελέτης Dr. Manoj Sivan, αναπληρωτής κλινικός καθηγητής και επίτιμος σύμβουλος στην ιατρική αποκατάστασης του pανεπιστημίου του Λιντς.

«Οι ασθενείς που περνούν κάτι τέτοιο μπορεί να μην γνωρίζουν ότι μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα της μακροχρόνιας Covid και να ανησυχήσουν. Ταυτόχρονα, οι γιατροί μπορεί επίσης να μην γνωρίζουν τη σχέση μεταξύ της ακροκυάνωσης και της long Covid.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε να υπάρξει μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση σχετικά με τη δυσλειτουργία του νευρικού συστήματος στη long Covid, έτσι ώστε οι γιατροί να έχουν τα εργαλεία που χρειάζονται για την κατάλληλη διαχείριση των ασθενών», εξηγεί ο ίδιος.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ